RSS

Επτά τροπολογίες καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για την αποτελεσματική προστασία των δανειοληπτών

09 Οκτ.

Επτά τροπολογίες θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο που αφορά την «προστασία των δανειοληπτών» και συζητείται στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι είναι «προσχηματικό και δεν παρέχει ουσιαστική προστασία στους δανειολήπτες, που χάνουν τα σπίτια τους και σε αυτούς που υποφέρουν από τον ανατοκισμό και τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών».

Η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του, το νομοσχέδιο και δήλωσε ότι «το κόμμα θα καταθέσει εφτά τροπολογίες στο νομοσχέδιο, με τις οποίες θα δίνονται λύσεις στα θέματα: των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, της προστασίας από αδικαιολόγητες χρεώσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών, το ύψος των οφειλών και των πανωτοκίων και τις καταχρηστικές πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες».

Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι η κυβέρνηση ναι μεν αυξάνει το όριο των απαιτήσεων των τραπεζών για κατασχέσεις από 10 σε 20 χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν αλλάζει την διαδικασία, που θα καθιστά το μέτρο αυτό αποτελεσματικό.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα είναι:

  • Απαγόρευση της κατάσχεσης κύριας κατοικίας.
  • Η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητεί ανακοπή της κατάσχεσης τουλάχιστον μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού.
  • Επέκταση της έννοιας της κύριας κατοικίας και στην κατοικία που κατοικεί ο/ η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του οφειλέτη.
  • Επέκταση της προστασίας από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας και στον εγγυητή.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, επισήμαναν ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ορίζει ως τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι, όπως θα ήταν ορθότερο, ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικεμενικής αξίας

Το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία του θα διασφαλίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πραγματοποιείται πλειστηριασμός ακινήτου σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.

Για την προστασία των καταναλωτών από τις αδικαιολόγητες χρεώσεις και μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογίες που θα προστατεύουν τους κατόχους πιστωτικών καρτών από αδιαφανείς χρεώσεις και από τον εκτοκισμό των ποσών που οφείλονται, το δικαίωμα του δανειολήπτη να καταγγέλλει σύμβαση δανείου και την διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινομένου επιτοκίου, ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο της σύμβασης.

Σχετικά με το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια, η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα επεκτείνει τη ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνο για τους αγρότες και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η οφειλή να μην μπορεί να υπερβεί το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει.

Επίσης, θα καταργηθεί οριστικά ο ανατοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Τέλος, για τις εισπράξεις οφειλών, με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα επιβάλλονται συγκεκριμένες απαγορεύσεις και κυρώσεις στις εισπρακτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

Η κυρία Κατσέλη κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τουλάχιστον τις τροπολογίες για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε αδιέξοδο, είπε, και οι προτάσεις της κυβερνησης δεν είναι εφαρμόσιμες.

Σχετικά με την διεθνή κρίση, η κα Κατσέλη είπε ότι με αυτή έχει κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας στην οικονομία και εκτίμησε ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση των οικονομικών μεγεθών.

Η ελληνική οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι το 2004 λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, είπε.

Η αύξηση του εθνικού εισοδήματος θα είναι πολύ χαμηλότερη από όσο λέει η κυβέρνηση. Ηδη γίνεται λόγος για 2%, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να είναι και μικρότερο.

Τέλος τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με τον προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις και αυξάνει τους φόρους στα μεσαία εισοδήματα.

 

Ετικέτες:

3 responses to “Επτά τροπολογίες καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για την αποτελεσματική προστασία των δανειοληπτών

  1. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    21 Μαρτίου, 2009 at 9:49 μμ

    Αγαπητή κυρία ΚΑΤΣΕΛΗ,
    Αγαπητή ΛΟΥΚΑ, όπως σε γνωρίζω τόσα χρόνια,
    Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή – μπορώ να πω και με θαυμασσμό τις «οικονομικές» τοποθετήσεις της (ακόμα) Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ασφαλώς φέρουν την δική σου υπογραφή. Όσο «μικρός» και αν είναι κάποιος, ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ «κάτι» να πει, ή να γράψει και το ΔΙΚΤΥΟ είναι ιδανικό για αυτό το σκοπό. Το win-win-win papakonstantinidis model» είναι (όπως δήλωσε Καθηγήτρια Κοιωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης) έκφραση ΚΑΘΑΡΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ της κοινωνίας μας, ίσως και μια εναλλαγή στα μέχρι σήμερα τετριμένα.. Μοιάζει πολύ με τις δικές σου τοποθετήσεις: με αφετηρία τη Θεωρία των Μη Συνεργατικών Παιγνίων (NASH) καταλήγει σε μεθοδολογία σχηματισμού κοινωνικού κεφαλαίου, μέσω οικοδόμησης ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ (social trust) εισάγοντας το τρίτο «win» που αντανακλά την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ΜΕΣΑΙΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (μείωση εισοδηματικών, κοινωνικών κλπ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ) πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η πρόοδος και η προκοπή μιας χώρας. Η ιστορική αναδρομή έδειξε, ότι συστήματα και αυτοκρατορίες «βουλιαξαν»¨χάθηκαν όταν παραβιαζόταν καταφωρα ο βασικός αυτό κανόνας Το «Μ΄τετρον Αριστον» της κλασσικής σκέψης, η «κυκλική -αντί της δυτικής διπολικής- θεώρησης της ανα΄πτυξης μλέσα στο χρόνο, μας δίνουν ερεθίσματα να σκεφτούμε υπερβατικά και καθαρά σοσιαλιστικά,
    Συνέχισε το «καλό σου δρόμο» Αν νομίζεις, αξιοποίησέ με
    Καθηγητής Παπακωνσταντινίδης Λεωνίδας

     
  2. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    21 Μαρτίου, 2009 at 10:09 μμ

    Το «win-win-win papakonstantinidis model» ως μεθοδολογία και ως θεωρητική κατασκευή ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ τη Θεωρία Nash, (Nash extension) μέσα από την δημιουργία συμπεριφοράς εναρμονισμένης με την «Πράσινη + Κοινωνική Οικονομία» δημιουργώντας τον ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΟ, ένα χώρο ανάμεσα στο Κράτος(που απογοήτευσε) και την ΑΓΟΡΑ (που οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ΥΦΕΣΗ, ανάλογη με εκείνη της εποχής του Μεσόπολέμου ,… και το κυριότερο, οι «παγκόσμιοι ηγέτες» αναζητούν ακόμα «λύσεις» Μοιάζει σαν να «καίω το σπίτι σου» και μετά τρέχω σαν πυροσβέστης να σβήσω ό,τι καταφέρω.. Νομίζω ότι οι ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ κάνουν τεράστιο λάθος: Η ύφεση αντιμετωπίζεται με επέκταση: Το θέμα αντιμετωπίζεται με «τόνωση των νοικοκυριών (αγοραστική΄δύναμη) και όχι με ακόμα πιο σφικτή εισοδηματική πολιτική, που στραγγίζει τα νοικοκυριά.. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος.. για να καταλάβει. Επειδή είμαι ΦΤΩΧΟΣ (αλλά δυστυχώς, ΤΙΜΙΟΣ) το βιώνω στην καθημερινότητά μου. Ο κος BAROZO που δεν ξέρω πόσο μηνιάτικο παίρνει, καλό θα ήταν να ρωτήσει τις γειτονιές, τους αγρότες, τους εργάτες , ακόμα και τους Ελληνες Καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αν ο μισθός (και άλλα έσοδα, μερικοί από εμάς δεν έχουν) ΦΤΑΝΕΙ αντί να «προστρέχει» κάθε φορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το Μάαστριχτ «που έδεσε κόμπο την ΕΥΡΩΠΗ» με τα ελλείμματα, σε αντίθεση με τον Obama που μάλλον κινείται στη σωστή κατεύθυνση, έστω με υπερβολικά ελλείμματα – Να είσαι καλά.. το win-win-win papakonstantinidis model φτιάχτημε με ΑΓΑΠΗ + ΕΜΠΙΣΟΣΥΝΗ στον άνθρωπο , με εργαλείο την αγορά , αντιστρέφοντας το δυτικό δόγμα «εμπισευόμαστε τις αγορές (με εργαλεία τους Ανθρώπους) Σε ευχαριστώ για την κατανόηση.. Τις ευχές μου στον κο ΓΕΡΑΣΙΜΟ
    Λεωνίδας Α.Παπακωνσυαντιονίδης , Καθηγητής τ. Διευθυντής ΣΔΟ, τ Προϊστάμενος ΤΜΗΜΑΣΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ-Κ

     

Σχολιάστε