RSS

Τα πρωτοσέλιδα: Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

10 Οκτ.
  • Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος 2009 και οι φόβοι για νέα μέτρα με την εφαρμογή νέου Μνημονίου, η αύξηση της ανεργίας, οι νέες αντικειμενικές αξίες και τα σενάρια για τακτοποίηση των αυθαιρέτων, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Τρομάζει η ανεργία. Μειώνουν τις εισφορές»

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι «οι εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η ανεργία επαναφέρουν στην κυβερνητική ατζέντα τα σενάρια για μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή του τρόπου καταβολής τους στα ταμεία. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για εκτόξευση της ανεργίας στο 14,6% το 2011, που συμπίπτει με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισπεύδει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας».

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: «Ψήφο στο Μνημόνιο ζητεί η κυβέρνηση»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «πολιτική η σημασία των εκλογών, αναγνωρίζει τώρα ο πρωθυπουργός. Κατέθεσε το προσχέδιο προϋπολογισμού με κρυφά μέτρα για μετά τις εκλογές. Αναθεωρεί τα στοιχεία του 2009 για να στηρίξει τα πιο επώδυνα μέτρα. Ο Στρος Καν προϊδεάζει για νέο Μνημόνιο. Η ψήφος των πολιτών, δύναμη αποτροπής των σχεδίων κυβέρνησης-τρόικας για τον στραγγαλισμό κοινωνίας και οικονομίας».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: «Ψήφος απογοήτευσης. Φθείρεται το ΠαΣοΚ, δεν κερδίζει η Ν.Δ.. Γκάλοπ-έκπληξη για κόμματα και υποψηφίους»

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «αύξηση της απογοήτευσης της κοινής γνώμης για την κυβερνητική πολιτική και ιδίως για την πορεία της οικονομίας καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα». Την κυβερνητική φθορά όμως δεν κατορθώνει να καρπωθεί η Ν.Δ. που παραμένει καθηλωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, αδυνατώντας να συσπειρώσει τους οπαδούς της τέσσερις εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το Δημόσιο, ο μεγάλος οφειλέτης. Καθυστερεί 3,5 δισ. ευρώ σε ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα»

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι «το ελληνικό Δημόσιο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην αγορά. Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, καθυστερεί οφειλές άνω των 3,5 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και ΔΕΚΟ, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτές που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς».

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: «Στον «πάγο» τα νέα μέτρα μέχρι τις εκλογές. «Καλλικράτης»-Μνημόνιο σημειώσατε 2…»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το επικοινωνιακό «ρεζερβουάρ» του σωτήριου Μνημονίου, που αν δεν το τηρήσει η χώρα θα καταστραφεί, φαίνεται ότι αρχίζει σταδιακά να αδειάζει, όπως διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα σε Μαξίμου και Ιπποκράτους! Το κλίμα που λαμβάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ανά την επικράτεια αποτυπώνει μια κόπωση της ελληνικής κοινωνίας για το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να βαίνουν προς αναβολή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου τα απαιτούμενα μέτρα, που ζητούν οι άλλες πλευρές του μνημονίου, σύμφωνα και με τα δηλούμενα από τους Γιούνκερ και Στρος Καν».

ΝΙΚΗ: «Μέχρι το 2013 θα χάσουν 40%. Συνεχίζονται οι περικοπές για μισθωτούς και συνταξιούχους»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν τουλάχιστον κατά 30% (κατά μέσο όρο) το βιοτικό τους επίπεδο, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, χωρίς να υπολογίζεται ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται εκτός ελέγχου (στο 5,6% το Σεπτέμβριο όταν το ΔΝΤ προέβλεπε πληθωρισμό 1,5%(!) το 2010)».

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Πάρτε πίσω τις αυξήσεις μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΗ»

Η εφημερίδα επισημαίνει πως «ο εργαζόμενος λαός είναι το μεγάλο θύμα από τις υπέρογκες αυξήσεις στη ΔΕΗ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, και καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ να παλέψουν, για να παρθούν πίσω οι αυξήσεις, να μην εκχωρηθούν στο κεφάλαιο στρατηγικοί τομείς της οικονομίας».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «»Σπάει» η μονιμότητα στο Δημόσιο, παρά το «αγκάθι» της συνταγματικής δέσμευσης…»»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «»παράθυρο» για να σπάσουν οι δεσμοί της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με τις οργανικές τους θέσεις ανοίγει η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 που ως γνωστόν θα ισχύσει (αρχικά) για τις νέες προσλήψεις»‘.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: «Η ρύθμιση του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση 200.000 θέσεων εργασίας, μετά την πρόβλεψη-σοκ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ανεργία 14,5% το 2011»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «πρόγραμμα για την επιχορήγηση 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους που απειλούνται με ανεργία και να συμβάλει συνολικά στη μείωση του αριθμού των απολύσεων και την απόδοση κινήτρων για τη διατήρηση του προσωπικού ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: «Νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο. Ρητές «εντολές» Στρος Καν για πιο οδυνηρά μέτρα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τον εφιάλτη ενός νέου, επικαιροποιημένου και σκληρότερου Μνημονίου φέρνει στο προσκήνιο η πρωτοβουλία της Κομισιόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω, από το 13,6% στο 15,1% το έλλειμμα της Ελλάδας, μέσω της Eurostat. Έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, η τρόικα και το ΔΝΤ στέλνουν σαφές μήνυμα ότι τα σκληρά μέτρα είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία, που έχουν ήδη μπει σε τροχιά βαθιάς ύφεσης».

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: «Οι νέες αντικειμενικές αξίες. Πού και πόσο αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Ποιες περιοχές ευνοούνται, ποιες επιβαρύνονται»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι νέες αντικειμενικές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2011 προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες κατά 30%-40% κατά μέσο όρο σε όλες τις περιοχές της επικράτειας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από τους φορείς της αγοράς ταφόπλακα για την αγορά ακινήτων. Η αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης θα γίνει βάσει πραγματικών δεδομένων που θα προκύψουν από επιτροπές που συστήνονται σε δήμους και κοινότητες (μέχρι στιγμής έχει συσταθεί το 60% στο σύνολο της επικράτειας) και στις οποίες θα συμμετέχουν εφοριακοί υπάλληλοι, καθώς και παραγωγικοί και τοπικοί φορείς».

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Μοντέλο Τρίτση για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων το 2011. Τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση για 1 εκατ. παράνομα ακίνητα»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «σε λύση τύπου «δήλωσέ το για να το σώσεις» προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυθαιρέτων και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία με πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο ενδέχεται να προκαλέσει ενδοκυβερνητική κόντρα, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται να εναντιωθεί».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Αθανάσιος: Ασθένησε η πίστη και στην Εκκλησία. Με σοβαρές αιχμές η επιστολή – Παραίτηση του Καθηγούμενου της Μονής Μεγάλου Μετεώρου»

«Η επιστολή παραίτησης του Ηγουμένου του Μεγάλου Μετεώρου, Αρχιμανδρίτη Αθανασίου, εκ πρώτης όψεως δείχνει να είναι ένα απλό κείμενο. Μια ενδελεχής μελέτη όμως δείχνει τους λόγους που ανάγκασαν τον Αθανάσιο να εγκαταλείψει την ηγουμενία. «Ζώμεν εις καιρούς χαλεπούς και δυσχερεστέρους κατά τους οποίους οι άνθρωποι-ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΚΟΜΗ- ουκ ανέχονται της υγιαινούσης διδασκαλίας (της Ορθοδόξου Πίστεως)», σημειώνει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: «»Αναδιαπραγμάτευση» με νέα σκληρά μέτρα. Η κυβέρνηση παραδίδει στις ασφαλιστικές εταιρίες τους ανέργους!»»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «με μια επικοινωνιακή επίθεση διαψεύσεων – και λόγω προεκλογικής περιόδου- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πείσει ότι ο «μονόδρομος» του Μνημονίου μας οδηγεί στη σωτηρία, παρόλο που όλα τα στοιχεία οδηγούν σε νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Πρόσφατος, αλλά και έσχατος, προάγγελος αυτών των μέτρων η νέα αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 (15%…) και οι περίφημες δηλώσεις Στρος-Καν του ΔΝΤ».

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Διώξτε γρήγορα την Τρόικα για να μην καταστραφεί η χώρα και πεθάνουμε όλοι από την πείνα…»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «τίποτα δεν αλλάζει και η χώρα βουλιάζει κάτω από την μπότα του παγκόσμιου τοκογλυφικού καρτέλ. Η δημοσιονομική επιτροπεία της χώρας οδηγεί μαθηματικά την κυβέρνηση σε ξετίναγμα του παραγωγικού πληθυσμού και ισοπέδωση της Οικονομίας, ενώ είναι ζήτημα χρόνου οι Έλληνες εργαζόμενοι – όσοι απομείνουν- σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταλήξουν σε εργασιακά και μισθολογικά επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας, αν όχι Πακιστάν και Μπαγκλαντές».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «Παίξαμε το παιχνίδι των Αμερικάνων. Σώσαμε το δολάριο και βουλιάξαμε εμείς…»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στις πλάτες της Ελλάδας οι Αμερικανοί παίξανε το παιχνίδι τους. Ο στόχος ήταν να στηρίξουν το δολάριό τους, που κινδύνευε να χάσει την παγκόσμια κυριαρχία του ως αποθεματικό νόμισμα από το ευρώ, γνωρίζοντας ότι το αποθεματικό νόμισμα «υφαρπάζει» το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και σήμερα μπορούμε με …υπερηφάνεια να πούμε ότι η αποστολή που είχε αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία. Με θύμα όμως την ελληνική οικονομία…»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Γη και 500 άδειες για φορτηγά σε Κινέζους με αντάλλαγμα χαμηλότοκα ελληνικά ομόλογα»

«Χρυσό DEAL με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια δισεκατομμυρίων από την Κίνα (και με επιτόκια χαμηλότερα από εκείνα που προσφέρουν στη χώρα μας Ευρωπαίοι εταίροι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προωθεί τώρα η κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την παραχώρηση στους Κινέζους μακροχρόνιων συμβάσεων για αξιοποίηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου-και όχι μόνο», σύμφωνα με την εφηεμρίδα.

Realnews: «Κίνημα υπουργών για τους φόρους. Κορυφαίοι της κυβέρνησης αμφισβητούν την οικονομική πολιτική»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «σε αμφισβήτηση τίθεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ακόμα και μεταξύ των μελών της, ενώ κορυφαίοι υπουργοί μιλούν πλέον μεταξύ τους και ανοίγουν τον βηματισμό τους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μιλούν στη «R» οι: Χάρης Καστανίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Πάνος Μπεγλίτης».

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Νέο Μνημόνιο με πρόσθετα βάρη 5 δισ. Στο στόχαστρο τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «αμέσως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί στην εφαρμογή ενός νέου Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται η σημαντική περικοπή των επιδομάτων εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου! Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ.»

VETO της Κυριακής: «Νάρκη Νίκου στο Μαξίμου. Έξαλλοι οι υπουργοί με τις παρεμβάσεις του»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «κινούμενη βόμβα μέσα στις τάξεις της κυβέρνησης είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου. Ανακατεύεται σε όλα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους. Η έκρηξη δεν θα αργήσει…Εξαιρετικά προβληματισμένος είναι ο πρωθυπουργός από την υπερδραστηριότητα του αδελφού του κ. Νίκου Παπανδρέου, που έχει προκαλέσει «σάλο» στο κυβερνητικό στρατόπεδο το τελευταίο διάστημα και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. Η πλειονότητα αυτών δεν μιλά με τα καλύτερα λόγια γι΄αυτή την «πολυπραγμοσύνη» του κ. Νίκου Παπανδρέου».

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: «Ο «πυροσβέστης» πυρπολεί με καταιγίδα από φόρους. Όλη η Ελλάδα αισθάνεται και ζει ατμόσφαιρα κοινοβουλευτικής δικτατορίας»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η…καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, λέει η λαϊκή ρήση, η οποία φαίνεται ότι βρίσκει πλήρη εφαρμογή στη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Επιχειρώντας μια σύνοψη των φορολογικών μέτρων που θεσμοθετήθηκαν εντός του έτους, διαπιστώνει κανείς κατ΄αρχήν ότι πέρα από τις φετινές επιβαρύνσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους έμμεσους φόρους, ήδη οι πολίτες έχουν φορτωθεί με τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους για το 2011 πριν καλά-καλά ξημερώσει!»

  • Οι οικονομικές εφημερίδες

Η ΕΞΠΡΕΣ: «Κίνδυνος για νομισματική κρίση με αιχμή το δολάριο»

Η εφημερίδα σημειώνει πως «νομισματική σύγκρουση» αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών εγκυμονεί στους κόλπους των είκοσι ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη (G20) εξαιτίας της ραγδαίας υποτίμησης του αμερικανικού δολαρίου. Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσθέσουν στη «φαρέτρα» για τη στήριξη της οικονομίας το υποτιμημένο δολάριο, με στόχο την αναθέρμανση των εξαγωγών».

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: «Στα…θρανία για επενδύσεις. Οι Βρυξέλλες θα εκπαιδεύσουν κυβερνητικά στελέχη στην τέχνη των Deals»

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι «στα…θρανία θα καθίσει από τον επόμενο μήνα η ελληνική κυβέρνηση για να μάθει καλύτερα και από πρώτο χέρι πως να προσελκύει επενδύσεις, να υπογράφει προσοδοφόρες διμερείς συμφωνίες και να ολοκληρώνει επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις. Τα…ιδιαίτερα μαθήματα θα προσφέρει η ίδια η Ε.Ε., σε στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και σε συνεργάτες του αρμόδιου για τις μεγάλες επενδύσεις υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη».

  • Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: «Τα μυστήρια της Χαλκιδικής. Το Ντουμπάι, η offshore και οι μυστικές υπηρεσίες. Νέα στοιχεία για το κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων»

  • enet.gr, 09:54 Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
 
Σχολιάστε

Posted by στο 10 Οκτωβρίου, 2010 σε Πρωτοσέλιδα

 

Σχολιάστε