RSS

Παύλος Τσίμας… παντός καιρού!

03 Ιον.
  • Εχω την εντύπωση ότι ο Παύλος Τσίμας τώρα που το πρώτο θέμα στις ειδήσεις είναι οι χορηγίες της Siemens, όταν εμφανίζεται στο «δελτίο ειδήσεων» του «Μέγκα» δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου σε… καταστολή! Δεν μπορώ να καταλάβω αν φοβάται τυχόν αποκαλύψεις, αν έχει πανικοβληθει, αν ξυπνήσει ένα πρωί και δει την περιβόητη λίστα με ονόματα δημοσιογράφων που σιτίζονταν από τον Χριστοφοράκο! Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Τσίμας διατηρούσε [άραγε διατηρεί ακόμη;;;] φιλία με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens, τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Μια φιλία που εξασφάλισε στον Παύλο μια δωρεάν πρόσκληση για έναν αγώνα Formula 1 στη Γερμανία από την Siemens.
  • Δεν θα το μαθαίναμε ποτέ αυτό. Ομως η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου δημοσιοποίησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ένα «καυτό» ρεπορτάζ κι ένα «παραστατικό» απ’ όπου προέκυπτε ότι ο Μ. Χριστοφοράκος, μέσω του γραφείου του, διευθετούσε τις προσκλήσεις και τη φιλοξενία για τις 28 με 30 Ιουλίου του 2006 μιας σχεδόν μόνιμης παρέας, τρεις μήνες πριν από τη διοργάνωση.
  • Στην ολιγομελή παρέα των προσκεκλημένων του Μ. Χριστοφοράκου, περιλαμβάνονταν: ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππος Σπυρόπουλος (έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ την περίοδο 2004-5), ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο Γιώργος Γαλανάκης, στέλεχος του ομίλου Λασκαρίδη, ο Πέτρος Τζαννετάκης (τότε μέλος του Δ.Σ. της Siemens Α.Ε.), οι Μ. και Π. Τσακτάνης (τέως ιδιοκτήτης εταιρείας security), ο Ι. Αρναουτάκης και ο Δ. Δενδρινός. [Διαβάστε περισσότερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]
  • Ο Τσίμας τότε θορυβήθηκε κι έστειλε μια επιστολή στην «Ελευθεροτυπία» (2 Ιουλίου 2009):
  • Αγαπητή κ. Μπουγάτσου, Δημοσιεύσατε στην «Ελευθεροτυπία» έναν πίνακα προσκεκλημένων της Siemens, σ’ έναν αγώνα «Φόρμουλα 1», στον οποίο περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Θεωρώ χρέος μου να σας δώσω μιαν απάντηση και παρακαλώ να την λάβετε υπ όψιν σας.
  • 1. Με την εταιρεία Siemens δεν είχα ποτέ απολύτως καμία σχέση, επαγγελματική ή άλλη, καμία δοσοληψία, ούτε καν για αγορά προϊόντων. Δεν χειρίστηκα ποτέ θέματα συναφή με την δράση της, ως δημοσιογράφος.
  • 2. Τον κ Χριστοφοράκο, προσωπικά, τον γνωρίζω πράγματι. Έτυχε να τον γνωρίσω σε χρόνο ανύποπτο, πολύ πριν αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Siemens. Ήταν συμμαθητής από το σχολείο και φίλος ενός πολύ στενού συγγενικού μου προσώπου καθώς και ενός κύκλου προσωπικών φίλων, με τους οποίους συνδέομαι κοινωνικά, πάνω από 30 χρόνια. Δεν ήμουν δημοσιογράφος, όταν τους γνώρισα. Κι όταν έγινα δημοσιογράφος (γνωρίζετε σε ποιά εφημερίδα) παραμείναμε φίλοι, με διαφορετικές επιλογές ζωής. Στα πλαίσια αυτής της παρέας παλαιών φίλων, και μόνον, εξωεπαγγελματικά, έτυχε να συναναστραφώ κάποιες φορές [sic] τον κ Χριστοφοράκο και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Στα ίδια πλαίσια, και με την συμμετοχή των ίδιων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε και το ταξίδι, στο οποίο αναφέρεστε. Δεν ήταν «επαγγελματικό» ταξίδι. Και δεν μετείχε (όπως και σε καμιά άλλη συνεύρεση αυτής της παρέας στην οποία να είμαι και εγώ παρών) απολύτως κανένα πολιτικό πρόσωπο. Δυσκολεύομαι, λοιπόν, να δω ποιά συνάφεια με το σκάνδαλο Siemens μπορεί να έχει μια εκδήλωση στην οποία μετείχαν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τις εμφανείς δραστηριότητες του κ. Χριστοφοράκου και καμιά ιδέα για τις αφανείς (τότε) δραστηριότητές του. Εκτός κι αν μετατρέψουμε μια σοβαρή υπόθεση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον σε ιδιωτικό κυνήγι μαγισσών και ενοχοποιήσουμε ακόμη και τους συμμαθητές των παιδιών ενός υποδίκου.«
  • Με την επιστολή του αυτή ο Παύλος Τσίμας θεώρησε ότι ξεμπέρδεψε με την υπόθεση. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Κανείς δεν τον κατηγόρησε ότι έχει σχέση με το σκάνδαλο της Siemens, που έχει κάνει άνω-κάτω και το πολιτικό σύστημα αλλά και την ελληνική κοινωνία. Ο Τσίμας είναι ευφυής άνθρωπος και δεν πρέπει να υποκρίνεται τον άσχετο! Όταν λέει ότι ο Χριστοφοράκος ήταν συμμαθητής από το σχολείο και φίλος ενός πολύ στενού συγγενικού μου προσώπου καθώς και ενός κύκλου προσωπικών φίλων, με τους οποίους συνδέομαι κοινωνικά, πάνω από 30 χρόνια, περιμένει να ανοίξουμε το στόμα από το θαυμασμό ή να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε; Η δικαιολογία του παραπέμπει στα γυμνασιακά μας χρόνια.
  • Πόσοι από μας τους δημοσιογράφους μπορούν να «επαίρονται» για τις «υψηλές» γνωριμίες τους; Και βέβαια, δεν θα με ενδιέφερε, προσωπικά, να έχω φιλική συνάφεια με τους λογής Χριστοφοράκους. Ποτέ και κανείς μεγαλοπαράγων δεν με κάλεσε στη συντροφιά του να πάμε να παρακολουθήσουμε π.χ. το Φεστιβάλ της Αβινιόν. Πήγα στο Φεστιβάλ (με την «κολλητή» μου), αλλά πλήρωσα από την τσέπη μου. Ομως ο Τσίμας ήταν στην παρέα του Χριστοφοράκου για να παρακολουθήσει κάποιους αγώνες στη Γερμανία. Και βέβαια δεν μπορώ ν’ αποδείξω αν όλοι όσοι ήσαν στη συντροφιά είχαν και μεταξύ τους κάποια φιλική σχέση. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι ο Χριστοφοράκος καλούσε άσχετους μεταξύ τους!  Γιατί δεν καλούσε μαζί του ο Χριστοφοράκος και τον… Καμπουράκη ή τον Οικονομέα; Δηλαδή, φαντάσου να καλούσα εγώ στη γιορτή μου τη Ράνια Θρασκιά ή τη Βικτόρια Μπέκαμ, ή τον παναγιώτατο Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο!
  • Κι επιπλέον, τόσους μήνες μιλούσαμε όλοι για το βίο και την πολιτεία του Χριστοφοράκου, αλλά ο Τσίμας είχε ερμητικά κλειστό στόμα! Κι αν δεν δημοσιευόταν το ρεπορτάζ της Μπουγάτσου, φυσικά και δεν θα έλεγε ποτέ ότι είχε κάποια σχέση με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens… Κάποια στιγμή κάπου διάβασα ότι ο Τσίμας εμφανίζεται ως προσκεκλημένος του Μ. Χριστοφοράκου (και) σε τρία τουλάχιστον κλειστά δείπνα (Νοέμβριος 2005, Φεβρουάριος 2006, Φεβρουάριος 2007). Δεν το διασταύρωσα κι ούτε ξέρω αν το διέψευσε.
  • Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Τσίμα τον καθιέρωσε στα μάτια και του τηλεοπτικού κοινού ως έναν «καλό» δημοσιογράφο. Ωστόσο, το «καλός» πλέον είναι πολύ σχετικό. Πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», τον θυμάμαι να κλαψουρίζει έξω από το Σπίτι του Λαού όταν τον έδιωξαν από το ραδιόφωνο του ΚΚΕ, τον «90.2 αριστερά στα FM».  Εργάστηκε στην εφημερίδα του ΚΚΕ «Πρώτη», και θα θυμόσαστε το φινάλε αυτής της εφημερίδας, όταν απολύθηκαν οι εργαζόμενοι… Το ΚΚΕ τα ξεχνάει αυτά αλλά και ο ίδιος ο Τσίμας! Στη συνέχεια κούρνιασε στο συγκρότημα Λαμπράκη.
  • Κάποια στιγμή βρέθηκε να ακολουθεί τη γραμμή του σημιτικού «εκσυγχρονισμού». Σε ανύποπτο χρόνο προσπάθησε να στήσει τηλεοπτικό ειδησεογραφικό σταθμό, με τον «εθνικό προμηθευτή» Σωκράτη Κόκκαλη. Το εγχείρημα όμως δεν «έκατσε»… κι έτσι βρέθηκε στη «θαλπωρή» της ΕΡΤ, και στη συνέχεια στο «Μέγκα», όπου και παραμένει.
  • Δείτε κι ένα απάνθισμα συμμετοχών σε συζητήσεις, και γενικώς διάφορες εκδηλώσεις:

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. * Φοιτητικά κινήματα και η πολιτική ζωή. Επιμελείται ο Παύλος Τσίμας. * Παρουσίαση Βιβλίου στην Αθήνα.  * Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας. * Συντονίζει ο Παύλος Τσίμας.  * Και ο Παύλος Τσίμας υπογράμμισε: «Ο Κοεμτζής, μετά την αποφυλάκισή του, έγινε το σύμβολο για να συγχωρήσουμε και να συμφιλιωθούμε με έναν άνθρωπο που κατόρθωσε να συμφιλιωθεί με τη φρίκη. Αυτήν που έζησε, κι αυτήν που προκάλεσε. Αυτό μας προσφέρει με τη λεβεντιά του και την αξιοπρέπειά του». * Ο συντονιστής της παρουσίασης δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας επισήμανε…  * Στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Φύση και Πολιτισμός. Διάλογος για την πόλη, την τέχνη και την επιστήμη». Συντονίζει ο Παύλος Τσίμας. [Η παρέμβαση «Περιβάλλον – Δράση 08. Άνθρωπος-Φύση-Πόλη» που διοργανώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ χρησιμοποιεί ως όχημα την Τέχνη για να μας ευαισθητοποιήσει και να μας συφιλιώσει με την έννοια της ατομικής μας ευθύνης, εγκαινιάζοντας ένα ακόμη δίαυλο επικοινωνίας που θα κάνει τον πολίτη συμμέτοχο στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας… Γιώργος Σουφλιάς]. * Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ): Ο κ. Παύλος Τσίμας, απηύθυνε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες και συντόνισε την συζήτηση. * Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. * Νέο σχολείο: Αντλώντας καλές πρακτικές. Παύλος Τσίμας και Θάλεια Δραγώνα συζητούν με εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στο υπουργείο Παιδείας * Συντονιστής του πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. * Συντονιστής αυτής της πολύ σημαντικής εκδήλωσης θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. * Μίλησε κι ο Παύλος Τσίμας, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του 902FM! * Δείτε τα πρακτικά της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο κ.Παύλος Τσίμας. www.istame.gr

  • Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ο δημοσιογράφος του Mega και του συγκροτήματος  απολαμβάνει τη θαλπωρή μιας προκλητικής ασυλίας από τους συναδέλφους του, λες και είναι απόλυτα φυσιολογικό να πληρώνει τα έξοδά του μια εταιρία που με τις οικονομικές δοσοληψίες της έχει μπλέξει το πολιτικό σύστημα σ’ ένα  αλληλοφάγωμα.
  • Σήμερα διάβασα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη, εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Τουρισμού και Πέμη Ζούνη, εισηγήτρια του ΚΤΕ Πολιτισμού, διοργανώνουν από κοινού – υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – στις 4-6 Ιουνίου 2010 στη Βουλή των Ελλήνων (Αίθουσα Γερουσίας) συνέδριο με θέμα “Πολιτισμός και Τουρισμός : Μία νέα προσέγγιση”. Κι εδώ ο Παύλος Τσίμας συντονίζει την 3η θεματική ενότητα: «Η Πολιτική και Οικονομική Διάσταση του Πολιτισμού».
  • Τελικά, ή μεγάλο δόντι έχει για να τον καλούν από παντού, ή μασόνος είναι ή σπουδαίος δημοσιογράφος και σαν αυτόν δεν υπάρχει άλλος! Δεν είναι λίγο, όλοι αυτοί οι -πολλές φορές – αλληλοσυγκρουόμενοι και πολιτικά φορείς να τον προσκαλούν στις εκδηλώσεις τους για να συντονίσει. Πότε το ΙΣΤΑΜΕ, πότε το ΕΛΙΑΜΕΠ, πότε το υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πότε το ΥΠΕΧΩΔΕ όταν υπουργός ήταν ο Σουφλιάς κ.λπ. Τελικά μήπως απλώς είναι συμπτώσεις όλα αυτά κι εγώ κάθομαι και τα βάζω μ’ έναν καλό άνθρωπο; Αν χρειαστεί, θα επανορθώσω, αλλά τι να κάνω, να μην προβάλω τις ανησυχίες μου;
 
3 Σχόλια

Posted by στο 3 Ιουνίου, 2010 σε Τσίμας Παύλος, Siemens

 

3 responses to “Παύλος Τσίμας… παντός καιρού!

  1. iconology2009

    3 Ιουνίου, 2010 at 5:32 μμ

    Τυπικότατη περίπτωση αρριβίστα αριστερού(ποιός ήρθε?).Αμοραλιστής μέχρι μυελού οστέων. Τυπικό σύμπτωμα αυτού του ανθρωπότυπου; η ιεροκηρυκτικότης! Είναι ικανός-ελαφρώ τω τρόπω-να αποδομήσει την ηθική των άλλων, παίρνοντας προφανών σαν παράδειγμα και οδηγό γιά τα αλλότρια τα ίδια. Είναι μιά παρεούλα δημοσιογράφων εκεί-πολύ αριστερών μιλάμε-που πουλάνε μούρη προοδευτικότητας και κομπάζουν πως είναι οι γκουρού της Νέας Δημοσιογραφίας:ο Θεός να φυλάει από την ηθική τέτοιων ανθρώπων:Κούλογλου, Τσαγκαρουσιάνος, Τσίμας!

     

Σχολιάστε