RSS

Η επανίδρυση του κράτους ή το μπάχαλο που δεν συμμαζεύεται!

23 Μαρ.
  • Πικρούς γέλωτες προκαλεί η θύμηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για «περιορισμό της κρατικής σπατάλης» προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για «την κοινωνική πολιτική», καθώς η κυβέρνησή του επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με περισσότερα από 222.000.000 ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό τής, όχι και τόσο οικονομικής, Βουλής των Ελλήνων. Για την «επανίδρυση του κράτους» η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση 695 νέων δημόσιων υπηρεσιών, 467 αμειβόμενων επιτροπών και ομάδων εργασίας και 22.503 νέων θέσεων εργασίας έπειτα από επεξεργασία των 144 νόμων που ψήφισε το κυβερνόν κόμμα την τελευταία πενταετία. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ίδρυσε:
  • 5 νέα ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου)
  • 13 νέα ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου)
  • 5 νέες Εθνικές Αρχές
  • 4 νέες Γενικές Γραμματείες
  • 5 νέες Ειδικές Γραμματείες
  • 1 νέα Γενική Επιθεώρηση
  • 9 νέες Γενικές Δ/νσεις
  • 102 νέες Διευθύνσεις
  • 232 νέα Τμήματα
  • 285 νέες Ειδικές Υπηρεσίες
  • 30 νέα Αυτοτελή Γραφεία
  • 4 νέα Κέντρα και Ινστιτούτα

Επιπλέον συγκρότησε και σύστησε:

  • 435 νέες Επιτροπές
  • 32 νέες Ομάδες Εργασίας
  • 237 νέες θέσεις Συμβούλων – Συνεργατών σε υπουργεία και Διοικήσεις
  • Οργανισμών
  • 659 νέες θέσεις Ειδικού Προσωπικού
  • 3.210 νέες θέσεις Διοικητικού Προσωπικού
  • 3.300 νέες θέσεις ειδικής 3ετούς σύμβασης
  • Νέες θέσεις Αναπληρωτών Προϊσταμένων και Διευθυντών υπουργείων
  • 12 νέες θέσεις μελών ΔΣ Οργανισμών και Ταμείων
  • 4.029 θέσεις Αγροφυλάκων.

Πρωταθλητισμός στην σπατάλη από τα υπουργεία

  • Πρώτο στη λίστα των υπέρογκων εξόδων έρχεται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με 142 νέες θέσεις συμβούλων – συνεργατών και 261 νέες επιτροπές. Επιπλέον, το ευσεβές υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ετήσια δαπάνη ύψους 100.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις του εορτασμού του προστάτη των αγροφυλάκων, Αγίου Ευσταθίου, στις 20 Σεπτεμβρίου. Συν τις άλλοις, το υπουργείο φρόντισε για τη διάσωση των ιστορικών ντοκουμέντων της Ελλάδας, συστήνοντας ειδική υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΠ – ένα αρχείο στο οποίο πολλοί θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση.
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται δεύτερο στην κατάταξη της σπατάλης, με 28 νέους συμβούλους και συνεργάτες, 270 νέες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 75 νέες επιτροπές, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε για τη σύσταση συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.

Πώς ερμηνεύει η Βουλή των Ελλήνων την οικονομία

  • Προ ημερών ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Σιούφας, ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ότι περίσσεψαν 5,7 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2008 και ότι θα τα επέστρεφε στο κρατικό ταμείο. Επιπλέον ο κ. Σιούφας έχει ανακοινώσει ότι θα περιορίσει κατά 10% τα έξοδα της Βουλής, μέρος της οποίας αποτελεί και η αλλαγή των κοινών λαμπτήρων με οικολογικούς.
  • Ωστόσο, παρά τα λόγια του προέδρου, ο ίδιος ήταν που τον Ιούνιο του 2008 προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για το μόνιμο διορισμό περίπου 110 ατόμων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τότε όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, είχαν συμφωνήσει για τις προσλήψεις, αποδεχόμενα την παράκαμψη του ΑΣΕΠ, προκειμένου να βολευτούν και δικά τους παιδιά. Αν δεν είχε αντιδράσει το ΚΚΕ, η νυχτερινή ψηφοφορία δεν θα είχε γίνει γνωστή. Ο κ. Σιούφας επιχείρησε να τα μπαλώσει δηλώνοντας ότι ήταν «οφειλόμενη υποχρέωση» και ότι πάντα γίνονταν τέτοια!
  • Οι βουλευτές στην Ελλάδα, εκτός από τις μηνιαίες αποδοχές των 6.000 ευρώ, λαμβάνουν για κάθε τους συμμετοχή σε κάποια επιτροπή 300 αφορολόγητα ευρώ. Επιπλέον, ενώ έχουν ατέλεια για όλα τα μέσα μεταφοράς, παρουσιάζουν έξοδα μετακίνησης από 450 έως 1.000 ευρώ. Στους βουλευτές δε της επαρχίας παραχωρούνται 104 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια ετησίως.
  • Ο κάθε βουλευτής δικαιούται 8 προσωπικές τηλεφωνικές γραμμές, με τον όρο να μην ξεπερνάει ο λογαριασμός τις 12.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το 2007 η Βουλή των Ελλήνων χρωστούσε σε εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας το εξωφρενικό ποσό των 30.000.000 ευρώ. Για την εξόφληση του χρέους η Βουλή προέβη σε διακανονισμό για καταβολή δόσεων έως το  2015.

Πηγές: Το Βήμα, Έθνος, Tvxs

ΥΓ. Μου το έστειλε το παραπάνω κείμενο ένας φίλος στο e-mail. Ενδεχομένως να κυκλοφορεί και σε κάποια μπλογκ. Και να υπάρχει και «νονός». Εάν το μάθω, θα τον αναφέρω. Ωστόσο, είναι μια ωραία δουλειά που παρουσιάζει ανάγλυφα το μπάχαλο του ελληνικού κράτους. Στο μπάχαλο αυτό έχουν συμμετοχή και οι εκλεγμένοι «πατέρες» του έθνους… Τι κάνει η κοινωνία των πολιτών; Πολλά έχει κάνει και πολύ περισσότερα μπορεί να κάνει, αρκεί να ενεργοποιηθεί.

 

11 responses to “Η επανίδρυση του κράτους ή το μπάχαλο που δεν συμμαζεύεται!

  1. clio

    26 Μαρτίου, 2009 at 2:34 μμ

    Ο νονός του δεύτερου μέρους του άρθρου, εκείνου που αναφέρεται στον Σιούφα, είναι η Λώρη Κέζα, την οποία διαπομπεύσατε προ ημερών. Συμπτωματικά παραλείψατε την πηγή;
    Εχετε αντιγράψει ολόκληρες παραγράφους. Συγκρίνετε:
    «Οι ακριβοί γλόμποι της Βουλής», Το Βήμα, 18 Μαρτίου 2009

    Κλειώ Δήμα

     
    • diktyon

      26 Μαρτίου, 2009 at 4:41 μμ

      Δηλαδή, τώρα τι θέλεις – να ξαναγράψω για την Λώρη Κέζα; Εγώ δεν οικειοποιήθηκα τα γραφτά της. Άλλωστε στο υστερόγραφο είμαι σαφής. Δεν μου λες όμως, εσένα τι σε κόφτει για την Λώρη Κέζα;

       
  2. clio

    26 Μαρτίου, 2009 at 8:20 μμ

    «Ενδεχομένως να κυκλοφορεί και σε κάποια μπλογκ. Και να υπάρχει και “νονός”. Εάν το μάθω, θα τον αναφέρω.»

    Μην απαντήσεις, δεν θα σε ξαναδιαβάσω. Είναι φανερό ότι τα παίρνεις.
    Και που είσαι… φάε χώμα ρε, από εκεί που φτύνεις, αντιγράφεις.
    Κλειώ Δήμα

     
  3. enteka

    26 Μαρτίου, 2009 at 11:25 μμ

    πολύ ενδιαφέρον.

    (απ’ τη στιγμή που βρέθηκε ο ‘νονός’ του, και μια και γράψατε ότι αν τον μάθετε θα τον αναφέρετε, υποθέτω ότι τώρα θα το κάνετε – μέσα στο ίδιο το ποστ φυσικά)

     
  4. diktyon

    27 Μαρτίου, 2009 at 6:51 πμ

    Κλειώ Δήμα & enteka: Εάν δε γουστάρετε το «Δίκτυο», μην το ξαναδιαβάσετε. Εγώ δεν γράφω καθ’ υπαγόρευση, αφού δεν έχω αφεντικά στο κεφάλι μου. Άλλοι και άλλες γράφουν καθ’ υπαγόρευση. Κι όσο για το ποιος το έγραψε, ποσώς με νοιάζει. Και σιγά τις φιλοσοφίες! Το θέμα είναι άλλο: η Δεξιά [με την οποία μάλλον πρέπει να έχετε απόλυτη σχέση]. Άντε γεια…

     
  5. ΘΑΝΑΣΗΣ

    28 Μαρτίου, 2009 at 12:35 πμ

    Αντε γεια φιλτατε! Καλη (που δεν το βλεπω) τυχη…

     
    • diktyon

      28 Μαρτίου, 2009 at 8:39 πμ

      Θα βάλω τον κόπανο να κλαίει!

       
  6. Georgia Matsouka

    28 Μαρτίου, 2009 at 2:54 μμ

    Τωρα εδω που τα λεμε μια αντιγραφουλα αξιζει και την τιμητικη αναφορα στην ακριβη πηγη. Ιδιαιτερα οταν είναι γνωστή τοις πασι.
    Αναρωτιεμαι για να μετρησω την αξιοπιστια σου: τι ισχύει:το «Κι όσο για το ποιος το έγραψε, ποσώς με νοιάζει» ή το «…και να υπάρχει και “νονός”. Εάν το μάθω, θα τον αναφέρω».
    Μην υπεκφευγουμε κι ως εκ τουτου θεωρηθουμε κατώτεροι των περιστάσεων, σωστά; Σωστά.

     
  7. Georgia Matsouka

    28 Μαρτίου, 2009 at 2:59 μμ

    χμ…ξεχασα κι αυτο:
    τελικά τι πιστεύεις για το άρθρο της Κέζα, καλά δε τα γραψε στο Βήμα; ε; μάλλον συμφωνεις…
    Α; το ξανατσεκαρουμε http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=259897&ct=6

     
  8. Georgia Matsouka

    28 Μαρτίου, 2009 at 2:59 μμ

    χμ…ξεχασα κι αυτο:
    τελικά τι πιστεύεις για το άρθρο της Κέζα, καλά δε τα γραψε στο Βήμα; ε; μάλλον συμφωνεις…
    Ας το ξανατσεκαρουμε http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=259897&ct=6

     
    • diktyon

      28 Μαρτίου, 2009 at 3:52 μμ

      Διαπιστώνω ότι η κυρία Λώρη Κέζα έχει οπαδούς! Μήπως πάει για υποψήφια; Κι αν κατάλαβα καλά, από τις οπαδούς, άλλη πλένει, άλλη σκουπίζει, άλλη σφουγγαρίζει, άλλη κελαηδάει… Βρε παιδιά, ηρεμήστε! Φάνηκε ότι θέλω να της κλέψω τη συγγραφική δόξα; Αφού είδατε ότι ως «πηγή» αναφερόταν και το «Βήμα». Αλλά όταν μάθετε να σκέφτεστε πολιτικά, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε. Μπράβο, πάντως, στην κυρία Κέζα για τα γραφτά της! Πού έμαθε τη συγγραφική τέχνη; Για να εκπαιδευτούμε κι εμείς οι αδαείς. Ήθελα να ξέρω όμως: η Λώρη Κέζα σας βάζει να γράφετε ή από υπερβολική ευαισθησία αντιδράτε; Είναι κρίμα να αναλώνεστε σε σαχλά σημειωματάκια – δεν έχετε δουλειά να κάνετε; Τώρα που αποκτήσατε και εμπειρίες, γράψτε κανένα διήγημα. Εκείνο το περιώνυμο «Ρόδι» κυκλοφορεί άραγε; Εκεί κάλλιστα θα μπορούσατε να εκθέσετε το ταλέντο σας…

       

Σχολιάστε