RSS

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

09 Σεπτ.

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για την ελληνική οικονομία και τα επιχειρήματά του περί «ήπιας προσαρμογής» προκειμένου να στηρίξει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έδωσαν «τροφή» στα κόμματα της Αντιπολίτευσης για νέα δριμεία επίθεση. Μιλούν για κίνδυνο όχι απλώς εισαγωγής σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης αλλά για «κίνδυνο χρεοκοπίας», παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και του κ. Καραμανλή προσωπικά.

Την εκτίμηση ότι εάν συνεχισθεί η ίδια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε διεύρυνση του δημοσιονομικού, αλλά και του παραγωγικού ελλείμματος της χώρας, «θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε όχι μόνον σε καθεστώς επιτήρησης, αλλά και χρεοκοπίας», έκανε την Δευτέρα η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Το συλλογισμό αυτό η κυρία Κατσέλη ανέπτυξε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από κοινού με τους υπευθύνους για θέματα Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, με θέμα την κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην ΔΕΘ.

Η Λ. Κατσέλη επισήμανε ότι όλη η Ελλάδα «άκουσε εμβρόντητη τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να τα ρίχνει όλα στη διεθνή κρίση και να μιλάει για ήπια προσαρμογή, ενώ η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας οφείλεται στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διεθνής κρίση επιδεινώνει την κατάσταση». Eπισήμανε ότι η χώρα βρέθηκε από την 5η θέση όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ στην 14η το 2007, ενώ η θέση της, όσον αφορά την κατάταξη με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχώρησε κατά 18 θέσεις την περίοδο 2006-2007.

Αναφερόμενη στην ήπια προσαρμογή, έθεσε το ερώτημα «το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ήπια προσαρμογή με την φοροεπιδρομή που έχει γίνει και πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», ενώ επισήμανε ότι δεν προστατεύθηκε καθόλου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. «Η πολιτική της κατάρρευσης των ελεγκτικών μηχανισμών, της δημιουργίας των ισχυρών καρτέλ, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της απουσίας ξεκάθαρης αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί», συμπλήρωσε.

Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε «σε 17 ανακρίβειες του πρωθυπουργού για την οικονομία» στην 73η ΔΕΘ, παρουσιάζοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για καθένα από τα συγκεκριμένα ζητήματα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών (ΕΕ-15) βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1990, ενώ ο πληθωρισμός σημειώνει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας (5ος υψηλότερος στην ΕΕ), ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό 4%, με σταθερή διαχρονική διακύμανση μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Το 2007 το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα διευρύνθηκε περαιτέρω για να φτάσει το μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό του 14,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για τις συμφωνίες κατασκευής αγωγών «που υπογράφονται και πολυδιαφημίζονται», ανέφερε ότι «απλά χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως έδαφος διαμετακόμισης. Δεν εξασφαλίζουν ποσότητες του διαμετακομιζόμενου καυσίμου για τη χώρα μας, δεν μεταβάλουν προς το καλύτερο το εθνικό ενεργειακό μίγμα, δεν βελτιώνουν το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Aνέφερε μεταξύ άλλων, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ότι η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων επιφέρει τη συσσώρευση εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ, μακράν η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ-13 (δεύτερη η Πορτογαλία με περίπου 65% και τρίτη η Ισπανία με 48%). «Πρακτικά, η χώρα χρεώνεται, δηλαδή πωλεί το μελλοντικό της κεφάλαιο, για να χρηματοδοτήσει μία κατανάλωση που ξεπερνά την παραγωγή της» είπε ο M. Χρυσοχοΐδης.

Η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι «οι μάχες και οι συγκρούσεις που είπε ο πρωθυπουργός ότι δίνει με συντεχνίες και συμφέροντα για την βελτίωση της οικονομίας είναι μάχες ενάντια σε 1,5 εκατ. ασφαλισμένους ακόμα και σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα». Τόνισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργεί χάος στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους και δεν υπάρχει κοινωνικός διάλογος. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί για τα ΒΑΕ δεν έχει επισκεφθεί ούτε ένα χώρο εργασίας ούτε έχει πάρει υπόψη καμία μελέτη.

 

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε