RSS

Οι κονδυλοφόροι του συγκροτήματος

03 Νοέ.
Το γνωστό συγκρότημα έχει αρχίσει προ πολλού να βυσσοδομεί. Τώρα όμως ξεδιάντροπα επιτίθεται κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Έχει βάλει όλο το δυναμικό του να γράφει, να γράφει, να γράφει με μοναδικό στόχο την «αποκαθήλωση» του Παπανδρέου. Το ζήτημα δεν είναι απλό. Δεν γίνεται έλεγχος και κριτική της εξουσίας. Υπάρχει σχέδιο που παραπέμπει στις μαύρες μέρες της Αποστασίας, όταν ο λαός ξεχύθηκε στη Χρήστου Λαδά όπου ήσαν τα γραφεία του συγκροτήματος, καίγοντας τα φύλλα των «Νέων».
 
  • Από το «βυθίσατε το Χόρα» στο «βυθίσατε τη χώρα»

Ζώης Τσώλης, TO BHMA:  02/11/2011
Κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Ιούλιο του 1976 όταν το «Χόρα» βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, βρισκόταν στη Θράκη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τού επί πολλά χρόνια στενού συνεργάτη και φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Πέτρου Μολυβιάτη, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τη δήλωση «Βυθίσατε το Χόρα» χωρίς καμία προσυνεννόηση και επαφή με τον τότε πρωθυπουργό, αν και πολλοί υποστήριζαν ότι η περίφημη δήλωση είχε γίνει σε συνεννόηση με τον Καραμανλή.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Ανδρέα ήταν καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς υποχρέωνε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας. Δέσμευσε δηλαδή την κυβέρνηση και τη χώρα σε μια πολιτική που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμη και σήμερα, υπό την απειλή του πολέμου. Τριάντα πέντε χρόνια μετά ο γιος του Ανδρέα, ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την πρότασή του για το δημοψήφισμα θύμισε ίσως για πρώτη φορά λίγο τον πατέρα του. Βέβαια, μόνο ως προς τα χαρακτηριστικά του ριψοκίνδυνου ηγέτη, καθώς όπως αποδείχθηκε ο πατέρας του ήταν μετρ της πολιτικής.
Ο Γιώργος, αφού δύο χρόνια τώρα απέτυχε να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση, δέσμευσε τη χώρα προσφεύγοντας στο μνημόνιο και στο τέλος αφού υπέγραψε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, έρχεται να ζητήσει από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και τους πολίτες να νομιμοποιήσουν τις επιλογές του ψηφίζοντας «ναι ή όχι στη συμφωνία» που ισοδυναμεί, κατ’ ουσίαν, με την απάντηση στο ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ».
Το μόνο που εισέπραξε προς το παρόν είναι «όχι» στη δόση της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα τη θέση της. Οσο κι αν η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η τελευταία λύση γι’ αυτόν και την παράταξή του να παραμείνουν στην εξουσία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν μέσα από την περιπέτεια που έβαλαν την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση ένα «ναι» στο ευρώ και στη συμφωνία που θα τους αναβάπτιζε, ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ είναι υπαρκτός. Και θα γίνεται μεγαλύτερος όσο ογκούται η αντίδραση των πολιτών στην οικονομική πολιτική και των Ευρωπαίων στην αθέτηση της υπογραφής του έλληνα πρωθυπουργού στη συμφωνία κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αυτά που συμβαίνουν στις Κάννες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί έδειξαν στον κ. Παπανδρέου με ωμό τρόπο το δρόμο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Θα το ρισκάρει μέχρι τέλους;
  • Το λάθος και η ευθύνη του κ. Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ :  02/11/2011

Εκ του αποτελέσματος των Καννών αποδεικνύεται ότι η επιλογή του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα δεν ήταν από τις σοφότερες. Προκάλεσε τους εταίρους, ενεργοποίησε τους αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρωζώνης και νομιμοποίησε εκείνους που επιζητούσαν και επιζητούν την έξοδό μας από το ευρώ. Από τη νύχτα της Τετάρτης η χώρα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση. Αντιμετωπίζει δυστυχώς διπλό τελεσίγραφο: Καλείται να αποδεχθεί πλήρως όλες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου και στον βαθμό που επιμένει στο δημοψήφισμα η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο ευρώ. Και χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε σέντ, όπως χαρακτηριστικά είπαν Μέρκελ και Σαρκοζί, θα αφεθεί στην τύχη της, θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία και σε απερίγραπτη απομόνωση και φτώχεια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες που όλοι απεύχονταν. Ουσιαστικά, με ευθύνη δική του και όχι των υποτιθέμενων συμφερόντων που τελευταίως κατακεραυνώνει, ετέθη υπό αμφισβήτηση ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Γι’ αυτό, το λάθος του κ. Παπανδρέου είναι θεμελιώδες και η ευθύνη του μεγάλη.

  • Ανακοινωθέν εθνικής καταστροφής: η χώρα στο χείλος της αβύσσου

Γεώργιος Π. Μαλούχος, TO BHMA:  02/11/2011

 Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Ελλάδα βρίσκεται πλέον τελεσίδικα και επισήμως στο χείλος της αβύσσου από την ώρα που, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν την απάντηση στο δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου. Δημοψήφισμα εντελώς παράλογα και επικίνδυνα απρόκλητο, με το οποίο ο πρωθυπουργός επί της ουσίας εκδικείται τη χώρα και το λαό του και τον οδηγεί στη γαλλογερμανική απαίτηση για μια και μόνη άμεση απάντηση: στις 4 Δεκεμβρίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες, έπειτα από τις τραγικές εξελίξεις που προκάλεσαν οι πρωτοβουλίες Παπανδρέου, θα πρέπει, κάτω από εντελώς στρεβλές δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, να απαντήσουν στο καταστροφικότερο ψευδοδίλημμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: αν θέλουν ή αν δεν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Είναι το επιστέγασμα μιας πολιτικής που πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε με το «λεφτά υπάρχουν», για να καταλήξει, πριν από λίγες ώρες, σε ένα δημοψήφισμα που επιχειρεί να επιβάλλει ο Γιώργος Παπανδρέου και το οποίο απειλεί να προκαλέσει άμεσα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κακό από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με την αδιανόητη πολιτική του και με τις πρωτοφανείς εμμονές του, ο κ. Παπανδρέου οδηγεί τη χώρα ευθέως στο χάος. Τη θέτει αντιμέτωπη όχι μόνον με τη χρεοκοπία, που ούτως ή άλλως προαναγγέλθηκε με το πάγωμα της επόμενης δόσης, αλλά και με βαθύ διχασμό του ελληνικού λαού καθώς, φυσικά, και με τις απροσδιόριστες σήμερα τραγικές συνέπειες που θα επισύρει η ενδεχόμενη αρνητική απάντηση σε ένα ερώτημα το οποίο επί της ουσίας ο ίδιος κατασκεύασε για να ξεφύγει από τα αποτελέσματα της πολιτικής του και για να παρατείνει την εξουσία του με τον μόνο τρόπο που του είχε απομείνει: ταυτίζοντας την προσωπική του επιβίωση με εκείνη της χώρας.

Από αυτή τη στιγμή, ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει την Ελλάδα σε τροχιά θανάτου, από την οποία η μόνη ενδεχόμενη διαφυγή είναι η άμεση πτώση του από την εξουσία αύριο Παρασκευή κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, ο πρωθυπουργός μετέτρεψε εκούσια και ενάντια στη θέλησή της σαφώς εκπεφρασμένης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και πολλών μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας και της κυβέρνησής του, τη σοβούσα δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, σε μια άμεσα επαπειλούμενη εθνική τραγωδία.

Ακριβώς όπως στα δύο χρόνια που προηγήθηκαν, με την πρωτοφανή κυβερνητική του ανεπάρκεια και τα ψέματα προς πάσα κατεύθυνση με τα οποία προσπάθησε να την καλύψει, κατάφερε σταδιακά μετατρέψει ένα υπαρκτό, όντως πολύ μεγάλο πρόβλημα χρέους και ελλείμματος της χώρας, σε ζήτημα που η επίλυσή του έφτασε να περνά μόνον μέσα από την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και την πλήρη ισοπέδωση του ελληνικού λαού.

Πολλοί πιστεύουν ότι τον κ. Παπανδρέου θα τον κρίνει η ιστορία. Είναι τεράστιο σφάλμα. Θα τον κρίνει και η ιστορία. Όμως πρώτα, αύριο, θα τον κρίνει το ελληνικό κοινοβούλιο. Τα μέλη του θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα του επιτρέψουν να οδηγήσει αυτό τον τόπο στην προαναγγελθείσα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σφαγή που επιφυλάσσει στον τόπο αυτό το τόσο επίμονα και προσεκτικά προμελετημένο εθνικά θανατηφόρο δημοψήφισμα. Τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου, ειδικά εκείνα του ΠαΣοΚ, ένα και μόνο οφείλουν αυτή τη στιγμή να έχουν πλέον κατά νου: ότι έχουν ορκιστεί πίστη στην πατρίδα και στο Σύνταγμα της Ελλάδας, που κατοχυρώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο τη συνείδηση του κάθε βουλευτή ως μόνο οδηγό για την ψήφο του. Με οδηγό αυτή τη συνταγματική επιταγή, να θυμηθούν που έχουν δώσει τον όρκο τους. Κι αυτός σίγουρα δεν δόθηκε ούτε στο κόμμα, ούτε, πολύ περισσότερο, στον κ. Παπανδρέου και την οικογένειά του. Με αυτό και μόνον τον όρκο για οδηγό, οφείλουν να λάβουν αύριο τις αποφάσεις τους. Κρατούν, αυτοί και μόνοι σήμερα, το μέλλον της Ελλάδας και των επόμενων γενεών της στα χέρια τους. Και λογοδοτούν μόνον στον ελληνικό λαό, στο μέλλον του και στην Ιστορία.

  • Ευρωμαϊμού

Δημήτρης Δανίκας

Δωσίλογος! Προδότης! Βλάκας! Πράκτορας των μεγαλοτραπεζιτών και των ιμπεριαλιστών! Για όλα μα όλα φταίει αυτό το υποζύγιο της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Για όλες τις επιδημίες που έχουν επιπέσει και ροκανίζουν κάθε κύτταρο αυτής της χώρας ευθύνεται οΓιώργος Παπανδρέου. Για όλα. Από την ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή μέχρι του Νεοέλληνα την φορολογική συνείδηση την μηδενική. Ολοι εναντίον ενός! Πολιτική σκέψη είπατε; Τρίχες κατσαρές. Αυτός είναι ο πλήρης ορισμός της μεταφυσικής. Σα να βλέπεις αμερικανική ταινία πλαστική. Γιατί η ταφόπλακα στην Οικονομία μπήκε από την πρώτη μέρα που η χώρα βρέθηκε στην Ευρωζώνη. Ρωτήστε οποιονδήποτε σοβαρό οικονομολόγο και θα σας το πει. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η ανταγωνιστικότητα μας κατρακύλησε καμιά εικοσαριά θέσεις. Γιατί με την υπογραφή της Συμφωνίας του Μάαστριχτ εξαερώθηκαν η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, οι βιοτεχνίες και σχεδόν κάθε παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Γιατί βολευτήκαμε με τον δικομματισμό, επειδή μ αυτόν τακτοποιούσαμε τα παιδιά μας στον κρατικό μηχανισμό. Γιατί εκ παραδόσεως, ο μέσος Ελληνας ως πρώτο κα κύριο εχθρό του θεωρεί κάθε κομμάτι της κρατικής μηχανής. Γιατί η οικονομία μας εκ γενετής είναι μείγμα Σουλτανίας Οθωμανικής με φεουδαλικά υπολείμματα ανατολίτικης λογικής. Γιατί ένα μεγάλο μέρος του καπιταλισμού είναι κρατικοδίαιτο. Γιατί η κουλτούρα μας, με την ευρύτερη έννοια των καθημερινών μας συμπεριφορών και σχέσεων, ουδεμία σχέση με οποιαδήποτε γωνιά της ευρωπαϊκής γης. Γιατί ψηφίζαμε αυτά τα συγκεκριμένα κόμματα για να βολευόμαστε και να εκμαυλιζόμαστε κι εμείς. Γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κλέβει ασυστόλως αρνούμενο πεισματικά να συμμορφωθεί και συλλογικά να πορευτεί. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της ελίτ – σε όλους τους χώρους – ενσωματώθηκε σ’ αυτή την διαπλοκή. Και γιατί όλοι οι αστοί πολιτικοί είναι χωμένοι βαθιά μέσα σε πάσης φύσεως διαπλοκή. Ουδέποτε ψήφισα ΠαΣοΚ. Ούτε καν το διανοήθηκα. Ομως όσο περισσότερο τον βρίζουν τόσο περισσότερο μου γίνεται συμπαθής. Αγαπητέ μου, φταις κι εσύ. Γι’ αυτό όταν κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, του λέω το εξής: Φοράς κοστούμι Prada, φέσι Οθωμανικής κατοχής και τσαρούχια Πασαλίδικης κοπής. Μια ευρωμαϊμού είσαι. Ου να μου χαθείς!

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Νοέμβριος 3, 2011 in Πολιτική επικαιρότητα

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: