RSS

Νίκος Κοτζιάς: Περιπλανώμενος μυαλοπώλης!

17 Απρ.

Ουδέποτε είχα καλή γνώμη για όλους αυτούς τους άλλοτε επαναστάτες που ψωμίζονταν από το ΚΚΕ και που κάποτε μας θεωρούσαν συλλήβδην, όλους εμάς που κινούμασταν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, συμμάχους του κατεστημένου. Αλλωστε το ΚΚΕ και σήμερα όποιον δεν συμφωνεί μαζί του τον τοποθετεί απέναντί του και τον ονοματίζει εχθρό του λαού. Το σημερινό ρεπορτάζ για τη «δράση»του άλλοτε στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Κοτζιά είναι αποκαλυπτικό των ιδεολογικών και πολιτικών περιπετειών μιας γενιάς ανθρώπων που πίστεψαν ότι μπορούν να υπηρετούν τους πάντες και τα πάντα.

Ο δημοσιογράφος Α. ΡΑΒΑΝΟΣ στο «Βήμα» γράφει ότι ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ έκανε άλματα  «Από το ΚΚΕ στον Γιώργο και τώρα υπέρ Αντώνη» και εξηγεί Πώς και γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ απέκτησε έναν «αντιμνημονιακό» σύμμαχο στο πρόσωπο του παιδικού φίλου του, πρώην «κόκκινου» συνεργάτη του Πρωθυπουργού:

Με ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία- όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είναι φίλοι από παιδιά- και λάβρος κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εμφανίζεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής κ. Ν. Κοτζιάς, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου. Αυτό έπραξε και προ ημερών σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου νομικοί και πανεπιστημιακοί, όπως οι κκ. Γ. Κασιμάτης, Κ.Μπέης κ.ά., στηλίτευσαν με σφοδρότητα το μνημόνιο, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη ότι ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και των πολιτών.

Ο Ν.Κοτζιάς  ξέρει ότι το ακροατήριό του είναι περιορισμένο, κάτι που δεν ήξερε ο Παπανδρέου και τώρα ο Σαμαράς. Και τούτο γιατί ποιος είναι εκείνος που μπορεί να δέχεται τις κρίσεις ενός ανθρώπου που κάποτε υπήρξε θιασώτης της δικταστορίας του προλεταριάτου, υπαρασπιστής των πολιτικών και ιδεολογικών αρχών ενός κόμματος που αστυνόμευε τη σκέψη και κάλυπτε τα αίσχη του σταλινισμού; Δεν ξέρω με ποιο τρόπο έκανε την αυτοκριτική του και έφυγε (ή τον ἑφυγαν»;) από το ΚΚΕ και μετά πλασαρίστηκε στις στενές παρέες του σημερινού πρωθυπουργού. Πάντοτε διάφοροι αφελείς κονδυλοφόροι της δημοσιογραφίας μιλούσαν με θαυμασμό γι’αυτόν. Και τώρα θα μιλούν κάποιοι άλλοι. Ανάλογα, δηλαδή, με την πολιτική κατεύθυνσή του. Τώρα ασφαλώς θα υπάρξουν κάποιοι νεανίες της δημοσιογραφίας που κινούνται στα κράσπεδα της Δεξιάς, που θα ξεδιπλώσουν τα καλολογικά στοιχεία για τον Κοτζιά, αφού είναι «δικός» τους, κινούμενος στο πλαίσιο των υποστηρικτών της αντιμνημονιακής λογικής του Σαμαρά, ο οποίος και είναι μερικώς υπέρ αλλά και κατά! Αλλά, τελικά, είναι δυνατό να έχουν ισχύ οι κρίσεις ενός διανοουμένου που, όταν ήταν στο ΚΚΕ, εργαζόταν με πάθος για τη χαύνωση των θελήσεων και την απόλυτη νάρκη των συνειδήσεων που ευκόλυναν τη διατήρηση του σταλινισμού  επί τόσες δεκαετίες; Αλλαξε γνώμη, δήλωσε μεταμέλεια ενώπιον της κοινωνίας την οποία καταπολεμούσε, συμβιβάστηκε με την αστική δημοκρατία και τους κομματικούς εκπροσώπους της, αποκήρυξε τις ιδέες του αποκτηνωτικού δεσποτισμού που επί τόσα χρόνια ταλαιπώρησε τους λαούς της ανατολικής Ευρώπης;

Εν πάση περιπτώσει, τώρα γιατί οι ιδέες του Κοτζιά να έχουν απήχηση; Βέβαια, κακώς μιλώ για «ιδέες». Απλώς στοιχίζεται με όλους εκείνους που είναι εναντίον του «μνημονίου». Είναι κι αυτό μια άποψη. Ωστόσο, αναρωτιέμαι τι του βρήκε ο Παπανδρέου και τον είχε διορίσει πρόεδρο στο ΙΣΤΑΜΕ! Στη διάρκεια της θητείας του στη δεξαμενή σκέψης και ιδέων του σοσιαλιστικού χώρου τι προσέφερε ο Κοτζιάς; Δεν κατάλαβα κι ούτε νομίζω ότι κατάλαβε κάποιος άλλος. Οπως τώρα ο Σαμαράς. Τελικά, οι πολιτικοί μας αυθέντες αναζητούν δεκανίκια.  Εδώ, ο Παπανδρέου μας είχε κουφάνει με τη δημιουργία ομάδας σοφών οικονομολόγων που θα τον συμβούλευαν κ.λπ. Τελικά, τι απέγιναν όλοι αυτοί και όσο εργάστηκαν τι προσέφεραν; Είναι κι αυτό ένα άλλο ζήτημα που θέλει ειδική ανάλυση.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Απρίλιος 17, 2011 in Κοτζιάς Νίκος

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: