RSS

Το σπυρί της Κερατέας

07 Απρ.
  • Tου Aγγελου Σταγκου, Η Καθημερινή, 06/04/2011

Επιτέλους, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πολιτικό προσωπικό αντιλαμβάνεται πως η ανταρσία της τοπικής κοινωνίας στην Κερατέα είναι ήδη ένα κακοφορμισμένο σπυρί που μολύνει σοβαρά την κοινωνία και το κράτος. Υπουργοί της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους σε ιδιωτικές συνομιλίες, το ίδιο συμβαίνει με κρατικούς αξιωματούχους, ενώ ανάλογο κλίμα επικρατεί και στον χώρο της αντιπολίτευσης. Η Ν. Δ. παροτρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή και παράλληλα καταδικάζει την κατάλυση της νομιμότητας. Ευτυχώς, ομόφωνα και η ΚΕΔΚΕ ζητεί να πραγματοποιηθεί χωρίς εξαιρέσεις το πρόγραμμα. Θλιβερή σταθερά η στάση κομμάτων της Αριστεράς.

Το πολιτικό προσωπικό έχει ευθύνη γιατί άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και να φτάσουν στο σημείο να κρίνεται πλέον στην Κερατέα η υπόσταση του κράτους. Αν το κράτος βγει ηττημένο από την αναμέτρηση με την τοπική κοινωνία που κατέφυγε στη βία για να εμποδίσει την υλοποίηση μιας απόφασης, θα έχει βάλει σφραγίδα στη διάλυσή του. Προς το παρόν, δείχνει εγκλωβισμένο, όχι γιατί πήρε τη λάθος απόφαση, αλλά γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν τολμά επί σειρά ετών να την υλοποιήσει.

Ο φόβος μπροστά στις πιέσεις και τις απειλές και το κομματικό κόστος λειτούργησαν και λειτουργούν σαν τροχοπέδη. Ακόμη και τώρα η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε αμηχανία, καθώς δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει πολίτες που χρησιμοποιούν μεθόδους ανταρτοπόλεμου εναντίον ξένης δύναμης κατοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι στις συγκρούσεις των κατοίκων με τα όργανα της τάξης εμφανίστηκε πανό που έγραφε ότι «οι αρβανίτες δεν σκύβουν το κεφάλι» …

Οι κάτοικοι της Κερατέας δείχνουν πρωτόγνωρη επιθετικότητα, όπως πρωτοφανής είναι και η εικόνα μιας μικρής κοινωνίας που αποφάσισε να πάρει τα… όπλα για να αποτρέψει την κατασκευή ενός έργου που θεωρεί ότι θίγει τα όποια και αμφιλεγόμενα συμφέροντά της. Οργανώθηκε στρατιωτικά από απόστρατους αξιωματικούς, παπάδες ευλογούν τα όπλα της και οι μαχητές της πετούν γκαζάκια και μολότοφ μαζί με συγκολλητικές ουσίες για να κολλούν πάνω στα ρούχα των αστυνομικών και να τους λαμπαδιάζουν, αν είναι δυνατόν!

Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί προηγούμενο τέτοιας ήττας του κράτους, γιατί μετά θα παίρνουν τ’ άρματα στο Γραμματικό ή στη Φυλή και θα σηκώνουν τη σημαία της ανεξαρτησίας οι πομάκοι, οι βλάχοι, οι καραγκούνηδες ή οι κρητικοί, κάθε φορά που δεν θα συμφωνούν με μια κυβερνητική επιλογή. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται πια στρατιωτική επιχείρηση για να αλωθεί η «αδούλωτη» Κερατέα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν θύματα. Για να μη φτάσουμε εκεί απαιτείται φαντασία και πολιτική λύση. Απαραίτητη προϋπόθεση, να εμφανιστούν οι αρμόδιοι υπουργοί για να παρουσιάσουν με πειθώ την κατάσταση και να τη διαχειριστούν.

 
Σχολιάστε

Posted by στο 7 Απριλίου, 2011 in Κερατέα, Στάγκος Αγγελος

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: