RSS

Επιστολή στον Χέρμαν βαν Ρομπέι υπέρ του Ευρωομολόγου

25 Μαρ.

Σε  επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, με αφορμή τις δηλώσεις του για πολιτική αδυναμία έκδοσης Ευρωομολόγου, ο βουλευτής της Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής για τη προώθηση του Ευρωομολόγου Παντελής Οικονόμου, αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν ρεαλιστικές λύσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο απο την κρίση. Λύσεις, όπως αυτή του Ευρωομολόγου, οι οποίες θα οδηγήσουν σε οικονομική σύγκλιση και θα θέσουν το εγχείρημα του Ευρώ σε στέρεες βάσεις. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Herman Van Rompuy
President of the European Council
Rue de la Loi 175
B-1048 Brussels

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2011

Σε δηλώσεις σας της 15ης Μαρτίου 2011, οι οποίες αναπαράχθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναφερθήκατε στην προοπτική να προχωρήσει η έκδοση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού ομολόγου», χαρακτηρίζοντάς την ως «πολιτικά μη εφικτή». Χαρακτηριστικά, η διεθνής ειδησεογραφία σας αποδίδει τη φράση «Το ευρωπαϊκό ομόλογο είναι αποκλεισμένο, σε πολιτικό επίπεδο, σε, σχεδόν όλα, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πρέπει να ζήσουμε με αυτό».

Κύριε Πρόεδρε,

Ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και της ad hoc επιτροπής η οποία έχει συσταθεί για την προώθηση της έκδοσης του ευρωπαϊκού ομολόγου, ως σημαντικού εργαλείου διαχείρισης των χρεών της «Ευρωζώνης» και των κρατών μελών της, θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου για τις δηλώσεις σας. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με θετικές τοποθετήσεις υπέρ του ευρωπαϊκού ομολόγου επιφανών ευρωπαίων πολιτικών από διαφορετικούς χώρους και χώρες, οικονομολόγων αδιαμφισβήτητου κύρους από όλο τον κόσμο και μαζικών εργατικών κινημάτων της ηπείρου μας. Με ένα ογκούμενο ρεύμα στήριξης τελικά του οποίου η απήχηση διευρύνεται σταθερά και, κάθε άλλο παρά πολιτικό αποκλεισμό προμηνύει. Θα κατανοούσατε συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, την απορία μου για την απρόκλητη, ανεδαφική, όσο και θεσμικά αλλόκοτη εναντίωσή σας αυτή, προς το γνήσιο αυτό ρεύμα πραγματισμού που δικαιώνει τις λαμπρότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι εάν ο ρεαλισμός διέπνεε τις επιλογές των δεκαπέντε τελευταίων χρόνων στα ευρωπαϊκά πράγματα, ούτε το ΕΥΡΩ θα έπασχε, ούτε η ΟΝΕ θα είχε εγκαταλειφθεί, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εμφάνιζε ελλείμματα στην οικονομία, την πολιτική και την πορεία ενοποίησής της. Θα επαλήθευε – προοπτικά βέβαια – και την δική σας διαπίστωση, στις ίδιες πάντα δηλώσεις σας της 15ης Μαρτίου, ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέρχεται σταθερά από την οικονομική κρίση, ενώ τα θεμελιώδη οικονομικά στο σύνολό τους είναι “υγιή”». Απολύτως αναγκαία επαλήθευση, νομίζω, λίγα εικοσιτετράωρα μόλις πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της Ένωσης στις 24 και 25 Μαρτίου.

Με τιμή,
Παντελής Οικονόμου
Βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, Μέλος του Π.Σ. ΠΑΣΟΚ

 
 

Ετικέτες:

Σχολιάστε