RSS

Δεν υπερασπίζομαι τον Πάγκαλο, αλλά η κοινωνία μας δεν μπορεί να γίνει μπάχαλο!

17 Μαρ.

Πρόσφατο το περιστατικό με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Χριστίνα Χριστοφάκη, πήγε σε ταβέρνα στην κεντρική πλατεία των Καλυβίων κι εκεί εγκλωβίστηκε από κατοίκους της Κερατέας, που επιτέθηκαν εναντίον του και της προσωπικής του φρουράς, με γιαούρτια. Κάτοικοι της Κερατέας, που αναγνώρισαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, έσπευσαν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους που βρίσκονταν στα μπλόκα της Λαυρεωτικής και σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 150 άτομα, βρέθηκαν να “πολιορκούν” την ταβέρνα όπου έτρωγε το ζεύγος Πάγκαλου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της αστυνομίας και της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή…

Συμμερίζομαι απολύτως την αγωνία των κατοίκων της περιοχής Κερατέας, αλλά δεν είναι δυνατό να μη στιγματίσει κανείς τον τρόπο αντίδρασής τους στην παρουσία του Πάγκαλου. Πρόκειται για ένα τρόπο αντίδρασης που εσχάτως έχει πάρει διαστάσεις. Οπως κάποιοι διέκοψαν τον πρωθυπουργό στη Γερμανία κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του. Οπως κάποιοι άλλοι στο Παρίσι επιτέθηκαν φραστικά πάλι κατά του Πάγκαλου και ματαίωσαν τελικά την εκδήλωση που είχε οργανωθεί εκεί προς τιμήν του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Υπάρχουν κι άλλα περιστατικά παρόμοια, που δημιουργούν άτομα τα οποία βρίσκονται στους κόλπους των ποικίλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνήθως ακολουθούν και διάφοροι Δεξιοί που βρίσκουν την ευκαιρία. Η συνέχεια χάνεται…

Αλλά, κάποιοι από τους πολιτικούς μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι τόσο πολύ ευαίσθητοι στις ροπές της κοινής γνώμης. Η κοινή γνώμη όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η λεία των δημαγωγών. Ο Αλέξης Τσίπρας π.χ. παίζει αυτή την εποχή το ρόλο του δημεγέρτη κι ενώ ο δημεγέρτης είναι συνήθως εκτός κοινοβουλίου, αυτός συμπεριφέρεται ως τέτοιος εντός κοινοβουλίου. Τον ρόλο αυτό επιχειρεί να παίξει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Όσο για το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι αμετανόητο και εξακολουθεί να ζει στις παρυφές μιας κοινωνίας που θέλει να προχωρήσει  και να προοδεύσει και να μην παραμείνει στα χρόνια μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Και είναι δυστύχημα το γεγονός ότι ο δημεγέρτης ερεθίζει και ωθεί στην  εξέγερση την κοινή γνώμη και στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να την χαλιναγωγήσει. Τα άνευ ελέγχου ένστικτα της μάζας φαίνεται πλέον ότι δημιουργούν καταστάσεις που δεν αρμόζουν στη δημοκρατία μας. Ο υπεύθυνος πολιτικός είναι υποχρεωμένος να δυσαρεστεί συχνά το πλήθος, την κοινή γνώμη, εάν για την εφαρμογή ενός προγράμματος θα αξιώσει θυσίες ή περιορισμούς των ανέσεων. Η κοινή γνώμη, για τον υπεύθυνο πολιτικό, είναι μάζα προς διαπαιδαγώγηση και πειθάρχηση. Για τον δημαγωγό είναι ζύμη προς κοινωνικό ή πολιτικό αναβρασμό.

Είναι αυτονόητο ποιος από τους πολιτικούς ταιριάζει στον υπεύθυνο και ποιος στον δημαγωγό. Να πω και τούτο: Η κοινή γνώμη όταν δεν έχει άλλο μέσο να εκφραστεί, εκδηλώνεται μόνο με πράξεις ομαδικές και συνήθως πράξεις βίας. Κι όταν οι πράξεις αυτές δεν σημειώνονται, ο πολιτικός έχει δικαίωμα να θεωρήσει ότι αυτό που παρουσιάζεται ως κοινή γνώμη είναι γνώμη μερική, γνώμη μιας πολιτικής ομάδας, γνώμη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ή γνώμη μιας μερίδας του Τύπου, η οποία στην περίπτωση αυτή είναι ακόμη περισσότερο στενή. Διότι και σε μια αντιπολιτευόμενη παράταξη υπάρχουν διαφοροποιήσεις και διχοστασίες. Γράφει λόγου χάρη μια εφημερίδα: Η κοινή γνώμη αξιοί το και το. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων το αξιοί η εφημερίδα, ερήμην της κοινής γνώμης, ή ακόμη και της παράταξης ή του κόμματος, τις απόψεις του οποίου υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Αυτό συμβαίνει και με τους τηλεδημοσιογράφους που φωνάζουν και ξαναφωνάζουν ότι εκπροσωπούν τον κόσμο και τον ερμηνεύουν!!!

Και για να έρθουμε στο γιαούρτωμα. Αυτοί που υποθάλπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές να πάρουν υπεύθυνη θέση για να σταματήσει ο κατήφορος. Τα σφάλματα του πλήθους δεν κρίνονται από το παρόν αλλά από το μέλλον. Και το άδικο όταν είναι συλλογικό έχει την επιείκεια της ιστορίας. Οι πολλοί έχουν  πάντοτε δίκιο ακόμα κι όταν έχουν άδικο.

Μπορεί η (όποια) κοινή γνώμη  να καταδικάζει, αλλά η σοφία του θεσμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας επρονόησε ώστε την άσκηση του δικαιώματος αυτού  να την έχει η κοινή γνώμη κατά τετραετία. Η ίδια σοφία εμερίμνησε ώστε να περιφρουρεί τον πολιτικό και τις κυβερνήσεις από τις συνοπτικές  και συχνές καταδίκες της κοινής γνώμης. Με αυτό τον τρόπο συντηρείται κάποια ισορροπία που διευκολύνει την ομαλότητα στο ρυθμό λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Κάτι τέτοιο σήμερα δυστυχώς δεν συμβαίνει, αφού πότε με τα γιαουρτώματα των πολιτικών, πότε με την απεργία πείνας των λαθρομεταναστών και τον εγκλεισμό τους στο πανεπιστήμιο, πότε με τις δολοφονίες των αστυνομικών και την απόπειρα πυρπόλησής τους κ.λπ., έχει δημιουργηθεί μια κοινωνία κατά το κοινώς λεγόμενο «μπουρδέλο». Ή θα κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες ή θα παίξουμε τα επικίνδυνα παιχνίδια κάποιων που θεωρούν ότι μπορούν με την αυθαιρεσία θα καταφέρουν να γίνουν κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού.

Είναι και κάποιοι τηλε-δημοσιογράφοι που δεν ορρωδούν και βρίζουν σκαιότατα τους πολιτικούς, τους τσουβαλιάζουν όλους στοι ίδιο σακί, απαξιώνουν τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό έργο, χαρακτηρίζουν όλους τους πολιτικούς «κλέφτες» και «διεφθαρμένους», λες και οι πολιτικοί δεν είναι κάποιοι από την κοινωνία και ήρθαν από άλλο πλανήτη! Να απαξιώσουν λοιπόν τον πρωθυπουργό, να απαξιώσουν τον Πάγκαλο, να απαξιώσουν τον Παπακωνσταντίνου κ.ά. αλλά υπάρχουν και όρια. Η «δημοκρατία» της αυθαιρεσίας δεν έχει θέση στην κοινωνία μας.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Μαρτίου 17, 2011 in Πολιτική, Πολιτικοί

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: