RSS

Πρωτοβουλία πανελλήνιας Συνδιάσκεψης των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών (ΜΚΟ)

04 Μαρ.

«Ο συνεργατισμός και αλληλεγγύη αρμόζει στις εθελοντικές οργανώσεις και πρέπει να τις χαρακτηρίζει, αντίθετα ο ανταγωνισμός και διαπάλη μεταξύ των που είναι ίδιον της αγοράς, διαστρέφει τον θεμελιώδη σκοπό τους της προσφοράς προς την κοινωνία.»

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να καθοριστεί η πανελλήνια Συνδιάσκεψη των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο που συζητείται  από την ειδική επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής και απασχολεί πλέον το σύνολο των συλλογικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους θεσμούς αλληλεγγύης, περιβάλλον, πολιτισμό και δια βίου μάθηση.

Η ανάγκη αυτή καταγράφεται πλέον, από ένα μεγάλο σύνολο οργανώσεων στη Αττική αλλά και στην περιφέρεια που αφυπνίστηκαν ύστερα από τις βολές που δέχτηκε όλο το πεδίο, με αφορμή κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ΜΚΟ που ελέγχονται από την δικαιοσύνη κάτω από περίεργες συνθήκες αμφισβήτησης.

Επειδή το 99% των συλλογικών οργανώσεων για την κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον τον πολιτισμό και την επιμόρφωση συγκροτείται από τις χιλιάδες που λειτουργούν στην χώρα μας που  δεν έχουν καμία σχέση με την διαπλοκή και το πελατειακό  πολιτικό σύστημα η αντίδραση πλέον είναι δεδομένη.

Το πρόσχημα και προπέτασμα καπνού ότι όλες οι ΜΚΟ κάνουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος για να κοπούν οι ενισχύσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου προς τις μικρές και περιφερειακές δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

Σε μια εποχή που ανοίγουν τα «κλειστά επαγγέλματα» στην αγορά, είναι εξωφρενικό κάποιοι να σχεδιάζουν στο κλειστό επάγγελμα του οικολόγου, του «ανθρωπιστή» του πολιτιστικού ατζέντη.

Σταμάτησε το πελατειακό σύστημα των ειδικών λογαριασμών που οι πολιτικοί μοίραζαν  κατά δοκούν χρήματα σε ΜΚΟ και κινδυνεύουμε να πάμε τώρα σε ένα κάτι χειρότερο. Σε ένα κλειστό πελατειακό σύστημα των ολίγων.

Αυτή η αντίληψη δεν πρόκειται να περάσει. Για πρώτη φορά δίκτυα και οργανώσεις από όλη την χώρα ζητούν  να έχουν το λόγο στις εξελίξεις του χώρου. Ζητούν να έχουν το λόγο στην διαβούλευση για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και στη κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Υπουργείων σε θέματα που αφορούν την κοινωνική οικονομία και την ανάπτυξη του εθελοντισμού και κοινωνικών επιχειρήσεων.

Η στροφή προς την κοινωνική οικονομία και την ενίσχυση των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι ίσως μοναδική διέξοδος αυτή την στιγμή για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μοναδική διέξοδος για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τους νέους και τις γυναίκες.

Μολαταύτα, το ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την κυβέρνηση στις  νομοθετικές πρωτοβουλίες και στο επίπεδο διαβούλευσης σε σχέση με τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Δεν συνδυάζει το ζήτημα  με τις αντίστοιχες πολιτικές των υπουργείων περιφερειακής ανάπτυξης, Υγείας ,Περιβάλλοντος, πολιτισμού, Παιδείας και δια βίου μάθησης.

Λαβάνοντας υπόψη ότι, η«Κοινωνική Οικονομία» μπορεί να χαρακτηριστεί το  κρυφό έλλειμμα της Χώρας, καθώς βρίσκεται σε  μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι στο επίπεδο του 10% ΑΕΠ ενώ  η Ελλάδα μόλις στο 2-3%.

Το γεγονός αυτό και μόνον,  συσσωρεύει χρόνιες αδυναμίες στην Ελληνική οικονομία ενώ μπορεί να θεωρηθεί μια  από τις γενεσιουργούς αιτίες της γενικότερης κρίσης καθώς, η οικονομία μας στερείται εναλλακτικά μέσα-πέρα από το κράτος και την αγορά-για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και κοινωνικό κεφάλαιο στο ζήτημα της ανάπτυξης .

Στην Ε,Ε. ο τομέας αυτός αποτελεί μέρος της γενικότερης  πολιτικής ατζέντας. Στην Ελλάδα παρόλο που διαχειριζόμαστε σημαντικούς πόρους κοινοτικών κονδυλίων για αυτό τον σκοπό, το θέμα φαίνεται σαν να μην τίθεται στο επίπεδο που του αναλογεί ,ούτε στο επίπεδο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας Γ.Παπανδρέου έχει επισημάνει για την σημασία του σε διάφορες ομιλίες του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα με πληθυσμό μόλις στο 1% της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουμε  το 6% περίπου των πόρων του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου ενώ τα αποτελέσματα που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων.

Με βάση  την συνειδητοποίηση αυτών των δεδομένων φαίνεται ότι μια μεγάλη κοινωνική δυναμική των ο.κ.π αφυπνίζεται. Ένα νέο κίνημα συμμετοχής εμφανίζεται στο προσκήνιο, κι αυτή  την φορά υπάρχουν προτάσεις συμπράξεων και συνεργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο μα αίτημα την γνήσια αντιπροσώπευση στην διαβούλευση.Καλούνται έτσι όλα τα δίκτυα και συλλογικές οργανώσεις για να μιλήσουν και να ακουστούν όλοι.να συμμετέχουν στην Πανελλήνια συνδιάσκεψη

  • Βασίλης Τακτικός εκπρόσωπος του Δικτύου «Σύμπραξης ο.κ.π»
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Μαρτίου 4, 2011 in Κοινωνία των Πολιτών.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: