RSS

«Απαραίτητο» το ενιαίο καθεστώς των Μ.Κ.Ο.

26 Φεβ.
  • Ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου στο καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια..

Την ανάγκη ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει με διαφάνεια το καθεστώς λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και θα προσδιορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μια ανάγκη που αναδείχθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της, στην οποία είχαν κληθεί εκπρόσωποι και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, του Εθελοντισμού και των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων που θα καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπουργείων που επεξεργάζονται σχετικά νομοθετήματα, ώστε η αντιμετώπιση του θέματος να είναι ενιαία και όχι αποσπασματική, όπως και να ληφθεί υπόψη το σχετικό πόρισμα και οι προτάσεις της Επιτροπής.

Νωρίτερα εκπρόσωποι των ΜΚΟ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο με διαφανείς κανόνες και κριτήρια σε ότι αφορά όχι μόνο το καθεστώς χρηματοδότησης τους αλλά και τον τρόπο αξιολόγησης των δράσεων τους.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς Σωτήρης Παπασπυρόπουλος πρότεινε, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα βάζει κριτήρια και κανόνες στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα αναίρεσης τους.

«Θα ήθελα το κράτος να είναι πιο αυστηρό στην αξιολόγηση των ΜΚΟ», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εθελοντισμού Μαρία Χατζηδάκη και Κατερίνα Γιαννακοπούλου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου επεσήμανε την ανάγκη διαφάνειας και ελεγκτικών μηχανισμών. «Αν χρειάζονται αυστηρότεροι νόμοι είμαστε μαζί σας. Αρκεί να μην επηρεάσουν τη λειτουργία τους καθώς είναι τελείως ανύπαρκτη η κοινωνική περίθαλψη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Τα εμπόδια είναι μέσα από το βαθύ κράτος των κομμάτων που δημιουργούν ισχυρούς διαμεσολαβητές που με «πλάτες» κόβουν -ράβουν στα μέτρα τους για αυτό και κατά 90% δεν συμμετέχει η κοινωνία πολιτών», σημείωσε ο Βασίλης Τακτικός, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Επιμελητηρίου για την οργάνωση Μητρώου των ΜΚΟ και εποπτεία τους από το κράτος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού Νίκος Πιτσούλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες απαιτούνται, πιστοποίηση μέσα από ένα κεντρικό φορέα των ΜΚΟ και έλεγχος των δράσεων τους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς αποτέλεσμα προσφέρουν σε πολιτιστικό ή κοινωνικό επίπεδο».

Ο ΒΡΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • Του Χρ. Καραζούπη
  • Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κο Γ. Παπανδρέου

Κύριε Πρωθυπουργέ

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, να προωθήσει νέο νόμο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο χώρο των Μ.Κ.Ο!!!!, θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:

Πρώτον, το πρόβλημα όπως τίθεται από την επιτροπή και όπως παρουσιάζεται στην δημοσιότητα αφορά μόνον το 5%των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, που παίρνουν προγράμματα από την ΥΔΑΣ και ενδεχομένως προγράμματα της δια βίου μάθησης και σε καμία περίπτωση το 95% των οργανώσεων της, που δεν παίρνουν κανένα πρόγραμμα από το κράτος. Άρα ένα νομοθέτημα που περιορίζεται στην αντιμετώπιση μόνον αυτού του ζητήματος, δεν  αφορά το σύνολο των Μ.Κ.Ο, επομένως ατυχώς συνδέεται για επικοινωνιακές σκοπιμότητες με το σύνολο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Δεύτερον, το ζήτημα όμως που αφορά το 95%των οργανώσεων κοινωνίας των πολιτών είναι το ίδιο το κράτος, που υφαρπάζει πόρους που προορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ) και άλλα κοινοτικά κονδύλια για την κάλυψη δικών τους γραφειοκρατικών  αναγκών  και τα μεγέθη είναι εδώ πολύ μεγαλύτερα από ενδεχόμενες αστοχίες που γίνονται, από αυτό το 5% των Μ.Κ.Ο που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Άρα με ποια κριτήρια η επιτροπή της Βουλής  διατρανώνει το πρώτο ζήτημα και αποσιωπά το δεύτερο.

Τρίτον, το ερώτημα είναι με ποια φιλοσοφία και με ποια κριτήρια πηγαίνει η επιτροπή να λύσει το πρόβλημα ροπής !!! προς διαφθορά των Μ.Κ.Ο όπως παρουσιάζεται;

Ενισχύοντας νομοθετικά τις υποδομές εθελοντισμού και κοινωνικού κεφαλαίου  και κοινωνικού ελέγχου στη χώρα μας ή ενισχύοντας τα επαγγελματικά κριτήρια πιστοποίησης επί των πιστοποιήσεων για να δημιουργηθούν άλλου είδους ¨κλειστά επαγγέλματα¨, όπως του οικολόγου, του ανθρωπιστή και του πολιτιστικού ατζέντη και μια απέραντη γραφειοκρατία. Γιατί αυτό, λίγο πολύ  συμβαίνει τελευταία και φοβούμαι ότι η φιλοσοφία της νομοθετικής πρωτοβουλίας μέχρι στιγμής, ενισχύει τη δεύτερη εκδοχή.

Είναι εξίσου περίεργο ότι οι πολιτικοί, οι οποίοι επί μία 35ετία και πλέον, με μοναδική ανευθυνότητα κατασπατάλησαν κάθε μορφής πόρο κατά απόλυτα σκανδαλώδη τρόπο, μαζί με τις μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν στην χώρα μας σε μία ευρωπαϊκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, σε μία απόλυτα συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αποπροσανατολισμού της κοινής μας οργής για την ασυνείδητη συμπεριφορά τους, ψάχνουν μαζί με την χούντα των γνωστών μέτριων δημοσιογράφων να ισοπεδώσουν κάθε τι, το οποίο μπόρεσε και διαφοροποιήθηκε από τις δικές τους ελεεινές επιδόσεις.

Ο βαθμός αξιολογήσεως της κοινωνίας για το «ευ», το οποίο εκατοντάδες  οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών προσέδωσαν ως βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου, με επίλυση πολλών προβλημάτων, τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες, με το κράτος που έστησαν, δεν μπορούσαν καν να αντιληφθούν, ενοχλεί πολύ, διότι, συγκρινόμενο με το δικό τους κατεδαφιστικό έργο συσσωρεύσεως δεκάδων αδιεξόδων, τους κατατάσσει στο επίπεδο της απολύτου περιφρονήσεως μαζί με την ανάγκη όσων προσπαθούν εναγωνίως να γαντζωθούν ακόμη στην εξουσία, απολογούμενοι, να ψελλίζουν έναν ξύλινο ξεπερασμένο παλαιολιθικό λόγο, άξιο της μοναδικής μετριότητας και πλήρους ανεπάρκειάς τους.

Εάν στην μεγάλη πλειοψηφία των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων των ΜΚΟ και των εθελοντών που τις πλαισιώνουν, παρεσείφρυσαν, όπως είναι απόλυτα φυσικό σε μία αντιπροσωπευτική κοινωνία και κάποιοι λίγοι οπορτουνιστές, αυτό δεν αποτελεί καμία δικαιολογία για τον απόλυτο και χυδαίο τρόπο με το οποίον προσεγγίζεται ο χώρος της κοινωνικής προσφοράς.

Ο συλλήβδην εξοβελισμός εδώ δεν χωράει, γι’ αυτό Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή είστε πρωτεργάτης και πιστεύω ότι μάχεστε και εσείς μαζί μας, για μία ισχυρή  Κοινωνία των Πολιτών, η οποία με τη σειρά της  θα δημιουργήσει ένα ισχυρό και διαφανές κράτος στην υπηρεσία των Πολιτών του, παρακαλούμε την άμεση επέμβασή σας, για την αποκατάσταση του έργου και του ρόλου των Ενεργών Πολιτών, αλλά και για να σταματήσετε αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει «για μας χωρίς εμάς » και μάλιστα με λάθος αφορμή και λάθος τρόπο.

Ο Χρ. Κραζούπης είναι μέλος της Ε.Ε του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας, Πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει» και του Δικτύου Συλλόγων – ΜΚΟ Αλμυρού

  • Νικόλαος Α. Κανελλόπουλος

Είναι εξίσου περίεργο ότι οι πολιτικοί, οι οποίοι επί μία 30ετία με μοναδική ανευθυνότητα κατασπατάλησαν κάθε μορφής πόρο κατά απόλυτα σκανδαλώδη τρόπο, μαζί με τις μοναδικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν στην χώρα μας σε μία ευρωπαϊκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, σε μία απόλυτα συντονισμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αποπροσανατολισμού της κοινής μας οργής για την ασυνείδητη συμπεριφορά τους, ψάχνουν μαζί με την χούντα των γνωστών μετρίων δημοσιογράφων να ισοπεδώσουν κάθε τι, το οποίον μπόρεσε και διαφοροποιήθηκε από τις δικές τους ελεεινές επιδόσεις. Ο βαθμός αξιολογήσεως της κοινωνίας για το «ευ», το οποίον δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών προσέδωσαν ως βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου με επίλυση πολλών προβλημάτων τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες με το κράτος που έστησαν δεν μπορούσαν καν να αντιληφθούν, ενοχλεί πολύ, διότι συγκρινόμενο με το δικό τους κατεδαφιστικό έργο συσσωρεύσεως δεκάδων αδιεξόδων, τους κατατάσσει στο επίπεδο της απολύτου περιφρονήσεως μαζί με την ανάγκη όσων προσπαθούν εναγωνίως να γαντζωθούν ακόμη στην εξουσία, απολογούμενοι, να ψελλίζουν έναν ξύλινο ξεπερασμένο παλαιολιθικό λόγο άξιο της μοναδικής μετριότητας και πλήρους ανεπάρκειάς τους.

Εάν στην μεγάλη πλειοψηφία των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων των ΜΚΟ και των εθελοντών που τις πλαισιώνουν, παρεσείφρυσαν όπως είναι απόλυτα φυσικό σε μία μία αντιπροσωπευτική κοινωνία και κάποιοι λίγοι οπορτουνιστές, αυτό δεν αποτελεί καμμία δικαιολογία για τον απόλυτο και χυδαίο τρόπο με το οποίον προσεγγίζεται ο χώρος της κοινωνικής προσφοράς. Ο συλλήβδην εξοβελισμός εδώ δεν χωράει…

  • Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και  της διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος στο χώρο των ΜΚΟ δεν επιλύεται, έτσι απλά, με ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο. Διότι η νομοθεσία που αφορά στην χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι ήδη αυστηρότατη, και καλώς είναι, περιλαμβάνει δε διατάξεις που αναφέρονται και στην εγγραφή της  ΜΚΟ σε μητρώο αντίστοιχου Υπουργείου ( δηλαδή την πιστοποίηση του οργανισμού και συγχρόνως την διαχειριστική επάρκεια του  μη κερδοσκοπικού οργανισμού).

Αυτό από μόνο  του συνιστά σχεδόν απαγορευτικό όρο, που δύσκολα μια ΜΚΟ μπορεί να διαθέτει, και καθ όσον αυτά είναι προαπαιτούμενα  για την χρηματοδότηση τους, ελάχιστες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται  και εν τέλει δεν πρέπει να ισχύσει το « πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Διότι η ανομία εκκολάπτεται και από το κράτος και τους μανδαρίνους που μεσολαβούν για την οικονομική προώθηση κάποιων  ΜΚΟ με τις οποίες σχετίζονται.

Ήδη τέτοιες ΜΚΟ υπάρχουν στο μικροσκόπιο  πολλών υπουργείων και ΜΜΕ και είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο. Άρα το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να τις ελέγξει και να τις παραπέμψει εφ όσον συντρέχουν λόγοι, είτε για κακοδιαχείριση ή απάτη κατά του δημοσίου, κλπ .

Αν το κράτος σε ένα ήδη αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, αδυνατεί με μηχανισμούς ελέγχου να προλάβει τη διαφθορά, αυτό συνιστά κακή λειτουργία του κράτους, κύριοι βουλευτές, που η βουλή των Ελλήνων πρέπει να το δει προσεκτικά γιατί όλος ο δημόσιος βίος πάσχει σε ζητήματα πρόληψης, με κυρίαρχο θέμα την καταστολή η οποία δεν βοηθά τις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, παρά προωθεί ένα ομιχλώδες τοπίο καχυποψίας και με αντιλήψεις « όλοι το ίδιο είναι»

Ποια άλλη πιστοποίηση επί πιστοποίησης μπορεί συμπληρωματικά να εφαρμοσθεί για τις ΜΚΟ!

Γιατί δεν αντικρίζετε αυτό που συμβαίνει στην Περιφέρεια !

Κατακερματισμένος βρίσκεται ο κοινωνικοοικονομικός ιστός με περιθωριοποιημένες πολλές κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες καλούνται οι υγιείς ΜΚΟ να υποβοηθήσουν την κοινωνική τους ένταξη  να τις στηρίξουν, καθώς υπάρχει απουσία κρατικών ή αυτοδιοικητικών  δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και επανένταξης οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.

Η κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική είναι αρωγός και συμπαραστάτης του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ποικίλες δράσεις που ανακουφίζουν περιθωριοποιημένες τάξεις και ανέργους μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προωθώντας έτσι και την συμμετοχική Δημοκρατία.

Στην  Ελλάδα ελάχιστοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να διεκδικήσουν προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας διότι όπως προείπα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση, μόνιμες εγκαταστάσεις, επιστημονικό προσωπικό, και διαχειριστική επάρκεια.

Αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου που διέπει την χρηματοδότησή τους προφανώς   τείνει να τις καταστήσει επιχειρήσεις συμβατικής οικονομίας κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.

Αντιθέτως , αξιότιμοι κύριοι βουλευτές μπορείτε να ενισχύσετε νομοθετικά τον εθελοντισμό,  να προωθήσετε την λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και να  πάρετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των συμπράξεων των ΜΚΟ  με Δήμους και περιφέρειες όπως σε όλη την Ευρώπη (μην ξεχνάτε ότι επί πρωθυπουργίας. Τ.  Μπλερ στην Αγγλία, είχε συσταθεί Υπουργείο Τρίτου τομέα, της κοινωνίας των πολιτών), για να υπάρξει τοπική ανάπτυξη στις μικρές μας πόλεις που μαραζώνουν από την ανέχεια και την ακινησία.

Σωρός είναι οι κατατρεγμένοι, οι άνεργοι, οι ταλαίπωροι άνθρωποι, πολίτες δίχως μέλλον ,στην άκρη της κοινωνίας, που οι ΜΚΟ, όσες απ’ αυτές μπορούν, αναλαμβάνουν με περίσσεια ευαισθησία να επανεντάξουν, να ενισχύσουν και να υποβοηθήσουν την καθημερινότητά τους.

Λάβετε υπόψη σας ακόμη, ότι το Ελληνικό κράτος καταληστεύει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών, αυτό όμως αποσιωπάται.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την πεποίθησή του για την λειτουργία του εθελοντισμού ως συνεκτικού κρίκου της κοινωνίας, ως προωθητικής δύναμης για την κοινωνική αλληλεγγύη, την συνοχή και την συμμετοχική Δημοκρατία.

Έχετε, παρακαλούμε, κατά νου ότι η κοινωνία των πολιτών με τις πρωτοβουλίες της μπορεί να στηρίξει δομές ή να δημιουργήσει θεσμούς μέσα από καινοτόμα προγράμματα υπέρ των κοινωνικά αποκλεισμένων ή αδυνάτων οικονομικά συμπολιτών μας.

Η πολιτεία δεν κινδυνεύει από την δράση των ΜΚΟ, κινδυνεύει από την μη εφαρμογή των νόμων και την γενικευμένη ανομία στην οποία έχουμε περιέλθει, από την έλλειψη πρωτοβουλιών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων ανάπτυξης, από  την μη προώθηση της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας,  ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ολονέν αυξανόμενες ανάγκες των  πολιτών.

Τέλος, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε, τι θα συνιστούν;

Μια πρόταση που θα μπορούσαμε να κάνουμε  για την σωστή λειτουργία των ΜΚΟ με έλεγχο και διαφάνεια, για να μην κατασυκοφαντούνται όλες, και να λάβει τέλος η παράνομη χρηματοδότηση κάποιων, θα προτείναμε αυτήν της δημιουργίας Επιμελητηρίου για την κοινωνία των πολιτών όπου μέσα από ένα ενιαίο Μητρώο των  ΜΚΟ θα μπορεί να υπάρξει ο έλεγχος και η διαφάνεια για τα πεπραγμένα και τις χρηματοδοτήσεις, όπως πολύ ωραία προτείνει και ο κ. Τακτικός Βασίλης από την σύμπραξη ΟΚΠ.

Με τιμή

Διατσέντα Φανού Φουσκαρίνη

Από την επιτροπή διαβούλευσης για το Δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών Ν. Ηλείας. Πρώην Νομαρχιακή Σύμβουλος Ηλείας και Υπεύθυνη του Γραφείου Εθελοντισμού της Νομαρχιακής  Αυτοδιοίκησης Ηλείας 2007-20010

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Φεβρουαρίου 26, 2011 in ΜΚΟ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: