RSS

«Εύστοχη νομοθετική πρωτοβουλία»

24 Φεβ.

Την προοπτική επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τη Siemens, συνέπεια του οποίου είναι η καθυστέρηση παράδοσης νέων σταθμών του μετρό στην Αττική, επεσήμανε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος, σε εισήγησή του στην Ολομέλεια _ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, καθώς και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες».

Αναφερόμενος στην ευαίσθητη σχέση της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, στη σκιά του ομώνυμου σκανδάλου, ο Λ. Μίχος θύμισε ότι ήταν  μετέωρη η παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα συστήματα σηματοδότησης, διαχείρισης και ελέγχου της κυκλοφορίας των συρμών του μετρό, να παραμένουν ανενεργά.

Ο βουλευτής συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, για την «εύστοχη νομοθετική πρωτοβουλία», την τροπολογία που κατέθεσε στο εν λόγω νομοσχέδιο, η οποία και προβλέπει τη δυνατότητα ελέγχου της εκάστοτε σύμβασης που συνάπτεται με το Δημόσιο, αν και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, είτε ανατρεπτικά  για το αποτέλεσμα της κατακύρωσης του διαγωνισμού, είτε επιβαρυντικά για τον ανάδοχο της οικείας σύμβασης.

Όσον αφορά το δια ταύτα του νομοσχεδίου, την πάταξη του φαινομένου του παράνομου πλουτισμού, και του μαύρου χρήματος, ο Λ. Μίχος είπε χαρακτηριστικά:

«H επιτακτική ανάγκη είναι να θωρακίσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να μην αιμορραγεί από την πληγή του μαύρου χρήματος, να αλλάξουμε την κατεύθυνση ροής 90 δις ευρώ στη χώρα μας ετησίως. Γιατί τόσα είναι τα ποσά που προέρχονται από τη φοροδιαφυγή, τη λαθρεμπορία όπλων, αρχαιοτήτων και τσιγάρων, αυτά είναι τα μεγέθη που συνδέονται με τα ναρκωτικά και το trafficking. Αν προσθέσουμε και την εκτίμηση του – διεθνώς καταξιωμένου – Ινστιτούτου Brookings, περί διαφθοράς που  μεταφράζεται σε απώλεια 20 δισ. ευρώ τον χρόνο, η εξίσωση δεν είναι διόλου ευνοϊκή : η μαύρη οικονομία αντιστοιχεί στο 35 – 40 % του ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει να γίνει σαφές. Η διαφάνεια δεν είναι απλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Είναι βασικό στοίχημά της. Και νομίζω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπηρετεί αυτό το στόχο με ταχύτητα, επάρκεια και υψηλή πιστότητα».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε διεξοδικά και σε μία κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την προηγούμενη της Νέας Δημοκρατίας: «την εμπιστοσύνη που τρέφει η Κυβέρνηση προς τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις Αρχές που από τη γέννησή τους αναπληρώνουν κενά στην άσκηση της εκάστοτε εξουσίας, πράττουν το δέον, σηκώνουν πολλές φορές το βάρος της ευθύνης σημαντικών αποφάσεων,  θεμελιωδών για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας».

Ο Λ. Μίχος υπογράμμισε επίσης ότι με τη σύσταση της νέας αυτής Αρχής καλύπτεται ένα βασικό κενό που εξέθετε τη χώρα ως τώρα : η Ελλάδα αποκτά ένα σύστημα με γερά ανακλαστικά, και μπορεί πλέον να  δεσμεύει έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις _όπως μεταξύ άλλων επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Φεβρουαρίου 24, 2011 in Πολιτική, Siemens

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: