RSS

Γιατί στην Κερατέα και όχι στην Εκάλη;;;

09 Φεβ.

Χαμένοι στην καθημερινότητά μας, δεν καταφέραμε να νιώσουμε τον αγώνα των απλών πολιτών μιας περιοχής της Αττικής που έχει σημαδευτεί από τους αγώνες για ποιότητα ζωής. Μιλώ για την Κερατέα κι όταν είδα το βιντεάκι με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, δηλαδή τις συγκρούσεις των κατοίκων με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ένιωσα ένα σφίξιμο στην καρδιά. Δεν έχει σημασία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σημασία έχει ότι οι κάτοικοι της Κεαρατέας νιώθουν ότι η πολιτεία τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας και κάνουν ό,τι τους περνάει από τα χέρια  για να αποτρέψουν κάτι το οποίο όμως έχει δρομολογηθεί από το κράτος. Υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Τι φταίνε τα παιδιά των ΜΑΤ που έχουν αναλάβει την προστασία του χώρου, των μηχανημάτων και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο! Οδηγούνται σε ολομέτωπες συγκρούσεις με τους πολίτες και «εισπράττουν» την οργή του κόσμου. Ετσι, επιπλέον, τεντώνεται η σχέση πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας κι άντε μετά να ξαναβρεθεί κοινός τόπος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, με  συνέντευξή του στον Σκάι 100,3 επέμεινε στη γραμμή «παραπληροφόρησης», λέγοντας πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «απέρριψε το σύνολο των ισχυρισμών των κατοίκων και του Δήμου Κερατέας και δεν εξέδωσε απόφαση αναστολής των εργασιών».

Ταυτόχρονα, προβαίνοντας σε περίεργες νομικές και πολιτικές ακροβασίες, δήλωσε ότι σέβεται «ακόμη και αυτή την απόφαση του Ειρηνοδικείου», σχολιάζοντας όμως ότι η απόφαση «επιτρέπει την τοπογράφηση, αλλά και τις αρχαιολογικές έρευνες στο σύνολο της έκτασης. Δεν θέλει σε ένα τμήμα της έκτασης, όπως έχει συμβεί και στο Γραμματικό, να πραγματοποιηθούν προς το παρόν εργασίες και αφήνει ελεύθερα τα 350 στρέμματα περίπου της έκτασης, για να ξεκινήσει, για να ακριβολογώ, το έργο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για πρώτη φορά ανοιχτά πως πρόκειται για ΧΥΤΑ, ο οποίος όταν κατασκευαστούν τα εργοστάσια επεξεργασίας θα εξελιχθεί σε ΧΥΤΥ. Ειδικότερα, όπως τονίζει, «θα υπάρχει οπωσδήποτε από κάτω μια μεμβράνη. Δεν θα αφήνει τα υγρά των σκουπιδιών να κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Θα είναι μια πολύ μικρή μονάδα, η οποία ξεκινάει ως ΧΥΤΑ, δηλαδή ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Μόλις ξεκινήσει και το πρόγραμμα ανακύκλωσης και μόλις ξεκινήσει και η λειτουργία των εργοστασίων για να πραγματοποιηθούν (θα εξελιχθεί σε ΧΥΤΥ)».

Τα εργοστάσια επεξεργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν πλέον δρομολογηθεί μετά και την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΚΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία, σημειωτέον, αντιδρούσε και αντιδρά σθεναρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντάς την ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στον χώρο για την προστασία αυτού και των μηχανημάτων που υπάρχουν στο σημείο, από τυχόν έκνομη ενέργεια, φαινόμενα τα οποία είχαν επανειλημμένως επιχειρηθεί, χωρίς ωστόσο, να εμποδίζεται η πρόσβαση ιδιωτών στις περιουσίες τους». Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την παρουσία των ΜΑΤ στην Κερατέα, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών.

Πάντως, η κυβέρνηση ας μην κάνει την κουφή και τη στραβή γιατί όσα συμβαίνουν στην Κερατέα δεν έχουν σχέση με μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και που επαίρεται ότι συμπεριφέρεται δημοκρατικά.

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Φεβρουαρίου 9, 2011 in Κερατέα, Περιβάλλον

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: