RSS

Τα πρωτοσέλιδα: Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

09 Δεκ.
  • Οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά, στις ΔΕΚΟ και στα φορολογικά, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και η απόρριψη της πρότασης για τη θέσπιση ευρωομολόγου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ανατροπή στην εργασία. Υπερνομοσχέδιο αλλάζει αποδοχές, συμβάσεις, υπηρεσίες, θέσεις στη δουλειά».

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «υπό την πίεση του Μνημονίου η κυβέρνηση «γεμίζει» ένα νομοσχέδιο, που συζητεί σε μόνο μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν βασικούς όρους για την εκταμίευση των δόσεων».

Η ΑΥΓΗ: «Ισοπέδωση μισθών, ελεύθερες οι απολύσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «εκτέλεση εν ψυχρώ των εργασιακών δικαιωμάτων σηματοδοτούν οι αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθήσει για ψήφιση τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νέο μισθολόγιο στον ΟΣΕ. Πιλότος για όλες τις ΔΕΚΟ».

Η εφημερίδα γράφει ότι «χωρίς ειδικά επιδόματα και δευτερεύουσες απολαβές και με βάση τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ της εθνικής συλλογικής σύμβασης θα κληθούν να δουλεύουν εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με βάση την πρόταση της διοίκησης στους εργαζόμενους για το νέο εργασιακό καθεστώς στον Οργανισμό».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Επιστροφή στη δραχμή και επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «ως μονόδρομο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση θέτει ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

ΕΘΝΟΣ: «Αγριο ψαλίδι αλλιώς λουκέτο ή πωλητήριο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «κλειδώνουν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι επώδυνες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Η τρόικα δεν έχει αφήσει περιθώρια. Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ή θα εξυγιανθούν ή θα αποκρατικοποιηθούν ή θα κλείσουν».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Το… Δ.Ι.Σ. «εξαμαρτείν» των αρχιερέων για την «Κάρτα του Πολίτη»».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο πιστός λαός ανέμενε εναγωνίως την απόφαση της ΔΙΣ απέναντι στην «Κάρτα του Πολίτη». Ηλπιζε ότι η ΔΙΣ ύψωνε φωνή, όχι μόνο διαμαρτυρίας, αλλά και ιεράς αγανακτήσεως για τις Κυβερνητικές αποφάσεις να επιβάλλει στους Ελληνες πολίτες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, την «Κάρτα του Πολίτη» με τον δυσώνυμο αριθμό 666, οι οποίοι για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως αρνούνται να την παραλάβουν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Ερχεται «κούρεμα» με την «ψιλή» στους μισθούς».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ««κούρεμα» με την «ψιλή» ετοιμάζει η κυβέρνηση εις βάρος των μισθωτών στις ΔΕΚΟ αλλά και στον ιδιωτικό ακόμη τομέα, βυθίζοντας σε μεγαλύτερη ύφεση την Οικονομία. Παρά τις επισημάνσεις, ακόμη και από τον Στρος-Καν, ότι ανάκαμψη της Οικονομίας χωρίς ανάπτυξη δεν έρχεται, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει την ίδια τακτική με τις οδυνηρές συνέπειες σε βάρος ων πολιτών».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ισοπεδώνουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

Η εφημερίδα γράφει ότι «μειώσεις-μαμούθ, από 10% έως και 35%, στις συνολικές αποδοχές 100.000 εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς και τις δημόσιες επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα» που συζητά σήμερα η κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο».

ΕΣΤΙΑ: «Αλλοθι το Μνημόνιο για την Κυβέρνηση».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «η Κυβέρνησις Παπανδρέου εμφανίζεται ως εξαιρετικά αυστηρή για την προκάτοχό της, αλλά είναι υπέρμετρα επιεικής με τον εαυτό της. Για όλα τα δεινά του τόπου φταίει η Νέα Δημοκρατία. Επί 14 μήνες ακούμε διαρκώς για τα λάθη της Κυβερνήσεως Καραμανλή, που άφησε το δημόσιο έλλειμμα να ξεφύγη. Την ίδια στιγμή όμως, η σημερινή Κυβέρνησις έχει χάσει τον έλεγχο του συνόλου της οικονομίας».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ο φόβος στέλνει στη σύνταξη».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στις 42.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ), καθώς η τρόικα θέτει θέμα κατάργησης ή, στην καλύτερη περίπτωση, δραστικής μείωσης του εφάπαξ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εισφοράς 2% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στην προσπάθεια διάσωσής του».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ανοίγουν όλα τα μέτωπα».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στην επιλογή να δρομολογήσει άμεσα όλες τις επώδυνες παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου και αναμένεται να πυροδοτήσουν κοινωνικές εντάσεις οδηγείται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου».

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: » Σήμα ποιότητας στα ελληνικά προϊόντα».

Η εφημερίδα γράφει ότι «τη δημιουργία εθνικού «brand» πρότεινε ο Χρυσοχοΐδης με στόχο να υπερδιπλασιαστεί ο κύκλος εργασίας των εταιρειών με το εξωτερικό».

Ο ΛΟΓΟΣ: «40% στις ΔΕΚΟ οι μειώσεις αποδοχών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «σε άμεση μείωση των αμοιβών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που σε κάποιες περιπτώσεις θα φθάσει έως και το 40% των συνολικών αποδοχών τους προχωρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Η κυβέρνηση καταργεί τις Συμβάσεις. Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που πετσοκόβει μισθούς και μεροκάματα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις. Απελευθερώνει τις απολύσεις».

ΤΑ ΝΕΑ: «Δώρο Χριστουγέννων. Ποιοί και πόσα (δεν) θα πάρουν».

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι «δώρον άδωρον θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ το δώρο Χριστουγέννων, αφού για πρώτη φορά δεν θα καταβληθεί καθόλου ή θα δοθεί με περικοπές. Στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων θα δοθεί επίδομα δώρου Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ, εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του και η μηνιαία σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ».

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: «Το μυστικό «Σχέδιο Ελλάδα»».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «με δάνειο ύψους 65 δισ. ευρώ… υπό μάλης κατέφθασε στη χώρα μας ο Ντομινικ Στρος – Καν, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης από το ΔΝΤ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

City Press: «Βαθαίνει η κρίση στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «την άτεγκτη στάση της Γερμανίας στο θέμα έκδοσης ευρωομολόγου επέκρινε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο απάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, συνιστώντας «ηρεμία»».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Αντεπίθεση με εξαγωγές».

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τόνωση εξωστρέφειας».

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στρατηγικό σχέδιο για τη δομική ανασυγκρότηση των ελληνικών εξαγωγών, με στόχο τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας που δεν θα αφορά μόνο τα ελληνικά προϊόντα, αλλά συνολικά την παρουσία της χώρας στο εξωτερικό για τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις επενδύσεις, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ««Φως» στο τούνελ βλέπει η Εθνική».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «απέκλεισε την περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απ. Ταμβακάκης και χαρακτήρισε ανοησίες τα περί επιστροφής στη δραχμή».

ΚΕΡΔΟΣ: «Αποφάσεις για ανατροπές».

Η εφημερίδα γράφει ότι «μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στις εργασιακές σχέσεις προωθεί η κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό να έχει δώσει εντολή, ώστε να υπάρξουν άμεσα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ανοίγει ο δρόμος για τις μειώσεις των αποδοχών».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να οδηγήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που συζητούνται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή».

  • enet.gr, 08:29 Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Δεκέμβριος 9, 2010 in Πρωτοσέλιδα

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: