RSS

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου και η κρίση της δημοκρατίας μας!

06 Δεκ.

Η ανακοίνωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά το τέλος του 3ου Συνεδρίου του, έχει ως εξής: «Με αφορμή τη δεύτερη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Έλληνα δεκαπεντάχρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από την Ελληνική Αστυνομία, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκφράζει την απεριόριστη στήριξή της στα νεολαιίστικα κινήματα σε όλη την Ευρώπη, που αγωνίζονται για αξιοπρεπή ζωή, εκπαίδευση και εργασία, ενάντια στην επισφάλεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και την κρατική καταστολή. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά χαιρετίζει την αγωνιζόμενη νεολαία και επιθυμεί να αποτελέσει χρήσιμο πολιτικό και κινηματικό εργαλείο για την πραγματοποίηση των στόχων της, τους οποίους μοιραζόμαστε πλήρως στο σχέδιό μας για μια άλλη Ευρώπη.».

Όλοι συμμεριζόμαστε τον άδικο χαμό του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες ενός κοινού εγκληματία που εργαζόταν ως αστυνομικός. Αλλά, αυτή η ισοπέδωση καταντά και ύποπτη. Δηλαδή, τον Γρηγορόπουλο τον δολοφόνησε η Ελληνική Αστυνομία! Με αυτή την ανακοίνωση, συλλήβδην όλοι οι αστυνομικοί είναι… δολοφόνοι! ΔΕΝ είναι έτσι. ΔΕΝ φταίνε όλοι οι αστυνομικοί για την κάμψη της δημοκρατικής ιδέας. ΔΕΝ μπορώ να δεχτώ εκ προοιμίου ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν ην Ελληνική Αστυνομία είναι δολοφόνοι είναι σε διαρκή δολοφονικό παροξυσμό! Η κοινωνία μας πράγματι έχει καταντήσει… ζούγκλα. Αλλά είναι παράλογο να δυναμιτίζουμε τα πράγματα και να οδηγούμε τους νέους εκεί όπου εμείς θέλουμε για να τους εκμεταλλευτούμε. Δηλαδή, η όποια «Αριστερά» καλεί τους νέους σήμερα να πάρουν θέση ενάντια στην Ελληνική Αστυνομία και, αν είναι δυνατόν, να πάρουν το αίμα τους πίσω! Είναι φανερό ότι αυτό που λείπει είναι η κοινωνική αγωγή που είναι αναγκαία προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Δηλαδή, να εξομοιωθούν οι νέοι με τον δολοφόνο του Αλέξανδρου.

ΟΧΙ! Πρέπει να ξεπεραστεί το στάδιο του θαυμασμού προς τη βαναυσότητα, γιατί είναι χοντρή πλάνη να την περνάς για δύναμη. Εχουμε συναντήσει στην ιστορία κοινωνικά σύνολα που δεν ξέρουν τι κρύβεται πίσω από τη βαναυσότητα: πόση ουσιαστική αδυναμία, πόση ανάγκη για άμυνα, πόση μεταμφιεσμένη μνησικακία, πόσα συμπλέγματα, πόση περιφρόνηση για το ανθρώπινο γένος, πόσοι παράγοντες αστάθμητοι και σκοτεινοί. Αν η Δημοκρατία μας, περνάει σήμερα δοκιμασία και κρίση, το πρόβλημά της είναι σύνθετο. Πόσοι και ποιοι έχουν το ανάστημα να την δικαιώσουν;

Πάντως είναι κακός σύμβουλος η «εξουσία» που μοιράζει απλόχερα η «Αριστερά», που έχει αναλάβει αυθαίρετα να εκφράσει τους άλλους, τους πολλούς, δηλαδή από μιαν αυθεντία… Σήμερα έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια οργανική ανεπάρκεια μέσα στα άτομα-φορείς της ιδέας της Αριστεράς. Δεν θέλω να γερνικεύω, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. ΔΕΝ πιστεύω στο χωροφύλακα. Βλέπω σ’ αυτόν το σύμβολο της εξουσίας, αλλά όχι την ενσάρκωσή της. Και φυσικά δεν τον κρίνω απαραίτητο στο κάθε μας βήμα, επιτηρητή και παιδαγωγό και πολύ περισσότερο σαν δικαστή και τιμωρό.

Με τους πυροβολισμούς του Κορκονέα δολοφονήθηκε η ελπίδα. Αυτός που έπεσε, ο Αλέξανδρος, δεν ήταν κάποιος κρατικός αξιωματούχος, αλλά ο νέος άνθρωπος, ο ενσαρκωτής μιας ιδέας. Δηλοφονήθηκε  ο νέος για να μην προφτάσει ακριβώς να ευδοκιμήσει, να μη ριζώσει, να μη δημιουργήσει πραγματικότητα…

Αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι να καλυτερέψει ο κόσμος μας με ειρηνικές μεθόδους, με πρόβαση δημοκρατική. Είναι  γνωστό τοις πάσι πλέον ότι η εποχή μας κινδυνεύει ν’ αδειάσει από κάθε περιεχόμενο έννοιες όπως «ελευθερία» και «δημοκρατία», χωρίς και να έχει να τις αντικαταστήσει με άλλες. Ας μην κάνουμε την κοινωνία μας «αγορά», δηλαδή «λεία» για τον κάθε τυχοδιώκτη!

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: