RSS

Σε εκκρεμότητα 1.000.000 δίκες!

29 Νοέ.
  • Ανώτατοι δικαστικοί έκρουσαν το καμπανάκι για καθυστερήσεις με τις δίκες με συνέπεια να προσδιορίζονται ακόμα και για το 2015
Σε εκκρεμότητα 1.000.000 δίκες
  • Ο «μεγάλος ασθενής» είναι η Δικαιοσύνη, λόγω βραδύτητας στην απονομή της, όπως παραδέχθηκαν χθες εκπρόσωποί της, αποκαλύπτοντας ότι εκκρεμούν σήμερα στην προδικασία πάνω από 1 εκατομμύριο ποινικές υποθέσεις, οι φετινές μηνύσεις θα ξεπεράσουν τις 700.000 πανελλαδικά, με συνέπεια να προσδιορίζονται δίκες ακόμα και για το 2015!

Στη χθεσινή συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων διατυπώθηκαν αντεγκλήσεις γύρω από την κριτική που ασκείται από τους πολιτικούς στη Δικαιοσύνη για έρευνες σοβαρών σκανδάλων (Siemens, κ.λπ.), διαφωνίες για την επέκταση του ωραρίου και αιχμές κατά των νέων μελετώμενων οικονομικών περικοπών των δικαστικών λειτουργών και της αντισυνταγματικής (κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο) ένταξής τους στο ΙΚΑ. Τονίστηκε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική ή θεσμική υποβάθμιση των δικαστικών λειτουργών θα προσκρούσει στην καθολική και νόμιμη αντίδρασή τους, όπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, Π. Μπρακουμάτσος.

Σε εκκρεμότητα 1.000.000 δίκες

Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ιω. Τέντες, αντίστοιχα, και ο Π. Μπρακουμάτσος τόνισαν ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν ήδη υποβληθεί 303.373 μηνύσεις για το 2010 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα ξεπεράσουν τις 350.000 (αύξηση 66% από τις 198.489 μηνύσεις του 2002), ενώ πανελλαδικά τις 700.000.

Οι υποθέσεις αναβάλλονται σε ποσοστό από 35%-50%. Στο 3μελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών προσδιορίζονται δίκες για το 2015, στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων οι δίκες γίνονται τρία χρόνια μετά την παραπομπή των κατηγορουμένων και 7-10 χρόνια από τη διάπραξη του αδικήματος. Οι πρωτοβάθμιες δίκες γίνονται κοντά στη λήξη του 18μηνου των προφυλακίσεων. Λόγω της βραδύτητας -τονίστηκε- υπάρχει ανάσχεση ξένων επενδύσεων, έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, αίσθηση ατιμωρησίας.

Είναι κενές 109 θέσεις δικαστικών λειτουργών και άλλες τόσες λόγω αδειών κύησης, ανατροφής, ανάρρωσης. Στους Ειρηνοδίκες υπάρχουν 105 κενά και η αύξησή τους κατά 80 με τρέχοντα διαγωνισμό δεν θα λύσει τα προβλήματα, θέτοντας σε δοκιμασία την εφαρμογή του νέου νόμου για ρύθμιση χρεών στα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης επέκριναν τη φιλοδικία, τις μεθοδεύσεις για αναβολή δικών, αναζητώντας αίτια του φαινομένου και στον υπερβολικό αριθμό των δικηγόρων, επικρίνοντας τη μη κατάλληλη προετοιμασία δικαστικών λειτουργών πριν από τη συνεδρίαση.

Πρόεδρος και εισαγγελέας ΑΠ έκρουσαν τον κώδωνα για τον κίνδυνο αδιεξόδου και κατάρρευσης εάν δεν εφαρμοστούν ριζικά μέτρα, πρότειναν την παράταση του ωραρίου κατά 2-3 ώρες, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών, Χ. Αθανασίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, και ο γενικός γραμματέας, Αθ. Ξηρός, αναφέρθηκαν στα νομοσχέδια για την επιτάχυνση και στην αύξηση του αριθμού των δικαστών σε συνθήκες απίστευτης πίεσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο υπουργός σημείωσε ότι στη σκληρή οικονομική περίοδο όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες.

Οι δικαστικοί λειτουργοί μίλησαν για άδικη στοχοποίησή τους, καθώς είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές (23%), ενώ αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο περικοπής της οικονομικής ενίσχυσης για δημιουργία βιβλιοθήκης, γιατί δεν αποτελεί επίδομα, αλλά αποζημίωση αφού το κράτος δεν τους παρέχει γραφεία. Ο Χ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα επανεξετάσει την άστοχη υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Ο Ιω. Τεντές επέκρινε τις κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης για θέματα ήθους και διαφθοράς ως ολέθριες και επικίνδυνες, σημειώνοντας ότι, μετά την καταιγίδα του λεγόμενου παραδικαστικού, την τελευταία 3ετία τετραπλασιάστηκαν οι μηνύσεις κατά δικαστικών λειτουργών, ξεπερνώντας τις 120 για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Ο Χ. Καστανίδης υπερασπίστηκε τους νόμους για την επιλογή της δικαστικής ηγεσίας με διαμεσολάβηση της Βουλής (επικρίνοντας τα κόμματα που απέχουν από το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα) και τις δρακόντειες ποινές κατά πολιτικών που εμπλέκονται σε διαφθορά.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ΕΘΝΟΣ, 29/11/2010

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Νοέμβριος 29, 2010 in Δικαιοσύνη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: