RSS

Δ. Χριστόφιας: «Προτείνουμε ομοσπονδία, προωθούν χωριστά κράτη»

24 Νοέ.
  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 50ΧΡΟΝΑ
  • «Είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω το παρελθόν. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς υπηρετούν το στόχο λύσης ομοσπονδίας. Αντίθετα, Αγκυρα και τουρκοκυπριακή ηγεσία προωθούν την ιδέα δύο χωριστών κρατών, με σύνορα και με διασφαλισμένη πλειοψηφία περιουσίας».

Ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο για την τριμερή

Ο Δ. Χριστόφιας ενημέρωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο για την τριμερή «Αν συναντήσουμε την αναγκαία ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, θα εκπλαγούν πολλοί από το πόσο έτοιμοι είμαστε για τη λύση. Ομως αυτή η ανταπόκριση, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει».

Λόγια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, του πρώτου μετά τον Μακάριο που εκφώνησε λόγο από του βήματος της Βουλής, παρουσία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέραν της ιστορικής αναδρομής, ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο για την πρόσφατη τριμερή της Νέας Υόρκης, αλλά και για τις προϋποθέσεις που θέτουν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος πρόεδρος αποδέχτηκε ότι «η λύση δεν μπορεί παρά να περιέχει το στοιχείο του συμβιβασμού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όχι με την κατοχή». Πρόσθεσε όμως ότι «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν μας ικανοποιούν», καθώς «σε ορισμένες πτυχές που συνθέτουν το Κυπριακό, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, η ιθαγένεια, η μετανάστευση, το άσυλο, οι αλλοδαποί -που περιλαμβάνει και τους εποίκους, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, παρατηρείται τεράστια απόσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών».

Επανέλαβε δε το τρίπτυχο των προτάσεων που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει παρουσιάσει από το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή συζήτηση από κοινού των κεφαλαίων περιουσιακό, εδαφικό, έποικοι, άνοιγμα της Αμμοχώστου και σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Και πρόσθεσε ότι «στους πέντε μήνες συνομιλιών με τον κ. Ερογλου συζητούμε το κεφάλαιο του περιουσιακού, χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος επί της ουσίας».

Ο Κύπριος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, ενώ για την πιθανή σύγκληση διεθνούς διάσκεψης είπε ότι ο χρόνος και η σύνθεσή της θα πρέπει να συζητηθούν όταν φτάσουμε σε συγκλίσεις στα έξι κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι νέα τριμερής συνάντηση υπό τον Μπαν Κι Μουν έχει συγκληθεί στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Και όπως και η ελληνική πλευρά, τάχθηκε «υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ενταξιακή της προοπτική».

Κάτι που άλλωστε είχε πει και ο Ελληνας πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Χριστόφια, στο γραφείο του στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν δεν επιλυθεί».* Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

 
Σχολιάστε

Posted by στο 24 Νοεμβρίου, 2010 in ΚΥΠΡΟΣ

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: