RSS

Τα πρωτοσέλιδα: Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

21 Νοέ.

  • Η κατάσταση της οικονομίας με επίκεντρο τον προϋπολογισμό και τις επικείμενες αλλαγές στο Δημόσιο, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία με τα σενάρια για διχοτόμηση του ευρώ απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «10 λόγοι για να μη ζει κάποιος στην Ελλάδα»

Η «Ε» στο βασικό της θέμα τονίζει ότι «ραγδαία επιδείνωση όλων των οικονομικών παραμέτρων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη προκαλεί η συνταγή του Μνημονίου. Ο Έλληνας είναι ο μόνος Ευρωπαίος που υφίσταται τόσο μεγάλη μείωση αποδοχών και φορτώθηκε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ε.Ε.. Στα ύψη βρίσκονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, που τελικώς οδηγούν σε χαμηλές συντάξεις. Πρωταθλητές είμαστε στην ύφεση, ενώ ακουμπάμε οροφή στην ανεργία».

 

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής: «Μνημόνιο…με πατερίτσες»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «πρόθυμους να στηρίξουν τον προϋπολογισμό και πιθανότατα και άλλα σκληρά μέτρα αναζητεί η κυβέρνηση. Συναντήσεις από αύριο προγραμματίζει ο πρωθυπουργός με «παλαιούς και νέους» αρχηγούς».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: «Ξαφνικός θάνατος για χιλιάδες δημόσιους φορείς»

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε «αιφνίδιο θάνατο» οδηγούνται εκατοντάδες φορείς – «δορυφόροι» σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους. Η κυβέρνηση υπό το βάρος του χρέους των 348 δισ. ευρώ και την ασφυκτική πίεση της τρόικας κλείνει το παράθυρο του δανεισμού με κρατική εγγύηση και περικόπτει δραστικά τις επιχορηγήσεις».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Οικονομία σε Συμπληγάδες»

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι «υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για πλήρη υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου και της δυσπιστίας των εταίρων, που καθιστά δύσκολο στοίχημα την απρόσκοπτη ροή των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό του 2011. Το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη».

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Υπερπολυτελή Ι.Χ. για μια χούφτα ευρώ»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «πανάκριβες Porsche, αστραφτερές Ferrari, επιβλητικά τζιπ και σκάφη αρκετών μέτρων βρίσκονται στο χώρο του ενεχυροδανειστηρίου αυτοκινήτων και σκαφών που λειτουργεί τα τελευταία 6 χρόνια στο Κορωπί. Η εικόνα αυτή μαρτυρά την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες Ελληνες αυτήν την περίοδο».

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: «Προϋπολογισμός από το…παρελθόν»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «υψηλές προσδοκίες για έσοδα σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης. Με τη σφραγίδα της τρόικας ο προϋπολογισμός του 2011 βάζει και επισήμως τη χώρα μας στον προθάλαμο της τεχνητής χρεοκοπίας».

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Μέτωπο αντεπίθεσης παντού για ανάπτυξη υπέρ του λαού»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των μονοπωλίων».

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: «Καλλικράτης παντού!»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «κύμα σαρωτικών αλλαγών σε νοσοκομεία, ΑΕΙ και εφορίες. Ξεκινούν από Κρήτη και Θεσσαλονίκη οι συγχωνεύσεις μονάδων του ΕΣΥ. Αρση της μονιμότητας στους πανεπιστημιακούς και ψαλίδι σε δεκάδες σχολές και Ιδρύματα».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: «Η κάρτα θα φέρει εμφύτευση και χάραγμα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η κυβέρνηση «αποκοιμίζει» την Εκκλησία και κερδίζει χρόνο. Επιδιώκει τετελεσμένα γεγονότα! Απαράδεκτη και περίεργη η σιωπή του Αγίου Ορους».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: «Δραστικές περικοπές μισθών. Ανω-κάτω οι εργασιακές σχέσεις»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «ευέλικτοι μισθοί που θα κυμαίνονται έως και 20% κάτω από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, περικοπές σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, είναι μερικά από τα μέτρα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου, όπως αναφέρει, να σταματήσει να είναι ζούγκλα η αγορά εργασίας».

Η ΕΠΟΧΗ: «Σκοτεινή Ευρώπη»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η ανανεωτική Αριστερά, που θεωρούσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ένα άλλο πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης, είχε δίκιο. Βέβαια, προσδοκούσε ότι δυνάμεις της εργασίας θα έβρισκαν πιο πρόσφορους τρόπους ανάπτυξης της ταξικής πάλης προς όφελος της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης. Ομως η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική».

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: «Ανθρωποθυσίες στο βωμό της τρόικας»

«Μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πριν από 10 μήνες το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ» σημειώνει η εφημερίδα.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: «Πάμε ολοταχώς για χρεωκοπία τον Φεβρουάριο»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «φουλ για χρεωκοπία τον Φεβρουάριο πάει η Ελλάδα προεξοφλούν παράγοντες των αγορών, ενώ σοκαριστικές εξελίξεις προαναγγέλλει το όργανο του παγκόσμιου τραπεζικού κατεστημένου, οι Financial Times, που προσδιορίζουν χρονικά – με τη σήμανση, μάλιστα, «επικείμενη» – ελεγχόμενη πτώχευση ακόμα και το πρώτο τρίμηνο του 2011″.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Βάζουν χέρι και στο εφάπαξ»

«Να καταργηθεί στο Δημόσιο εάν δεν αντέχουν τα ταμεία. Κι άλλο «αίμα» ζητάει η τρόικα – απολύσεις, όχι μετατάξεις – μείωση 10% στους μισθούς. Ετοιμάζεται ήδη Plan B σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού», σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: «Ευρωζώνη με «διπλό» Ευρώ!»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «καθώς βαθαίνει η κρίση στην Ευρωζώνη, μερίδα αναλυτών αναθερμαίνει τα σενάρια για μια διαιρεμένη Ευρώπη. Με ένα Ευρώ για τους ισχυρούς Βόρειους και ένα υποτιμημένο Ευρώ για τους αδύναμους Νότιους».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: «30 χρόνια μας γυρίζουν πίσω…Δάκρυα και φτώχεια»

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η μεσαία τάξη θα πληρώσει το…μάρμαρο. Πάνω από τους μισούς Ελληνες τα θύματα. Μια γενιά θα χαθεί. Το καταθλιπτικό σύνδρομο εξαπλώνεται στην κοινωνία».

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: «Καυτό τρίμηνο για την Ελλάδα και το ευρώ»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η εξάρτηση από τις δόσεις του μνημονίου αδυνατίζει δραματικά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί ζωτικά συμφέροντα της χώρας, σε μια περίοδο που στην Κοινότητα ξεκινούν κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε πολλούς τομείς».

Realnews: «Η Μέρκελ κόβει στα δύο το ευρώ!»

«Εφιαλτικό σχέδιο για διχοτόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απόρρητες εισηγήσεις των συμβούλων της για διάσπαση της ευρωζώνης και για νέο ευρώ των φτωχών του Νότου, υποτιμημένο κατά 70% σε σχέση με το σημερινό, που θα διατηρηθεί μόνο στον πλούσιο Βορρά. Το σχέδιο για μία ευρωζώνη δύο ταχυτήτων προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις Γερμανών τραπεζιτών», επισημαίνει η εφημερίδα.

VETO: Τα καλά νέα. Δώρα στους…καπνιστές. Τα κακά νέα. Θα πέσει μπαλτάς»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «κόβεται το επίδομα σε πολύτεκνους υψηλόμισθους. Σχέδιο «Καλλικράτης» στα νοσοκομεία από τον Ιούλιο».

  • Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: «Εξετάζεται μείωση φόρου για τα διανεμόμενα κέρδη»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μείωση του φόρου διανεμόμενων κερδών από 40% σε 25%, αλλαγή που πρότεινε ο ΣΕΒ στο υπόμνημα που υπέβαλε προς την κυβέρνηση».

ΚΕΡΔΟΣ: «Οι επισφαλείς απαιτήσεις πνίγουν και το…Δημόσιο!»

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι «τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, μέσω της εξοικονόμησης 14,3 δισ. ευρώ από έσοδα και δαπάνες, το ίδιο το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει σχεδόν το 40% των βεβαιωμένων εσόδων, στερώντας από τα δημόσια ταμεία ποσό άνω των 33,5 δισ. ευρώ».

  • enet.gr, 09:56 Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Νοέμβριος 21, 2010 in Πρωτοσέλιδα

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: