RSS

Εγκρίθηκε το νέο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ

20 Νοέ.
  • Συνομιλίες με Ομπάμα, Γκιουλ και Μέρκελ είχε ο Γ. Παπανδρέου με κύρια θέματα το Κυπριακό και για το μηχανισμό οικονομικής στήριξης. Σχετικέ με το νέο αμυντικό δόγμα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «αξιολογεί τις νέες απειλές της ανθρωπότητας»

 

Μπαράκ Ομπάμα, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Γιώργος Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου

Σύντομο διάλογο σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

Συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.

Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων, η συγκέντρωση των οποίων θα αρχίσει από τώρα.

Μιλώντας γενικότερα για το νέο νατοϊκό δόγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το καβαφικό «και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση». Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι το νέο δόγμα έρχεται να δώσει νέα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία θα επιλύονται μέσω συνεργειών περισσότερων κρατών. Οι συνεργασίες, τόνισε πρέπει να περιλάβουν και τις χώρες που μετείχαν στην Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με στόχο την κοινή ασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά προβλήματα δεν δημιουργούνται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, από τις μεγάλες χώρες, αλλά από χώρες με ανίσχυρες δομές και γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατία και οι πολίτες.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη σύνοδο κορυφής: «Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ; Ακριβώς αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το νέο στρατηγικό δόγμα που αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα όπως, τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις – κινήματα ανά τον κόσμο;

Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ.

Και θέλω να εξάρω και τη σημασία της συνάντησης που έχουμε εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας με τη Ρωσία, όπου πιστεύω ότι ξεπερνάμε πια κάποια ταμπού του ψυχρού πολέμου και επιτέλους, αυτή η συνεργασία θα είναι μια σημαντική συνεργασία για τη συλλογική ασφάλεια ευρύτερα της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και του πλανήτη μας». [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Νοέμβριος 20, 2010 in ΝΑΤΟ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: