RSS

Τα πρωτοσέλιδα: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

13 Νοέ.

  • Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών αύριο, οι εξελίξεις στην οικονομία και οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας, ενόψει και της οριστικοποίησης των μεγεθών του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ψαρεύουν σε αποχή, Αριστερά-ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μάχονται αύριο ποιος θα πάρει 7 περιφέρειες»

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα αναμετρηθούν σε πολλαπλά μέτωπα στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση αλλά καθοριστική θα είναι η διπλή μάχη στην Αττική για την περιφέρεια και τον δήμο. Το ΠΑΣΟΚ “ποντάρει στον αριθμό «εφτά» και στους ψηφοφόρους που προτίμησαν τους στον πρώτο γύρο συνδυασμούς της Αριστεράς, παρόλο που οι ηγεσίες τους έδωσαν γραμμή για λευκό άκυρο και αποχή” εκτιμά ο συντάκτης του βασικού θέματος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Αλλάζει το σκηνικό της μιζέριας- Ψήφος ελπίδας στη Ν.Δ.».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «άνεμος αισιοδοξίας πνέει στη Ν.Δ. για τα αποτελέσματα της κάλπης. Οι δύο μόλις μονάδες που τη χωρίζουν πλέον από το ΠΑΣΟΚ οπλίζουν τη Ρηγίλλης με την πεποίθηση ότι το κλίμα για την παράταξη έχει πλέον αναστραφεί και το αυριανό πολιτικό σκηνικό θα βρει το ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένο στις αδιέξοδες αποφάσεις του».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: «100.000 απολύσεις και λουκέτα σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Νοσοκομεία»

Λίγον πριν την τελική ανακοίνωση από τη Eurostat για το ύψος του ελλείμματος του 2009, «θα διεξάγεται το σκληρό παζάρι ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες για το πόσο θα επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη αναθεώρηση και το φετινό έλλειμμα», όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ: «Ψηφίζει και η τρόικα»

Τη στιγμή που το δημιοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται φέτος να φτάσει στο 9,3% με 9,9% του ΑΕΠ και η οικονομία καταγράφει ύφεση κατά 4,5% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο, η κυβέρνηση «σύρεται σε νέες σκληρές αποφάσεις», εκτιμά η εφημερίδα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Όταν σε κοροϊδέψει μια φορά είναι απατεώνας, όταν σε κοροϊδέψει και δεύτερη είσαι… ηλίθιος»

Η εφημερίδα επισημαίνει στο πρωτοσέλιδο ότι «Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Tην παραμονή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών η εφημερίδα είχε επίσης αναφέρει πως «ό,τι ψηφίζεις παίρνεις».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «11+3 εκλογικά θρίλερ στη σκιά του ιρλανδικού κραχ- Η κρίση στην Ευρώπη αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την οικονομία»

Η εφημερίδα εκτιμά ότι το κλίμα αβεβαιότητας που ενισχύεται από την κρίση στην Ιρλανδία, προκαλεί ανησυχίες στα δύο μεγάλα κόμματα. «Τις τελευταίες ώρες δίνονται μάχες ψήφο με ψήφο στις 11 περιφέρειες αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους, όπου οργιάζει το παρασκήνιο και οι δυνάμεις των συνδυασμών επανατοποθετούνται σε θέσεις μάχης», αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Ψαλίδι και στο επίδομα ανεργίας»

Η κυβέρνηση εξετάζει περικοπές ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους στο ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Wired, στις οποίες ανέφερε «ότι συζητείται η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας!».

ΕΘΝΟΣ: «Οι γρίφοι και τα στοιχήματα της κάλπης- 6+3 ντέρμπι κρίνουν τον νικητή των εκλογών»

Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν «επιστρατεύσει όλες τους τις δυνάμεις» προκειμένου να βγουν νικητές στη μεγάλη μάχη της Κυριακής, εκτιμά η εφημερίδα. «Ρυθμιστές πάντως για το αποτέλεσμα θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ και τα ποσοστά στα οποία θα κυμανθεί η αποχή».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Κυβέρνηση αντίχριστου»

Η εφημερίδα γράφει ότι «η «αόρατη Κυβέρνηση» που σε λίγο θα γίνει ορατή και θα έχει ως αρχηγό της τον αντίχριστο δίνει τις τελευταίες οδηγίες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέρα από την οικονομική κρίση δημιούργησε κρίση αγαθών, όπως η έλλειψη τροφίμων, φρούτων κλπ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Σοκ και δέος στο ΠΑΣΟΚ για την επερχόμενη συντριβή»

«Πολύ πιθανή» εκτιμά η εφημερίδα ότι είναι η μειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στον αριθμό των περιφερειών. «Απο εκεί που πήγαιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου για να κερδίσουν δέκα περιφέρειες, κινδυνεύουν να μην κερδίσουν ούτε έξι. Παρόμοια η κατάσταση και στους μεγάλους δήμους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «80.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα»

Για την «τέλεια καταιγίδα μέτρων» ετοιμάζεται η κυβέρνηση εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την οικονομία και των ασφυκτικών πιέσεων της Κομισιόν για πιστή τήρηση του μνημονίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα, στο πλαίσιο κατάθεσης του νέου Προϋπολογισμού».

ΕΣΤΙΑ: «Ψηφίζετε από το σπίτι!- Ετσι θα γίνονται οι εκλογές του μέλλοντος»

Η εφημερίδα γράφει ότι «σε μερικές δεκαετίες, επί παραδείγματι το 2035, οι τότε παλαιότεροι θα διηγούνται στους νεώτερους πώς διενεργούντο οι εκλογές στο παρελθόν. Θα τους λένε ότι για να εκλεγούν οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι άλλοι αιρετοί, ακολουθείτο μία περίπλοκη, χρονοβόρος και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Η οικονομία επισκιάζει τις εκλογές- Με αιχμή τα νέα μέτρα»

«Η δυσχερής πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2011 προκειμένου να τηρηθούν οι προβλέψεις του Μνημονίου ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις κάλπες του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών», εκτιμά η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Οι μονομάχοι της Κυριακής- Οξύνεται το κλίμα πλησιάζοντας στην κάλπη»

Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται λίγα εικοσιτετράωρα, πριν οι κάλπες αναδείξουν τους νικητές της αυτοδιοικητικής μάχης του Καλλικράτη ενώ το ΠΑΣΟΚ απευθύνει έκκληση στον κόσμο να πει «όχι» στην αποχή», όπως αναφέρεται στην εφημερίδα.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: «Ανεμος αλλαγής- Ολοι στην κάλπη για να πέσουν τα γαλάζια κάστρα»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έκοψαν το δρόμο στις κάλπες των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβερνητική θητεία και η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση θα συνεχιστούν. Παρά την καθαρή επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, όμως, πολλά στελέχη άρχισαν να φαλτσάρουν. Και ο Γ. Παπανδρέου τους έβαλε στη θέση τους…».

ΤΑ ΝΕΑ: «Κόκκινη γραμμή για μισθούς-συντάξεις- Έρχονται νέα μέτρα- τι αποκλείει η κυβέρνηση»

«Η δέσμευση Παπανδρέου, ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις των υπαλλήλων του Δημοσίου και των συνταξιούχων και πως η αναθεώρηση του ελλείμματος θα καλυφθεί από περαιτέρω περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, θα είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», τονίζει η εφημερίδα στο βασικό της θέμα.

Η ΝΙΚΗ: » «Κόκκινη κάρτα» στην τρόικα»

«Τα ψέματα τελείωσαν», επισημαίνει η εφημερίδα καθώς από τη Δευτέρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τις πιο κρίσιμες εξετάσεις στην τρόικα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ξεκινά επαφές με τους ισχυρούς της Ευρωζώνης, ξεκινώντας με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί «σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου».

PRESS TIME: «Αποχή και συσπείρωση βγάζουν τους νικητές»

Η εφημερίδα γράφει ότι «στον αριθμό των περιφερειών, επομένως, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη αύριο το βράδυ, στην Αττική και την Πελοπόννησο ειδικότερα, και από τους συσχετισμούς στους τρεις μεγάλους δήμους κρίνονται οι εντυπώσεις του αυριανού δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Συλλαλητήρια του ΚΚΕ – Τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη να βουλιάξει το Σύνταγμα»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «συναγερμός έχει σημάνει στις Κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, σε φίλους και οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, για τις λαϊκές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 του Νοέμβρη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, τη μέρα που στην Ελλάδα φτάνει η τρόικα για να συζητήσει με την κυβέρνηση νέα επώδυνα μέτρα για το λαό».

  • Θεσσαλονίκη:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 31 μονομαχίες για δήμους- περιφέρεια»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Κόβουν πάλι τους μισθούς- Μέτρα- σοκ φέρνει το νέο μνημόνιο της τρόικας»

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Μπαίνουμε στη μεγάλη κρίση- Με το φινάλε περιφερειακών-δημοτικών εκλογών»

  • Οικονομία:

ΕΞΠΡΕΣ: «Κάλυψη του… πρόσθετου ελλείμματος με περικοπές»

Η εφημερίδα γράφει ότι «Με περικοπές δαπανών θα επιδιώξει η κυβέρνηση να καλύψει το πρόσθετο… έλλειμμα που θα προκύψει από την αναθεώρηση των στοιχείων για το 2009 και η οποία ανακοινώνεται από τη Eurostat τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση έχει σημάνει «συναγερμό» για τη μείωση των δαπανών ενόψει της έλευσης στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας και της κατάθεσης στη Βουλή του προϋπολογισμού για το 2011″.

Η ΑΞΙΑ: «Τι μας ξημερώνει… Μείζον διακύβευμα ο προϋπολογισμός του 2011 μετά το «ναυάγιο» του φετινού»

«Άσχημη μέρα, λοιπόν, ξημερώνει αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς τα εύκολα (αν βέβαια μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς έτσι…) τελείωσαν και μπαίνουμε στα πολύ δύσκολα. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα εκτός ελέγχου, ένα χρέος εκτός ελέγχου και το ναυάγιο του φετινού προϋπολογισμού», επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Αλλαγή στο Μνημόνιο- Διάβημα στην τρόικα- «Ναι» ΔΝΤ – Εντάσεις ΕΕ»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις- Ευρεία σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό. Η δημοσιονομική επιβάρυνση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, η υστέρηση των εσόδων και το «όχι» Παπανδρέου σε νέα μέτρα καθιστούν μονόδρομο την επανεξέταση όρων του Μνημονίου».

ΚΕΡΔΟΣ: «Η βαθιά ύφεση φέρνει μέτρα- Επισπεύδονται οι αποφάσεις μετά την καταγραφή της οικονομίας στο -4,5%»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ολοένα και εντονότερα αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία η δημοσιονομική κρίση, αφού η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η καθίζηση της αγοράς, σε συνδυασμό με την επενδυτική άπνοια, οδήγησαν το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους σε μείωση 4,5%, καθιστώντας πολύ μακρινό οποιοδήποτε σενάριο επιστροφής της χώρας σε θετική τροχιά».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Μηνύματα για συνθήκες βαθιάς ύφεσης και το 2011»

Η εφημερίδα γράφει ότι «ανησυχίες για πιο βαθιά ύφεση φέτος και το 2011 δημιουργεί η ταχεία συρρίκνωση της οικονομίας, που καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με συνέπειες στην απασχόληση. Η μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2010».

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: «Πιρουέτες Γιώργου σε ναρκοπέδιο- «Καυτή πατάτα» ο νέος προϋπολογισμός, στο στόχαστρο ο Γ. Παπακωνσταντίνου»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο εκλογές ολοκληρώνονται αυτή την Κυριακή. Τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν την προηγουμένη. Το θετικό για την οικονομία και τη χώρα είναι ότι αποφεύχθησαν οι πρόωρες βουλευτές εκλογές. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν από τη Δευτέρα. Η τρόικα έρχεται με απαιτήσεις, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκαλεί διχογνωμίες και εντάσεις..».

  • enet.gr, 09:37 Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010
Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Νοέμβριος 13, 2010 in Πρωτοσέλιδα

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: