RSS

Διχάζει η ψήφος κατά συνείδηση

11 Νοέ.
  • Η «φτώχεια» φέρνει γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Διχάζει η ψήφος κατά συνείδηση ενώ άρχισαν και οι επικρίσεις για την επιλογή Μητρόπουλου από τον κ. Τσίπρα
  • Αντιπαράθεση δύο πολιτικών «γραμμών» στην ηγεσία του ΣΥΝ για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μετά τις εκλογές, ενώ γκρίνιες και αντιθέσεις προκαλούνται εξαιτίας της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας για ψήφο κατά συνείδηση στον β΄ γύρο. Παράλληλα, όμως, με επίκεντρο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναδεικνύονται διαφοροποιήσεις και εντός της πλειοψηφίας για τις πολιτικές επιλογές και την τακτική που χάραξε η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη που είναι ενταγμένα στο μπλοκ της πλειοψηφίας, όπως ο Τ. Κορωνάκης, εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε την κρίση αξιοπιστίας του χώρου με την πολυδιάσπαση αλλά και «με το θόλωμα του στίγματος του ΣΥΝ» από την επιλογή του Αλ. Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής.

Υπέρ της άποψης του πολιτικού ρήγματος στον χώρο της σοσιαλιστικής Αριστεράς είναι ο Ν. Βούτσης, ο οποίος λέει και ξαναλέει ότι ο δρόμος για αλλαγές περνάει μέσα από ρωγμές και μετατοπίσεις στο κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή του, το θέμα είναι να διατηρήσει ο ΣΥΝ αυτή τη γραμμή, δηλαδή «να μην πάμε σε μια γραμμή διαμόρφωσης ενός σκληρού αντικαπιταλιστικού πόλου της παραδοσιακής αλλά και της πιο σύγχρονης Αριστεράς, που θα μας έβγαζε εντελώς έξω από τις εξελίξεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη της λεγόμενης «Πλατφόρμας 2010», όπως ο Ι. Μπαλάφας, τα οποία συγχρόνως προτάσσουν την ισχυροποίηση του ΣΥΝ στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, οργανωτικά και πολιτικά. Παράλληλα τάσσονται υπέρ της συμμαχικής αποδέσμευσης από το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλ. Αλαβάνου .

Συγκροτημένα «αντιπολίτευση» εντός της Κουμουνδούρου ασκείτώρα πλέον πιο έντονατο «Αριστερό Ρεύμα» που ζητεί αλλαγή πλεύσης και «γραμμής» προς πιο «αντικαπιταλιστική κατεύθυνση». Ο Δ. Στρατούλης εκτιμά πως το εκλογικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν το επηρέασε αρνητικά μόνο η κάθοδος δύο σχημάτων από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και όσα προηγήθηκαν. Οπως υπογράμμισε «υπήρξαν και από μας (στον ΣΥΝ) κακές επιλογές και σοβαρά λάθη που συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα κατακερματισμού του χώρου μας, που πρέπει να διορθωθούν».

  • «Αριστερό Ρεύμα» στα βήματα του ΚΚΕ

Σ τον β΄ γύρο των εκλογών το «Αριστερό Ρεύμα» διά στόματος του Π. Λαφαζάνη πετά το γάντι στην πλειοψηφία του ΣΥΝ η οποία μίλησε για ψήφο «κατά συνείδηση» όπου υπάρχουν ψηφοδέλτια τα οποία δεν στηρίζει. Ο κ. Λαφαζάνης προτρέπει για λευκό- άκυρο και σηκώνει «παντιέρα» αγώνα με σύνθημα: «Αλληλεγγύη ανάμεσα στις αριστερές δυνάμεις», «Να μαυρίσουμε τους υποψήφιους ΠαΣοΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ».

Η δημόσια παρέμβασή του χθες στην ιστοσελίδα Ιskra ως προς το σκέλος «να “μαυρισθούν” και να πάρουν στον β΄ γύρο όσο το δυνατόν λιγότερες ψήφους,πολύ λιγότερες και από αυτές του α΄ γύρου, οι υποψήφιοι που στηρίζονται από ΠαΣοΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ» θύμισε σε κάποιους… τακτική Περισσού.

Το ΚΚΕ που είχε διατυπώσει την επιλογή «καταδίκης του δικομματισμού», κατεβάζοντας παντού δικούς του υποψηφίους, χωρίς συμμετοχή στήριξης άλλων κομμάτων, συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια τακτική και στον β΄ γύρο, μη υποστηρίζοντας άλλα ψηφοδέλτια στις περιοχές όπου η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχει περάσει στον β΄ γύρο. Ο Περισσός προτρέπει τους εργαζομένους να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους, είτε ρίχνοντας πάλι το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάλπη είτε με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν.


Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Νοέμβριος 11, 2010 in Εκλογές 2010

 

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: