RSS

Νέα μέτρα ζητά ο Γιούνκερ!!!

08 Νοέ.

Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  • Στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε «αξιόπιστο» το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν εκτιμά ότι για να αποφασιστεί η λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθούν τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα από τη Eurostat. Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τις 18 Οκτωβρίου, που αξιωματούχος της Τρόικα μιλά για πρόσθετα μέτρα.

Την προηγούμενη φορά το είχε πράξει ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος σήμερα, διά του εκπροσώπου του, Αμαντέου Αλταφάζ, εμφανίστηκε λίγο περισσότερο συγκρατημένος. «Να περιμένουμε τη Eurostat», είπε. Έτσι, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, υπήρξε «μορατόριουμ» δηλώσεων από πλευράς Βρυξελλών, για να μην επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

  • Ο λόγος στη Eurostat

Ο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ρεν, ρωτήθηκε αν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και προς ποιά κατεύθυνση. Απάντησε ότι θα πρέπει πρώτα η Επιτροπή να περιμένει τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2006-2009 και στη συνέχεια, την άρση των επιφυλάξεων για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που είχε ως τώρα η Eurostat.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν θύμισε ακόμη ότι κλιμάκιο της Κομισιόν θα επισκεφτεί την Ελλάδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, για να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας το τελευταίο τρίμηνο. Από την αξιολόγηση αυτή θα κριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Αλταφάζ και τόνισε ότι η τριμηνιαία αξιολόγηση είναι ουσιαστικά αυτή που θα δώσει την πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα.

  • Κρίσιμη στιγμή

Οι δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων γίνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή- οι αγορές έδειξαν να «ανακουφίζονται» που αποτρέπονται οι πρόωρες εκλογές, συρρικνώνοντας εν μέρει τα ελληνικά spreads. Στην Αθήνα φτάνει το πρώτο κλιμάκιο της Τρόικα ενώ, σε μια εβδομάδα θα φτάσει και η ηγεσία της, για να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Παραμονή της άφιξης της ηγεσίας της Τρόικα θα έχει διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος των ελληνικών αυτοδιοικητικών εκλογών.

  • Υπέρ του ευρωομολόγου

Ο Γιούνκερ, τέλος, τάχθηκε επίσης υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγου, προτρέποντας τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να εξετάσουν το θέμα, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί το ευρώ στην περίπτωση νέων κρίσεων. Όπως ανέφερε, «η δανειακή αγορά θα ήταν ομαλότερη, ενώ κι ο δανεισμός γιά κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κι η Ελλάδα θα ήταν ευχερέστερος».

 
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: