RSS

Μέτρα αρωγής για τους πληγέντες από την κακοκαιρία σε Χίο, Ικαρία και Σάμο

20 Οκτ.

Αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

Από τις ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή στη Χίο
Από τις ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή νεροποντή στη Χίο

  • Παροχή κρατικής αρωγής και πιστωτικών διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία ανακοίνωσε από τη Χίο ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους πληγέντες στην Ικαρία και την Σάμο. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά που διατίθενται για την επισκευή των ζημιών είναι τα εξής:
  • Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες: 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.
  • Για τα υπόλοιπα, εκτός κατοικιών, κτίρια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 1/3 δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου.
  • Για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν σοβαρές βλάβες χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν, για την αποκατάσταση των ελαφρών ζημιών.

«Έχουμε ήδη ετοιμάσει ως Υπουργείο την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Περιμένουμε να μας στείλουν τις προτάσεις και τις καταγραφές των τοπικών φορέων για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί, όπως επίσης και την εκτίμηση τους, για τον αριθμό, αλλά και το εύρος των καταστροφών, που έχουν υποστεί κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσιες υποδομές, οικοσκευές, σοδειές αγροτικών προϊόντων, μηχανολογικός εξοπλισμός (επαγγελματικών χώρων και βιοτεχνιών) κ.λπ., για να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις άμεσα» δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

Όλος ο νομός Χίου θα χαρακτηριστεί πληγείσα περιοχή, ώστε να είναι αποτελεσματικότερες οι παρεμβάσεις. Τον κ. Μαγκριώτη συνόδευαν η υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Ελπίδα Τσουρή και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας. Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, κατοικίες και καταστήματα και στην συνέχεια έλαβε μέρος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νομαρχίας.
 
Σχολιάστε

Posted by στο 20 Οκτωβρίου, 2010 σε Κακοκαιρία

 

Σχολιάστε