RSS

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων: Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

15 Ιολ.

  • Το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και επί των άρθρων και οι αντιδράσεις λόγω των ερευνών που διεξάγει το «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου, απασχολούν κατά κύριο λόγο τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
  • Οι πρωινές εφημερίδες

Η ΑΥΓΗ: «Χαριστική βολή στις συντάξεις»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «δια της ψήφου της κυβερνητικής πλειοψηφίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό των απασχολουμένων στο Δημόσιο η κυβέρνηση παρέκαμψε χθες βράδυ τις κοινωνικές αντιδράσεις, τις πολιτικές αντιρρήσεις και τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που διατύπωσαν το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επί ρυθμίσεων που ανατρέπουν κεκτημένα δεκαετιών και ό,τι χαρακτήρισε μετά τον πόλεμο το ‘κοινωνικό κράτος'».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Συμφωνία για μισθούς με δώρα και ευρωΑΤΑ. Ιστορικός συμβιβασμός ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, βιοτεχνών και εμπόρων»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία για τριετή σύμβαση εργασίας, με περιορισμένες αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τα έτη 2011 και 2012 και ρήτρα διατήρησης του 13ου και του 14ου μισθού, βρίσκονται οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ολοκληρώθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «με μόνο τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και αφού είχε προηγηθεί οξύτατη αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά των δημοσίων υπαλλήλων, ενστόλων και μη.»

Ο ΛΟΓΟΣ: «Κοινωνικά επτωχεύσαμεν»… υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπαράθεση κυβέρνησης – Ν.Δ. στη Βουλή με φόντο το Ασφαλιστικό»

«Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες στη Βουλή η συζήτηση για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μιλά για ομολογία χρεωκοπίας από πλευράς κυβέρνησης: «Επτωχεύσαμεν κοινωνικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς , λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία χρεωκοπίας και η μοναδική σωτηρία του συστήματος δεν είναι η μείωση των συντάξεων», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ΝΙΚΗ: «Μανούλα θα φύγω, θα πάω στα ξένα… Η Ελλάδα επέστρεψε στην εποχή του Στέλιου Καζαντζίδη»

«Η λαϊκή αξέχαστη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη συνόδευε τον πόνο και τις αγωνίες όλων των Ελλήνων στη δύσκολη δεκαετία του ’60. Τότε, που τραγουδούσε για την ξενιτιά, για τους μετανάστες, για το σταθμό του Μονάχου», σημειώνει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Αποκαλύφθηκε το ψέμα των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. για δήθεν σχέση του ΚΚΕ με τη ‘Γερμανός'»

«Κόλαφος για τους πρωτομάστορες της αθλιότητας σε βάρος του ΚΚΕ, με την υπόθεση της εταιρείας ‘Γερμανός’, η τοποθέτηση του Χρ. Βερελή, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που αποκάλυψε στην εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο ‘Siemens’, ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμιά σχέση με την εταιρεία ‘Γερμανός’ και τη μετοχικής της σύνθεση», σύμφωνα με την εφημερίδα.

  • Οι απογευματινές εφημερίδες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Στις 23 Σεπτεμβρίου ο ‘Αρειος Πάγος αποφασίζει για την τύχη τους για 200.000 συμβασιούχους του Δημοσίου»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μητέρα όλων των μαχών» αποκαλούν οι συμβασιούχοι όλης της χώρας τη δίκη που θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στην πλήρη ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αφορά το εργασιακό τους μέλλον. Από το αποτέλεσμά της θα κριθεί εάν 200.0000 εργαζόμενοι κάθε μορφής (έργου, μερικής απασχόλησης, stage ορισμένου χρόνου κ.λ.π.) του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή θα βιώσουν τον εφιάλτη της ανεργίας».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Άγκυρα στο Αιγαίο. Μετά τα ‘πανηγύρια’ της υποδοχής Ερντογάν, ιδού και τα ‘μεθεόρτια’!»

«Έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η κλιμακούμενη όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των τελευταίων μεθοδεύσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, και της αναγγελίας ‘εξόδου’ του ερευνητικού σκάφους PIRI REIS σκοπό τη διενέργεια σεισμικών ερευνών εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι εξελίξεις υποχρέωσαν την Αθήνα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, για την αιφνίδια τουρκική ενέργεια, ενώ αναμένεται η επίδοση και γραπτής ‘ρηματικής διακοίνωσης’, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Έκλεισαν την στρόφιγγα στις ΔΕΚΟ οι τράπεζες»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται ο ΟΑΣΑ καθώς η ανταπόκριση των τραπεζών με 300 εκ. ευρώ δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτή η κατάσταση φαίνεται ότι επισπεύδει τις εξελίξεις για αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες. Σήμερα αναμένεται και η συνάντηση του υπουργού Υποδομών κ. Δημήτρη Ρέππα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Κοινωνικά πτωχεύσαμε. Σφοδρή επίθεση Αντώνη Σαμαρά εναντίον της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που δείχνουν την νομοθετική προχειρότητα της κυβέρνησης, τείνει να γίνει και το σήμα κατατεθέν της. Όπως αποδεικνύεται πλέον, η κυβέρνηση ακολουθεί την πρακτική της δημοσιοποίησης αρχικά των προτάσεών της και στην συνέχεια νομοθετεί ανάλογα με το μέγεθος των αντιδράσεων που προκαλούν».

ΕΘΝΟΣ: «Ανάσες για μητέρες και ένστολους. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «σε αλλαγές στο παρά πέντε της ψήφισης του Ασφαλιστικού για τους δημόσιους υπαλλήλους, προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν τις μητέρες και τους στρατιωτικούς».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Το Σισμίκ προκαλεί σεισμική… δόνηση»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι Τούρκοι δοκιμάζουν τις αντοχές μας, προκαλούν και τεστάρουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Ελλάδος. Ξέρουν ότι περνάμε δύσκολη οικονομική κρίση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις που θα οικοδομήσουν ένα ‘θερμό επεισόδιο’ μεταξύ των δύο χωρών από το οποίο προσδοκούν ότι θα βγουν κερδισμένοι, ειδικά στο Αιγαίο που είναι πλουτοπαραγωγική περιοχή εξ αιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί σε σοφτ διπλωματικές ενέργειες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Οι Τούρκοι μας εξευτελίζουν. Ο Παπανδρέου τους χαϊδεύει. Εμείς συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα και αυτοί έρευνες για πετρέλαια μέσα σε αυτήν»

«Την ώρα που θα κάνει έρευνες (Δευτέρα) το ‘Πίρι Ρέις’ μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα πραγματοποιείται στην Άγκυρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την οριοθέτησή της. Μόνο μια κυβέρνηση ‘ελληνοφώνων’ σαν αυτή του Παπανδρέου θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Άμυνας θυμήθηκε τώρα ότι άλλα είχε πει ο ‘αδελφός’ του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, Τ. Ερντογάν και άλλα κάνει. Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί εξαιτίας της πολιτικής των αφελών ‘ελληνοφώνων’ της Αθήνας», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Δημόσιο: Αλλαγές για τις γυναίκες. Ιδιωτικός Τομέας: Τριετές πάγωμα μισθών»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «κοντά στη σύναψη συμφωνίας για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) βρίσκονται οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών ενώσεων, βγάζοντας ένα μεγάλο ‘πολιτικό βραχνά’ από την κυβέρνηση. Μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι δύο πλευρές σήμερα θα βρεθούν κοντά στην υπογραφή τριετούς διάρκειας ΕΓΣΣΕ, με αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού (περίπου 1,5%) για το 2011 και το 2012 καθώς και με ρήτρα-προσωρινής διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ασφαλιστικό: 10 αλλαγές στο Δημόσιο. Κερδισμένες οι γυναίκες με παιδιά και Βαρέα»Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι γυναίκες είναι οι κερδισμένες, σύμφωνα με τις κυριότερες 10 αλλαγές στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το Δημόσιο, για πρώτη φορά με διάταξη νόμου, εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

ΕΣΤΙΑ: «Μικρότερο κράτος καλύτερη οικονομία. Πού αποσκοπούν τα περιοριστικά μέτρα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα τα οποία μας επέβαλε δια του Μνημονίου η ‘τρόικα’ είναι οι αμετανόητοι κρατιστές. Παραβλέπουν ότι η κύρια αιτία που η χώρα οδηγήθηκε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως ήταν η συνεχής διόγκωσις του κράτους και των δαπανών του. Και ότι το μόνο αντίδοτο που μπορεί να μας σώση από την καταστροφή είναι ο περιορισμών των κρατικών δαπανών. Εξ ού και τα περιοριστικά μέτρα».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ασφαλιστικό Δημοσίου: Μπόνους έως 5 χρόνια στις μητέρες ανηλίκων»

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι «δώρο έως πέντε πλασματικά έτη για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επεφύλασσε στις δημοσίους υπαλλήλους που είναι μητέρες ανηλίκων το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε άλλες τέσσερις βελτιώσεις».

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Η παρθένος σήμερον… Ζητά να ξεχάσουμε τις ευθύνες της για τη μαύρη πενταετία της Ν.Δ.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ντορούλα, ως προθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, μίλησε και έκανε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του (νέου;) κόμματος της. Η θυγατέρα του επίτιμου (και κορυφαίου διδάξαντος την ευγενή τέχνη της ίντριγκας και της αποστασίας), θέλοντας να μας πείσει ότι προέκυψε από πολιτική παρθενογένεση εξήγγειλε τη δημιουργία ‘Φόρουμ για την Ελλάδα'».

Η ΧΩΡΑ: «Αντ. Σαμαράς: Κοινωνικά Επτωχεύσαμεν. Σκληρή κόντρα στη Βουλή με Παπακωνσταντίνου»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «δριμεία επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.»Κοινωνικά έχουμε ήδη πτωχεύσει» σημείωσε ο ηγέτης της Ν.Δ. απαντώντας στον αρμόδιο υπουργό που εμφανίστηκε να επιχαίρει για τα ‘εύσημα’ των δανειστών».

  • Οι οικονομικές εφημερίδες

ΕΞΠΡΕΣ: «Εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά»

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμία, σε πρώτη φάση από 10 έως 20 μονάδες βάσης, προχωρούν οι τράπεζες. Ήδη δύο τράπεζες μείωσαν κατά 10 και 15 μ.β. αντίστοιχα το επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ στην αγορά θεωρείται βέβαιο ότι την πολιτική αυτή θα υιοθετήσουν όλες οι μεγάλες τράπεζες».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Διαδικασίες – εξπρές για νέες επενδύσεις»

«Την αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου και την θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων από ιδιώτες ή project από διακρατικές συμφωνίες, επεξεργάζεται το Μαξίμου. Τα μέτρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Τριετής εργασιακή ειρήνη με μικρές αυξήσεις μισθών»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «συμφωνία, τριετούς διάρκειας, για την νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας αναμένεται να επιτευχθεί σήμερα σε συνάντηση των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων. Η συμφωνία θα προβλέπει ‘πάγωμα’ των αυξήσεων για φέτος στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων του ιδιωτικού τομέα και κάλυψη από τον ευρωπληθωρισμό το 2011 και το 2012, με αυξήσεις που αναμένεται να κινούνται ετησίως στο 1-1,5%».

  • Οι δωρεάν εφημερίδες

City Press: «Εκπτώσεις – ρεκόρ λόγω κρίσης»

«Πρεμιέρα των θερινών εκπτώσεων σήμερα (θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου), με τη λέξη ‘ευκαιρία»‘να χαρακτηρίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη χρονιά στην αγορά», σημειώνει η εφημερίδα.

Metro: «‘Λίφτινγκ’ σε 5 σημεία του Ασφαλιστικού»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «σκηνικό ανάλογο με αυτό της ψήφισης του Ασφαλιστικού στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να ανακοινώνει την τελευταία στιγμή πέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα».

  • Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Πράσινο φως για κατασχέσεις. Γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για τα ακίνητα»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Μεγάλη κομπίνα με πολυτελή Ι.Χ. Αποκαλύψεις – σοκ από τους ‘ράμπο’ του ΣΔΟΕ»

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Χάος χθες στη Θεσσαλονίκη. Παρέλυσε η πόλη από την φάρσα για βόμβα στα δικαστήρια»

  • enet.gr, 08:12 Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
 
Σχολιάστε

Posted by στο 15 Ιουλίου, 2010 in Πρωτοσέλιδα

 

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: