Oπως επισημαίνεται σε μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που καταγράφει τις συνθήκες «ασφυξίας», η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές- με την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των Μεσογείων.
Ηταν και εν μέρει είναι το όνειρο του οικογενειάρχη της μεσαίας τάξης: ένα ακίνητο σε προσιτή τιμή, μακριά από τη φασαρία της πόλης, όμως κοντά ώστε να μετατρέπεται εύκολα σε κύρια κατοικία, ει δυνατόν με θέα στη θάλασσα για να μη χρειάζεται να κάνει κάποιος ολόκληρο ταξίδι για να φτάσει στην παραλία, με άφθονο χώρο για να παίζουν τα παιδιά. Φυσικά και με καθαρό αέρα.
«Πρόκειται για το ιδεώδες σενάριο ανάπτυξης αστικού ιστού στην περιοχή των Μεσογείων. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, με τη μόνη διαφορά ότι- όπως πάντα στην Ελλάδα- λείπουν οι υποδομές. Η μη ύπαρξή τους δημιουργεί καταστάσεις κυκλοφοριακού φόρτου, κυρίως στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ήδη τα πρώτα συμπτώματα κόπωσης, ενώ αυτά θα έπρεπε να παρουσιαστούν το 2015» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δρ Μιχάλης Πετράκης, που ανέλαβε πριν από περίπου δύο χρόνια να καταγράψει τα κυριότερα προβλήματα ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής έπειτα από αίτημα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
- Την πληρώνει το Κορωπί
- Το τρίγωνο της ρύπανσης
Υψηλές στιγμιαίες συγκεντρώσεις από 120 έως 210 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον χάρτη της ρύπανσης, εμφανίζονται και στα Σπάτα, στο τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στο αεροδρόμιο, την Αττική Οδό και την Βασιλέως Παύλου που καταλήγει στη Λούτσα, καθώς και στην περιοχή νότια του Καρελλά και βόρεια του Κορωπίου ενώ καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στα Γλυκά Νερά. Σύμφωνα με τον δρα Πετράκη, στα Μεσόγεια υπάρχουν και οι περιοχές όπου παρατηρείται εποχική ρύπανση, κυρίως λόγω της μετακίνησης στις παραλίες τους θερινούς μήνες, όπως η περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου μέχρι την παραλία της Αρτέμιδας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Αστεροσκοπείου πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Αττική πολλαπλές μετρήσεις συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10. Οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές καταγράφηκαν κοντά στο Κορωπί προς τα λατομεία, όπου για μικρό χρονικό διάστημα τα όργανα έδειξαν πάνω από 450 μικρογραμμάρια και αμέσως μετά ακολουθούσε ο σταθμός δυτικά των Γλυκών Νερών και νότια της Παλλήνης με περίπου 280 μικρογραμμάρια. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας, ΤΑ ΝΕΑ, 22/06/2010