RSS

Θάλαμος αερίων γίνεται η «νέα Αθήνα»

22 Ιον.
Συνθήκες ασφυξίας στην Ανατολική Αττική
  Σε θάλαμο αερίων κινδυνεύουν να μετατραπούν και οι κεντρικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την κίνηση στο αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και καθορίζουν την εξάπλωση των ρύπων.
  Φωτογραφία

  Oπως επισημαίνεται σε μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που καταγράφει τις συνθήκες «ασφυξίας», η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές- με την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη των Μεσογείων.

  Ηταν και εν μέρει είναι το όνειρο του οικογενειάρχη της μεσαίας τάξης: ένα ακίνητο σε προσιτή τιμή, μακριά από τη φασαρία της πόλης, όμως κοντά ώστε να μετατρέπεται εύκολα σε κύρια κατοικία, ει δυνατόν με θέα στη θάλασσα για να μη χρειάζεται να κάνει κάποιος ολόκληρο ταξίδι για να φτάσει στην παραλία, με άφθονο χώρο για να παίζουν τα παιδιά. Φυσικά και με καθαρό αέρα.

  «Πρόκειται για το ιδεώδες σενάριο ανάπτυξης αστικού ιστού στην περιοχή των Μεσογείων. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει, με τη μόνη διαφορά ότι- όπως πάντα στην Ελλάδα- λείπουν οι υποδομές. Η μη ύπαρξή τους δημιουργεί καταστάσεις κυκλοφοριακού φόρτου, κυρίως στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ήδη τα πρώτα συμπτώματα κόπωσης, ενώ αυτά θα έπρεπε να παρουσιαστούν το 2015» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δρ Μιχάλης Πετράκης, που ανέλαβε πριν από περίπου δύο χρόνια να καταγράψει τα κυριότερα προβλήματα ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής έπειτα από αίτημα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

  • Την πληρώνει το Κορωπί
  Στο πρώτο μέρος της μελέτης που ήδη έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι οι κύριες πηγές ρύπανσης στα Μεσόγεια είναι το αεροδρόμιο, το κυκλοφοριακό- ειδικά στον άξονα της Αττικής Οδού όπου εκπέμπονται μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, καρκινογόνο βενζόλιο και υδρογονάνθρακες-, η επιφάνεια του λατομείου στο Μαρκόπουλο που παραμένει ενεργή και τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης τον χειμώνα. Ιδιαίτερα για την καλοκαιρινή περίοδο, ο δρ Πετράκης προχώρησε στη δημιουργία ενός χάρτη ρύπανσης με τις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ΡΜ10, τα οποία συνδέονται με προβλήματα στο αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο ενός τυπικού κυριακάτικου απογεύματος, όταν οι λουόμενοι επιστρέφουν στα σπίτια τους από την Αττική Οδό και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες των Μεσογείων, ενώ οι ταχύτητες του ανέμου είναι σχετικά χαμηλές, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολόγισαν ότι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι το Κορωπί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα προσομοίωσης της ρύπανσης, οι ωριαίες μέγιστες τιμές συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσουν τα 210 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με τις συγκεκριμένες συνθήκες κατά την ώρα της συμφόρησης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων ΡΜ10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο. «Το Κορωπί επιβαρύνεται επειδή οι άνεμοι που κυρίως πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μεταφέρουν τα μικροσωματίδια στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Εκεί δεν είναι εύκολο να περάσουν πάνω από την κορυφή και συσσωρεύονται γύρω από το Κορωπί. Γενικά οι περιοχές νότια- νοτιοδυτικά του αεροδρομίου αντιμετωπίζουν πρόβλημα» λέει ο δρ Μιχάλης Πετράκης.
  • Το τρίγωνο της ρύπανσης

  Υψηλές στιγμιαίες συγκεντρώσεις από 120 έως 210 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον χάρτη της ρύπανσης, εμφανίζονται και στα Σπάτα, στο τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στο αεροδρόμιο, την Αττική Οδό και την Βασιλέως Παύλου που καταλήγει στη Λούτσα, καθώς και στην περιοχή νότια του Καρελλά και βόρεια του Κορωπίου ενώ καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στα Γλυκά Νερά. Σύμφωνα με τον δρα Πετράκη, στα Μεσόγεια υπάρχουν και οι περιοχές όπου παρατηρείται εποχική ρύπανση, κυρίως λόγω της μετακίνησης στις παραλίες τους θερινούς μήνες, όπως η περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου μέχρι την παραλία της Αρτέμιδας.

  Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Αστεροσκοπείου πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Αττική πολλαπλές μετρήσεις συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10. Οι μέγιστες στιγμιαίες τιμές καταγράφηκαν κοντά στο Κορωπί προς τα λατομεία, όπου για μικρό χρονικό διάστημα τα όργανα έδειξαν πάνω από 450 μικρογραμμάρια και αμέσως μετά ακολουθούσε ο σταθμός δυτικά των Γλυκών Νερών και νότια της Παλλήνης με περίπου 280 μικρογραμμάρια. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας, ΤΑ ΝΕΑ, 22/06/2010
   
  Σχολιάστε

  Posted by στο 22 Ιουνίου, 2010 in Περιβάλλον

   

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

   
  Αρέσει σε %d bloggers: