RSS

Το θέμα της συνεργασίας κομμάτων Αριστεράς στο δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου

12 Ιαν.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο ο Λεωνίδας Κύρκος

Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Κύρκος αισθάνθηκε δυσφορία κατά το δείπνο που παρέθεσε σε προσωπικότηες της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων. Νωρίτερα στη συνάντηση είχε ταχθεί υπέρ μιας συνεργασίας των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων του κέντρου.

Για τη συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από το μαρξισμό, με προοδευτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως δυνάμεις του κέντρου, που αποτελεί και το περιεχόμενο ενός εκ των δύο βιβλίων του που εκδόθηκαν πρόσφατα έκανε λόγο ο Λεωνίδας Κύρκος σε δείπνο που παρέθεσε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, σε υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του κόμματος, σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, καθώς επίσης και σε επιχειρηματίες και ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος. «Η συνεργασία αυτή, ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση», τόνισε ο Λ. Κύρκος.

Ο κ. Κύρκος ανέφερε ότι το σύνθημα του πρωθυπουργού «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι ακριβής απεικόνιση της πραγματικότητας που θα έπρεπε να την ενστερνιστούμε όλοι κατά το μέτρο που μας αναλογεί. Χαρακτήρισε ανεύθυνο να λοιδορεί κανείς αυτή τη διαπίστωση και να ψάχνει για το ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω της και: «πολύ περισσότερο να πυροδοτεί κανείς τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο».

Αντίθετα, κάλεσε όλους: «να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σε ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη» και θα παίρνει υπόψη του ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Σε μια χώρα που μόλις περνά μια φάση που επουλώνει τις πληγές της από ένα αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο» είπε ο Λεωνίδας Κύρκος «ηχεί σαν ύβρις αυτό το πολεμικό σάλπισμα» και υπογράμμισε ότι απέναντί του περιμένει ότι θα εγερθεί σαν τείχος η θέληση της πλειοψηφίας του λαού με πρώτους τους εργαζόμενους που «θα εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη και θα απορρίψουν τους νέο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς».

Πρόσθεσε δε ότι όταν απορρίπτει το φιλοπόλεμο κήρυγμα, «δεν σημαίνει ότι συνιστά ειρήνη πάση θυσία και υποταγή στα κελεύσματα της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων». Ο Λεωνίδας Κύρκος επισήμανε ως «ένα καλό δείγμα της εναλλακτικής μορφής πάλης του μαζικού δηλαδή αγώνα» και χαιρέτησε την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ. Παρατήρησε δε ότι κατά το δυνατόν πρέπει να αποφεύγονται πρωτοβουλίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία και προκαλούν οργή και αγανάκτηση κατά των οργανωτών. Επιπλέον ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε ως χρήσιμη μορφή πάλης τον εντοπισμό μορφών επίδειξης προκλητικού πλούτου και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Είπε ότι τέτοια μέτρα αποτελούν μέτρα έγκαιρης πίεσης πριν η απελπισία των φτωχότερων στρωμάτων υπερβεί ένα όριο ασφαλείας και οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις.

Ακόμα επισήμανε ότι σε ώρες επίτασης της κρίσης η συνηθισμένη αντίδραση του κατεστημένου είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. «Σε αυτό τείνουν και η ένταση των τρομοκρατικών ενεργειών και η ανεύθυνη δράση των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστικών ομάδων, όπως και η κατάχρηση του ακαδημαϊκού ασύλου» ανέφερε και υπογράμμισε ότι πρέπει να χαραχθούν σαφή πλαίσια και να ληφθούν έγκαιρα τα επιβαλλόμενα μέτρα. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, γιατί «αυτό που υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών και της θέσπισης ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μικτών ομάδων περιφρούρησης».

Ο Λεωνίδας Κύρκος είπε ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης είναι πρωταρχικά ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αυτής, καθώς όπως εξήγησε πρόκειται για ένα μεγάλο συμβιβασμό. «Στη χώρα μας η έννοια συμβιβασμός συκοφαντήθηκε σαν παράδοση άνευ όρων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει το έργο της και η ηγεσία μεγάλου τμήματος της αριστεράς» τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «άλλοι βιαστικοί τάχατες επαναστάτες αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά 2 ή παίζουν το ρόλο των αδιάλλακτων ασυμβίβαστων κηρύσσοντας το θετικό ρόλο του φόβου. Όλοι αυτοί παραδόξως δουλεύουν για την έκρηξη και πρέπει να αντιμετωπισθούν με το διάλογο πριν να είναι αργά».

Εξάλλου, ο Λεωνίδας Κύρκος ευχήθηκε το πνεύμα της ομοψυχίας του επικράτησε στο δείπνο να μας κατευθύνει στον αγώνα για την έξοδο από την κρίση.

«Η προστασία της ομαλότητας για τον Λεωνίδα Κύρκο βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων» ανέφερε στην παρέμβασή του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Είπε ακόμα ότι ο Λεωνίδας Κύρκος υποστηρίζει η μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται σε ουσιαστικά προοδευτικά κατεύθυνση, προϋποθέτει τη συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν εκτός από τον πρωθυπουργό οι υπουργοί: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Εκ μέρους της ΝΔ παραβρέθηκε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον Φώτη Κουβέλη, οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σπύρος Λυκούδης.

  • Παπανδρέου: «Να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμόητες»

Θετικός ήταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προτροπή του Λεωνίδα Κύρκου προς τις πολιτικές δυνάμεις, να βρουν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο κ. Παπανδρέου παραβρέθηκε και μίλησε σε ειδική εκδήλωση για τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς, που διοργανώθηκε απόψε, με την ευκαιρία των 85ων γενεθλίων του και την έκδοση του νέου βιβλίου του.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να βρεθούν οι συναινέσεις που σπάνε τα τείχη ανταγωνισμών οι οποίοι δεν γίνονται τόσο για το κομμάτι της εξουσίας, αλλά για τη διαχείριση του κομματιού της εξουσίας. Ενώ θα έπρεπε να γίνεται μια προσπάθεια και μια θεμιτή δημοκρατική αντιπαράθεση για την καλύτερη επιλογή για το αύριο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι σήμερα είναι επίκαιρα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Λ. Κύρκος περί εθνικών στόχων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

 
Σχολιάστε

Posted by στο 12 Ιανουαρίου, 2010 in Κύρκος Λεωνίδας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: