RSS

Σκάνδαλο Παυλίδη: στη Βουλή η δικογραφία. Σε Προανακριτική η «αυτοδυναμία» της Ν.Δ.

03 Απρ.
 • Πρόταση Σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (Προανακριτική Επιτροπή) για την υπόθεση των άγονων γραμμών
  • Ο Ανακριτής του 20ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων, με το 310/31-3-2009 έγγραφό του, στοιχεία εκκρεμούς σ’ αυτόν δικογραφίας κύριας ανάκρισης κατά του κατηγορούμενου Παναγιώτη Ζαχαρίου του Ζαχαρία, για το κακούργημα της εκβίασης από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.
  • Ο ως άνω Ανακριτής διαβίβασε τα στοιχεία αυτά ως «ικανά να στοιχειοθετήσουν, όσον αφορά τον τότε, ήδη δε πρώην, υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αριστοτέλη Παυλίδη του Αντωνίου, ενδεχόμενη σε βάρος του κατηγορία ηθικής αυτουργίας στην αποδιδόμενη στον ως άνω κατηγορούμενο πράξη εκβίασης, τελεσθείσα από δράστη, που μεταχειρίσθηκε απειλή βλάβης της επιχειρήσεως που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση (άρθρα 1, 13 περ. στ, 14, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 εδ. α, 27 παρ. 1, 46 παρ. 1 εδ. α, 94 παρ. 1, 98 και 385 παρ. 1 περ. β του Π.Κ., σε συνδυασμό με το άρθρο 1 παρ. 1 του «περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών» Ν. 3126/2003) αξιόποινη πράξη, που ενδεχομένως φέρεται ότι τελέσθηκε απ’ αυτόν, ως μέλος της Κυβερνήσεως και συγκεκριμένα ως υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στην Αθήνα, στο χρονικό διάστημα από 3-11-2006 μέχρι 8-1-2007, σε βάρος της περιουσίας του πολιτικώς εναγόντως Φωτίου Μανούση του Ανδρέα, κατοίκου Νέας Κηφισιάς Αττικής».
  • Περαιτέρω, στο ως άνω έγγραφό του ο κ. Ανακριτής αναφέρει ότι διαβιβάζει στη Βουλή τα στοιχεία της εκκρεμούς υπόθεσης ελλείψει δικαιοδοσίας «διερευνήσεως της εν λόγω φερομένης ενδεχομένως αξιοποίνου πράξεως κακουργήματος, για την οποία κρίνουμε ότι προέκυψαν στοιχεία, που σχετίζονται με την διάπραξή της εκ μέρους μέλους Κυβερνήσεως, κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
  • Στο ως άνω έγγραφο του κ. Ανακριτή, το οποίο επισυνάπτεται και ενσωματώνεται στην παρούσα πρότασή μας, εκτίθενται αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά, βάσει των οποίων απαιτείται διερεύνηση της τυχόν τέλεσης της ως άνω αξιόποινης πράξης από τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ήτοι γίνεται η, κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 3126/2003, συγκεκριμένη αναφορά σε στοιχεία αξιόποινης πράξης.
  • Προσδιορίζονται κατά συνέπεια στην παρούσα πρότασή μας με σαφήνεια τα στοιχεία και οι πράξεις που είναι αξιόποινες και μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν, όπως προβλέπει η παρ. 3 του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής.
  • Προκύπτει συνεπώς η ανάγκη να διερευνηθεί από την, κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή η ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη ως ηθικού αυτουργού του εγκλήματος της εκβίασης από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ’ επάγγελμα κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, ήτοι από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ζαχαρίου του Ζαχαρία.

  Για τους λόγους αυτούς

  • Προτείνουμε να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 και επ. του Κανονισμού της Βουλής για την ενδεχόμενη τέλεση, από τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση τελεσθείσα από δράστη (κατηγορούμενος Παναγιώτης Ζαχαρίου του Ζαχαρία) που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης της επιχείρησης από ασκεί ο εξαναγκαζόμενος (Φ. Μανούσης), κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, κατά παράβαση των άρθρων 1, 13 περ. στ, 14, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 εδ. α, 27 παρ. 1, 46 παρ. 1 εδ. α, 94 παρ. 1, 98 και 385 παρ. 1 περ. β του Π.Κ.
  • Επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυσή της, επείγει η κίνηση της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.
  • Επισυνάπτεται και ενσωματώνεται στην παρούσα πρόταση το με αρ. πρωτ. 310/31-3-2009 έγγραφο του Ανακριτή του 20ού  Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών που απευθύνεται προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

  Αθήνα, 2 Απριλίου 2009

  Οι προτείνοντες βουλευτές… Ακολουθούν οι υπογραφές 54 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

  Οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου [εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ]

  • Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της λεγόμενης προανακριτικής, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή κ. Μανούση, ο οποίος υποστηρίζει ότι του ζητήθηκαν μίζες για να αναλάβει άγονες γραμμές στο Αιγαίο. Θυμίζουμε ότι ο ανακριτής διαβίβασε την υπόθεση αυτή στη Βουλή με στοιχεία της ανάκρισης – όπως λέει ο ίδιος – ικανά να στοιχειοθετήσουν για τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Παυλίδη, ενδεχόμενη σε βάρος του κατηγορία ηθικής αυτουργίας.
  • Άρα, το ΠΑΣΟΚ, με γνώμονα το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών, έπραξε αυτό που έπρεπε, που είναι να καταθέσουμε αυτή την πρόταση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, τη γνωστή προανακριτική.
  • Άκουσα σήμερα τη δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ζήτημα αυτό και τον άκουσα να λέει ότι «είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής και όπως είναι γνωστό σε αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».
  • Μας κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Θα περιμένουμε από την κυβέρνηση όμως να πάρει θέση. Σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρη θέση, αρνούμενη τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, φτάνοντας μάλιστα στον τραγέλαφο να μην εμφανιστεί στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία.
  • Τώρα που με το διαβιβαστικό σημείωμα είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει αυτή η προανακριτική Επιτροπή, η κυβέρνηση κινείται με μισόλογα χωρίς να παίρνει θέση. Ο πρωθυπουργός δεν παίρνει θέση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παίρνει θέση. Είναι ένα ζήτημα για μας αυτό. Όπως επίσης, βεβαίως, θεωρούμε ότι αυτή η – έστω μισή αλλαγή – στάση της κυβέρνησης έρχεται λόγω εξαναγκασμού, μετά από μια περίοδο όπου έπρεπε ήδη να είχε διαβιβαστεί στη Βουλή ο φάκελος, διότι ήταν σαφές ότι είχε προσκρούσει σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.
  • Βέβαια, θεωρούμε ότι αυτή η έστω και μισή αλλαγή θέση της κυβέρνησης, θα πρέπει να αφορά κι άλλες αντίστοιχες υποθέσεις. Θα πρέπει βεβαίως να αφορά τις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων, θα πρέπει να αφορά τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική χρήση της προανακριτικής Επιτροπής.
  • Βέβαια, εμείς δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι το πρόβλημα σήμερα επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά είναι συνολικό. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παράγει σκάνδαλα και η οποία επιχειρεί να τα συγκαλύψει και κινείται διαφορετικά μόνο όταν βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από αυτό που αναγκάζεται σήμερα να κάνει, που είναι να δώσει το πράσινο φως στους βουλευτές της για να ψηφίσουν για την προανακριτική Επιτροπή. Τουλάχιστον, δεν θα έχουμε το θέαμα των άδειων εδράνων της Βουλής. Η Βουλή θα συστήσει την προκαταρκτική Επιτροπή και αυτή θα εξετάσει τις περαιτέρω ενδεχόμενες ευθύνες των εμπλεκομένων προσώπων.
   

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

   
  Αρέσει σε %d bloggers: