RSS

Τι έκανε στις Βρυξέλλες ο Καραμανλής;

02 Μαρ.
 • Διάβασα το ανακοινωθέν Τύπου της έκτακτης [άτυπης] συνεδρίασης των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σοφότερος δεν έγινα. Σε ό,τι αφορά στην ελληνική συμμετοχή, αναρωτιέμαι τι είπε στους άλλους ο Καραμανλής, ποια θέματα έθεσε για συζήτηση και κατά πόσο μπορούμε να έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι υπάρχει ευήκοον ους από την πλευρά της Μέρκελ ή του Σαρκοζί, ώστε να νιώσει  καλύτερα ο ομοϊδεάτης τους Έλληνας πρωθυπουργός κι εμείς μαζί του! Έτσι, λοιπόν, πάλι ευχολόγια, ότι δηλαδή η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, μόνο αν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
 • Ταλικά, ο πρωθυπουργός μας κατάφερε να πληροφορηθεί προς τα πού προσανατολίζονται τελικώς οι Γερμανοί σχετικά με την περίφημη βοήθεια που προτίθενται να δώσουν στις χώρες της ευρωζώνης με δυσκολίες δανεισμού από τις αγορές, όπως η Ελλάδα αλλά και να επιδιώξει ευνοϊκότερους όρους γι΄ αυτήν τη βοήθεια; Όπως δείχνουν όμως οι εξελίξεις και η Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων, αφού αυτή η «ιδέα» έχει ήδη συναντήσει και την αντίδραση των μικρών και νέων μελών της Ένωσης. Οι Πολωνοί θέλουν να μπλοκάρουν το εγχείρημα των ευρωομολόγων, διότι νιώθουν την ανάσα μιας Ευρώπης  δύο ταχυτήτων κι αυτό τους ενοχλεί. Η Γερμανία δεν δείχνει καμιά διάθεση να διαρρήξει τους φιλικούς δεσμούς με τους ανατολικούς γείτονές της, κι έτσι θα πρέπει  να θεωρείται βέβαιη η ιδέα των ευρωπαϊκών ομολόγων [στο ΠΑΣΟΚ άραγε αυτό το γνώριζαν;]

 • Σε ό,τι αφορά τη νέα δραστηριοποίηση της πραγματικής οικονομίας, το ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί να γίνει αξιολόγηση τόσο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και των εθνικών προγραμμάτων στο επόμενο Εαρινό Συμβούλιο. Επισημαίνεται ακόμη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας και συνιστά ευρωπαϊκό συντονισμό των σχεδίων για την ανανέωση των στόλων των οχημάτων στα κράτη-μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και το λεγόμενο ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας.
 • Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συνθήκες των αναπτυσσομένων χωρών, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη να αναγνωρισθεί η σημασία της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο, για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, των πολιτών και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 • Μετά απ’ όλα αυτά, ο Καραμανλής νιώθει ασφαλής; Όχι βέβαια! Η άτυπη συνεδρίαση των «27» δεν του προσέφερε ελπίδες. Το εσωτερικό τοπίο φαίνεται να χειροτερεύει τις προσδοκίες του, αφού τίποτε δεν άλλαξε. Η ακρίβεια, η ανεργία, η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, τα σκάνδαλα… στην ημερήσια διάταξη.  Έρχονται τα χειρότερα γι’ αυτόν και την παράταξή του!
 

One response to “Τι έκανε στις Βρυξέλλες ο Καραμανλής;

 1. Γιώργης Χολιαστός

  3 Μαρτίου, 2009 at 7:43 πμ

  Ο ΚΩΣΤΆΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ

  Πήγε ο Κωστάκης στην Ευρώπη
  σαν φουσκωτό μικρούλι τόπι.
  Όμως, κι ας είχε όσο καμάρι,
  μόνο στ’ αστεία τον είχαν πάρει
  όσοι βρισκόνταν εκεί πέρα:
  ξέραν πως έχει μέσα αέρα.
  Και με τα πόδια τους να παίζει
  τον είχαν κάτω απ’ το τραπέζι.
  Και περφανεύτηκε γυρνώντας
  έτσι αλαφρός και άδειος όντας:
  «Όλοι όσοι εκεί πέρα ήσαν
  ενάντια μου δεν εμιλήσαν!»
  Και με μια γκέλα όλο νάζι
  πάει στη Ραφήνα και αράζει.

  Γιώργης Χολιαστός

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: