RSS

«Δράση»; Κάτι μεταξύ ΛΑ.Ο.Σ. και Νέας Δημοκρατίας

25 Φεβ.

Ήταν γνωστό από τις συνεντεύξεις και την αρθρογραφία τους ότι θα προχωρούσαν στο εγχείρημα της δημιουργίας νέου κόμματος οι πολιτικοί Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ενδεχομένως και ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπουτάρης.

Τελικά μαθαίνουμε ότι «Δράση» θα είναι το όνομα του νέου κόμματος, η ίδρυση του οποίου θα ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου. Διαβάζω στην «Ελευθεροτυπία» ότι τα  ονόματα που ακούγονται από τον πανεπιστημιακό χώρο είναι μεταξύ άλλων των Κ. Στεφάνου, Κ. Ζώρα, Δ. Δημητράκου, Α. Διαμαντόπουλου, Γ. Μπήτρου, Π. Καζάκου. Επίσης, θα συμμετέχουν πιθανότατα και οι επιχειρηματίες Κ. Πετρόπουλος, Α. Αϊβαλιώτης και ο συγγραφέας Ν. Δήμου. Το νέο κόμμα θα κινείται πολιτικά στον κεντρώο χώρο και θα δίνει έμφαση -όπως άλλωστε φαίνεται και από την ονομασία του-στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Η «Δράση» θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, που σύμφωνα με τους εμπνευστές του εγχειρήματος παρέχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τη νέα πολιτική κίνηση, με δεδομένη την απογοήτευση που επικρατεί στον χώρο των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων…

Αυτά βγαίνουν από το σχετικό ρεπορτάζ. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρόκειται για προσωπικότητες που πιστεύουν ότι ξέρουν κάτι παραπάνω απ’ όλους εκείνους που διακινούνται στους ήδη υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς. Ωστόσο, είναι αστεία πράγματα. Σέβομαι την «απελπισία» τους, αλλά υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να δει η Ελλάδα άσπρη μέρα. Και το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή προβάλλει ως ο πλέον αξιόπιστος πολιτικός οργανισμός που έχει πρόγραμμα συγκεκριμένο για όλα τα  θέματα: πολιτικά, κοινωνικά, εθνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά κ.ά.Μόνο που στενοχωριέμαι διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μορφωμένοι και υποτίθεται ότι κάτι παραπάνω ξέρουν από τους απλούς πολίτες. Με την «κίνησή» τους, απλώς επιτείνουν τη σύγχυση. Και νομίζω ότι έλαβαν το θάρρος να προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος, ορμώμενοι από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πότι «προηγείται» ο «Κανένας»!

Μα το σκηνικό είναι φτιαγμένο από τις δημοσκοπικές εταιρείες – ή αν λάβουμε υπόψη μας όσα είπε στις ειδήσεις του Mega ο Τάκης Θεοδωρικάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  GPO, οι ερωτήσεις πλέεον δεν διατυπώνονται από τους τεχνικούς των δημοσκοπικών εταιρειών, αλλά από εκείνους που παραγγέλνουν τις δημοσκοπήσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση της τελευταίας δημοσκόπησης του Mega, ο «εγκέφαλος» ήταν φυσικά ο ίδιος ο γνωστός και μη εξαιρετέος δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.  Δεν ξέρω, ωστόσο, αν είναι «μόνοι» τους οι ιδρυτές της «Δράσης». Διότι για να ξεκινήσει κανείς μια τέτοια περιπέτεια στον πολιτικό στίβο, πρέπει να έχει «πλάτες», πρέπει να έχει κάποιο μέσο ενημέρωσης για να στηρίζεται, πρέπει να έχει χρηματοδότες… Αλλά πρέπει να υπάρχουν και αρχές που να τους συνδέουν μεταξύ τους. Δεν μπορεί να ξεκινούν από μόνο το γεγονός ότι υπάρχει «απογοήτευση» στις μάζες των ψηφοφόρων. Είναι καλό από μια άλλη άποψη ότι θέλουν να είναι πολίτες ενεργοί και να μην αδρανούν στις προκλήσεις της εποχής. Αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτές τις «προκλήσεις» είναι απλοϊκός, απλουστευτικός. Τι μας δίνει η νέα «κίνηση» των «χτεσινών», παλαιών πολιτικών Μάνου και Κοντογιαννόπουλου;  Μας δίνει κάποια ελπίδα; Τι είναι αυτή η ελπίδα; Μπορεί να αντικαταστήσει το ρεαλισμό και το σύστημα ιδεών του ΠΑΣΟΚ; Τι μπορεί να ενσαρκώσει την ελπίδα της «Δράσης»; Είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις οι ιδρυτές της;  Πρέπει να ξέρουν, σαν μεγάλοι και μορφωμένοι άνθρωποι που είναι, ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη διαλεκτική της Ιστορίας. Και σ’ αυτή χρονική φάση της πολιτικής ζωής της χώρας οι προοπτικές  που ανοίγονται είναι στο πλαίσιο της πολιτικής που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ.

Τι σημαίνει «Δράση»; Πιστεύω ότι είναι κάτι μεταξύ ΛΑ.Ο.Σ. και Νέας Δημοκρατίας! Τα άλλα περί «μεσαίου» ή «κεντρώου» χώρου είναι φιλολογίες. Κι ούτε πρόκειται να συνεχίσω ν’ ασχολούμαι με τη «Δράση», εκτός και προκληθώ. Άπαξ… και τελείωσα.

 

8 responses to “«Δράση»; Κάτι μεταξύ ΛΑ.Ο.Σ. και Νέας Δημοκρατίας

 1. heliotypon

  26 Φεβρουαρίου, 2009 at 4:32 πμ

  Αν συμμετάσχει ο Νίκος Δήμου, τότε σίγουρα θα ψηφίσω το κόμμα. Ο Δήμου είναι εγγύηση λογικής και τιμιότητας και όσο είναι με αυτή την ομάδα θα είμαι βέβαιος ότι αυτή θα λειτουργεί σωστά. Μακάρι να γίνει!

   
 2. heliotypon

  20 Μαρτίου, 2009 at 3:37 πμ

  1. Το ΠΑΣΟΚ δοκιμάσατηκε επί 20 χρόνια και ξέρουμε πολύ καλά τι έκανε. Στο σημερινό χάλι μας έχει πολύ μεγάλο μερίδιο αυτό το κόμμα. Τα ιλιγγιώδη νούμερα του δανεισμού, η ρεμούλα των στελεχών, ο λαϊκισμός, η σκανδαλώδης εύνοια και διορισμοί των ημετέρων, τα νέα τζάκια, η διόγκωση και ο αμοραλισμός του δημοσίου τομέα (τεμπελιά, κοπάνες, διορισμοί, ρεμούλα, μίζες, αδιαφορία), το χάλι της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, των ναυπηγείων και όλων των ΔΕΚΟ, οι ρεμούλες των Ολυμπιακών Αγώνων, Χρηματιστήριο, τζόγος ταμείων, και πολλά άλλα στο ΠΑΣΟκ οφείλονται. Και ναι μεν άλλαξε ηγεσία, αλλά τα στελέχη του Α.Π. είναι τα ίδια, σχεδόν, με τα στελέχη του Γ.Π. (βλ. γαμπροί Παρισίων, κ.α.). ‘Η μήπως η προσθήκη Καϊλή και άλλων όμορφων κορασίδων εμπλούτισε το δυναμικό του κόμματος; Φυσικά η ΝΔ αποτελείωσε το έργο του Α.Π. και του Σημίτη…
  2. Ο Μάνος είναι σχεδόν η μοναδική φωνή λογικής στον σημερινό πολιτικό κόσμο. Δεν λέω ότι είναι ο μάγος αλλά όταν ακούς λογικά λόγια τείνεις να ελπίζεις ότι θα δεις και λογικές πράξεις. Απελπισμένοι, όπως είμαστε από τα δύο καταστροφικά μεγάλα κόμματα, μάλλον πρέπει να δοκιμάσουμε και το κόμμα του Μάνου.
  3. Η υποστήριξη από τον Νίκο Δήμου είναι ένα μεγάλο θετικό. Ο άνθρωπος αυτός διαθέτει τιμιότητα και μιά ανυπέρβλητη λογική και σωφρωσύνη την οποία πολύς κόσμος εμπιστεύεται.
  4. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα ψηφίζοντας Δράση. Τους άλλους τους δοκιμάσαμε και μας βγήκαν εντελώς σκάρτοι. Τα υπάρχοντα μικρά κόμματα μας γέμισαν φούμαρα ή φασισμό. Πρέπει να έχουμε εναλλακτικές.

  ‘Εχω λάθος;

   
 3. diktyon

  20 Μαρτίου, 2009 at 4:03 πμ

  Και ο Μάνος και ο Κοντογιαννόπουλος και οι άλλοι… Δεξιά είναι! Και τη Δεξιά τη φάγαμε στη μάπα και στην… πλάτη δεκαετίες ολόκληρες. Φτάνει πια. Η μόνη λύση είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει ανθρώπους ικανούς και σχέδια για να βγει η χώρα από την κρίση. Όσο για τη «Δράση», αυτό που έχω να σου πω είναι ότι τα στελέχη της στις εκλογές δεν θα βρίσκουν ούτε την ψήφο τους. Εδώ είμαστε και θα μου το θυμηθείς!

   
 4. heliotypon

  21 Μαρτίου, 2009 at 7:51 πμ

  Αυτή καραμέλλα περί δεξιάς και αριστεράς μάλλον πρέπει να σταματήσει να πιπιλιέται. Δεν ισχύει πλέον, αφού οι λεγόμενοι «σοσιαλιστές» αποδείχτηκαν πιο δεξιοί κι από τους δεξιούς. Δεν έχει νόημα πλέον να χρησιμοποιούνται αυτοί οι όροι. Και πού τα είδες σύντροφε τα ικανά στελέχη του Πασοκ; Γιατί 20 χρόνια που το φάγαμε στη μάπα το πασόκ, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά κατέστρεψε τον κοινωνικό και πολιτιστικό και οικονομικό ιστό της χώρας. Πώς θα τα φτιάξει τώρα όλα ο Γιώργος; Με Τσοχατζόπουλο, Λαλιώτη, Βάσω, Παπαντωνίου (θα γυρίσει αυτός, να μου το θυμηθείς) και άλλους σοσιαλΗστές; ‘Οχι, σύντροφε, αν δεν πετάξει έξω όλη τη σαπίλα ο Γ.Π. δεν θα κάνει νέο κόμμα. Συνέχεια του διεφθαρμένου πασόκ του Α.Π. θα είναι.

   
 5. diktyon

  21 Μαρτίου, 2009 at 9:36 πμ

  Καταρχήν δεν είμαστε «σύντροφοι». Κατά δεύτερον όλα αυτά που γράφεις είναι μπαρούφες. Η Δεξιά υπήρξε, υπάρχει και δυστυχώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει και τα μάτια θα είναι γεμάτα τσίμπλες. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, τα καλά που έκανε στον τόπο είναι περισσότερα από τα κακά! Άλλαξε την ελληνική κοινωνία προς το καλύτερο, έκανε τη χώρα μας περήφανε και την σέβονταν οι ξένοι, πέρασαν καλά οι Έλληνες κι αυτά που επικαλείται η Δεξιά και οι παραδοσιακοί «αριστεροί» είναι παπαριές. Οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και δίχως παρωπίδες. Κι όσο για το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εθνικές εκλογές θα βγει πρώτο κόμμα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σχηματίσει και αυτοδύναμη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Ευχαριστήθηκες τώρα;

   
 6. heliotypon

  21 Μαρτίου, 2009 at 12:54 μμ

  1. Σε ενόχλησε το «σύντροφε» αλλά δεν κατάλαβα γιατί. Κατά πρώτο θεωρώ όλους τους ανθρώπους συντρόφους, με την ευρύτερη έννοια. Αν εσύ αισθάνεσαι διαφορετικά το παίρνω πίσω και συγνώμη.
  2. Μπορείς να χαρακτηρίζεις όπως θέλεις ό,τι γράφει κάποιος άλλος, αλλά, αν προσέξεις, εγώ δεν υποτίμησα τα γραφόμενά σου. Απλώς διαφώνησα. Το να χαρακτήρίζεις «όλα αυτά που γράφω μπαρούφες» και χωρίς επιχειρήματα στις δικές μου παρατηρήσεις δεν δυναμώνει τη θέση που υποστηρίζεις.
  3. Το πασόκ βύθισε τη χώρα στο χρέος (όχι ότι πήγε πίσω η ΝΔ. Τα ίδια έκανε) και τα δανεικά αυτά έφτασαν και στον λαό, σε κάποιο μικρό ποσοστό, γιατί το μεγαλύτερο πήγε σε «ημετέρους» και κομματικά μεγαλοστελέχη, σε διορισμούς για ψηφοθηρία και σε άλογες σπατάλες. Γι’ αυτό ο λαός είχε την ψευδαίσθηση ότι είχε εισοδήματα, αλλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι και τώρα θα πληρώσουμε…
  4. Την Ελληνική κοινωνία την άλλαξε το Πασοκ προς το χειρότερο. Αμοραλισμός, μίζες, σκάνδαλα, Το: «είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτόν του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια» του Α.Π. άναψε το πράσινο φως για (σχεδόν) όλους τους δ.υ. για να λαδώνονται. η παιδεία πήγε κατά διαόλου και από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια βγήκαν φουρνιές αγράμματων. Το περιβάλλον ξεσκίστηκε, η βιομηχανία καταποντίστηκε, και φτάσαμε να εισάγουμε τα πάντα,α κόμη και τα ραπανάκια, τις πατάτες τα λεμόνια και τα κρεμμύδια. Το χρηματιστήριο, με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Σημίτη και των υπουργών του, έγινε ο τάφος χιλιάδων περιουσιών φτωχών ανθρώπων, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Θέλεις κι άλλα;
  5. Διεθνώς γίναμε τα ρεντίκολα του κόσμου και της Ευρώπης, με όλα τα αρνητικά ρεκόρ δικά μας, με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκής ‘Ενωση για χιλιάδες χοντρές παραβάσεις. Ωραίο σεβασμό μας έχουν. Μίλα με ξένους να δεις πόσο γραφικούς μας θεωρούν…
  6. Τώρα που με διαβεβαίωσες ότι το πασόκ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν λέγεται η χαρά μου. Το 1982 το ψήφισα και ήμουν πολύ ικανοποιημένος που βγήκε, για να κλάψω σύντομα με όσα έκανε. Είχα πιστέψει κι εγώ στο παραμύθι της αλλαγής, βλέπεις!

  Δεν με νοιάζει ποιός θα είναι πρωθυπουργός γιατί τους θεωρώ όλους ανίκανους να κυβερνήσουν. Δυστυχώς η χώρα πάει για φούντο και οικονομικό αλλά και γενικότερο. Αν βλέπεις τα πράγματα κομματικά και φανατικά δεν βοηθάς ούτε τον τόπο ούτε τον εαυτόν σου. Από τον τρόπο που γράφεις νομίζω ότι είσαι πολύ νέος και αυτό δικαιολογεί τον φανατισμό, αλλά προσπάθησε να δεις τα πράγματα ψύχραιμα.

   
 7. Γιάννης

  1 Απριλίου, 2009 at 7:29 μμ

  Βασικά κριτική απο hardcore πασόκο/α (δεν γνωρίζω το φύλο σας) είναι δεκτή μεν, αλλά κατακριτέα δε απο εμένα προσωπικά.

  Δεν είστε η μόνη εναλάκτικη, όση προπαγάνδα και λάσπη να προωθήσετε. Καταλάβετε οτι ο κόσμος θέλει ανθρώπους με ιδάνικα, όχι παρηκμασμένους πασόκους που δέχονται την κατάντια του συστήματος και την διαωνίζουν, διατυμπανίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος πολιτική επιβίωσης.
  Μετά, επιχειρήματα με τις λέξεις «δεξια» απο πασόκο/α, δεν υφίστανται κάν. Τα ίδια είστε πάνω κάτω και οι 2: Παρηκμασμένοι απο την εξουσία, με χοντρές κοιλιές και βεβαρημένο ποινικό και ηθικό μητρώο.

  Μ’αρέσει που τελείωνεις με το να σύγκρινεις την δράση σαν κάτι μεταξύ καρατζαφέρη και ΝΔ… Δεν πείθετε ρε γαμώτο πλέον, είστε γελοίοι

   
 8. kobo

  20 Μαΐου, 2009 at 10:26 πμ

  η προπαγάνδα που εκτοξεύεις είναι τραγική, όσο και ο τίτλος. Δεν είδα πουθενά το σήμα του ΠΑΣΟΚ στην ιστοσελιδά ρε γαμώτο!

  Αυτά που ευαγγελίζεσαι για το σοσιαλεπώνυμο κόμμα σου είναι σαν την πουτάνα που μετά την παρθενορραφή τρώγεται να αποδείξει πως είναι παρθένα. Τα 2 μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα γιατί πάντα θα ικανοποιούν την εκλογική τους πελατεία και μόνο.

  Κρίμα για την χώρα αυτή όλα τα κομματόσκυλα και η ηλίθια προπαγάνδα. Σόρι για το βρισίδι, τα σοβαρά επιχειρήματα τα πρόλαβαν τα παιδιά επάνω. Να βλέπεις και λίγο Ελληνοφρένεια, να διαβάζεις κανένα Γιανναρα. Κακό δεν κάνει.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: