RSS

Επίθεση κουκουλοφόρων κατά του εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση

18 Φεβ.

Επίθεση από περισσότερα από 50 άτομα δέχθηκε ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πολιτιστικό Kέντρο «Kωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσαν ότι, το πρωί της Τετάρτης, ομάδα περισσότερων από 50 κουκουλοφόρων εισήλθε στο Πολιτιστικό Kέντρο «K. Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Aθηνών, επί των οδών Aκαδημίας και Σίνα, κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου, με θέμα την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακισμένους. Oι κουκουλοφόροι επετέθησαν με βιαιότητα κατά των παρισταμένων και γρονθοκόπησαν τον καθηγητή κ. I. Πανούση. Παράλληλα, βανδάλισαν τον χώρο, σπάζοντας αντικείμενα και προκαλώντας εκτεταμένες φθορές.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο καθηγητής κ. I. Πανούσης, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό για ιατρικό έλεγχο. Υπενθυμίζουμε ότι στο γραφείο του κ. Ι. Πανούση, πριν από περίπου μία εβδομάδα, είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός.

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται «ότι πράξεις βίας και τρομοκρατίας, όπως η σημερινή, προκαλούν έντονη ανησυχία, θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Τέτοιες εγκληματικές πράξεις, που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε πανεπιστημιακούς χώρους, πλήττουν τη Δημοκρατία, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελευθερία της έκφρασης και γι’ αυτό πρέπει να καταδικάζονται εμπράκτως από όλους. Aναμένουμε από την Πολιτεία και τα κόμματα άμεσες ενέργειες, καθώς τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας έχουν ενταθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την επίθεση εναντίον του καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Πανούση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τους φασιστικού τύπου προπηλακισμούς και τον τραυματισμό του καθηγητή Εγκληματολογίας, Γιάννη Πανούση, από ομάδα κουκουλοφόρων, καθώς και τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές που έγιναν στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς» ένα κτίριο-κόσμημα για την Αθήνα και τόσο στενά συνδεδεμένο με την πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Η επίθεση 50 ανθρώπων εναντίον ενός,  σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται ως πολιτική πράξη. Είναι δειλή και άνανδρη. Το συμβάν έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα  ενεργειών, που στρέφονται ευθέως κατά της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου, και είναι αδιάψευστο τεκμήριο των φαινομένων παρακμής στον χώρο της παιδείας.

Η υπεράσπιση του Πανεπιστημίου καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ σοβαρά, για να κρύβεται κανείς πίσω από το δάκτυλο του ψευτοπολιτικού κόστους. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν έχουμε να προσδοκούμε απολύτως τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία είτε παρούσα, είτε απούσα, δεν καταφέρνει παρά να επιτείνει τις κοινωνικές συγκρούσεις. Συνεπώς καλούμαστε, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί να δούμε  την πραγματικότητα χωρίς «κουκούλες» μύθων και ωραιοποιήσεων, ώστε να διασφαλίσουμε τις δομές και τις υπηρεσίες, που θα θωρακίζουν τη δημοκρατική και ελεύθερη λειτουργία του Πανεπιστημίου έναντι οιουδήποτε εισβολέα.

enet.gr, 17:06 Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κατακραυγή για την επίθεση κατά του Γιάννη Πανούση

Την κατακραυγή του πνευματικού και πολιτικού κόσμου προκάλεσε η επίθεση αγνώστων κατά του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση. Ο καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γ. Πανούσης τραυματίστηκε όταν ομάδα αγνώστων εισέβαλε στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Κωστής Παλαμάς», την ώρα που ήταν εξέλιξη εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή.  Μετά το επεισόδιο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες. Ο καθηγητής πήρε εξιτήριο αργά το μεσημέρι. Τα περίπου 50 άτομα, πριν την εισβολή προκάλεσαν φθορές σε κτίρια επί της οδού Ακαδημίας και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. Σοβαρές είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο του πανεπιστημίου. Στο χώρο της επίθεσης προσήλθε εισαγγελέας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, «πράξεις βίας και τρομοκρατίας, όπως η σημερινή, προκαλούν έντονη ανησυχία, θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Tέτοιες εγκληματικές πράξεις, που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε πανεπιστημιακούς χώρους, πλήττουν τη Δημοκρατία, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελευθερία της έκφρασης και γι αυτό πρέπει να καταδικάζονται εμπράκτως από όλους».

  • Καταδικάζουν οι πολιτικές δυνάμεις

“Στο πρόσωπο του καθηγητή Γιάννη Πανούση, οι εκφραστές της βίας επιτέθηκαν σήμερα εναντίον της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. “Όσο και αν δεν μπορούν να πλήξουν την Δημοκρατία μας [οι πράξεις βίας], δεν παύουν να μας προσβάλλουν, τόσο ιδεολογικά όσο και ανθρώπινα”, σημείωσε από τη μεριά του ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος..

Κέντρα που στόχο έχουν την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας, εκτιμά το ΚΚΕ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Γιάννη Πανούση.

“Αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα γεγονότα στρέφονται ευθέως κατά του μαζικού δημοκρατικού κινήματος υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου, εναντίον του ασύλου και εναντίον της Αριστεράς”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ. “Ενισχύουν την κατασταλτική λειτουργία του κράτους ενώ εθίζουν την κοινή γνώμη στην αναγκαιότητα της”, συμπληρώνει.

  • Ο ΔΣΑ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του Γ. Πανούση

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο τέως πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Νικόλαος Κανελλόπουλος, με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους καταδικάζουν την επίθεση που δέχθηκε σήμερα (Τετάρτη) από αγνώστους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση, από κρανοφόρους, που δέχθηκε ο καθηγητής εγκληματολογίας και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων του Δ.Σ.Α. Γιάννης Πανούσης.

Ακόμη, ο ΔΣΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η σημερινή βάρβαρη επίθεση κατά έγκριτων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και οι βανδαλισμοί που ακολούθησαν προσβάλλουν κατάφωρα τον πολιτισμό μας, τη Δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και την έκφραση κάθε επιστημονικής σκέψης. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον πανεπιστημιακό χώρο και κανένα έρεισμα δεν βρίσκουν στην κοινωνία μας.

Είναι καιρός, σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλα βρίσκονται σε συνεχή δοκιμασία, να ορθώσουμε το όποιο ανάστημα διαθέτουμε και να πούμε φτάνει πια στην ασύδοτη περιφρόνηση κάθε ανθρώπινης αξίας, ιδιαίτερα στους αυτόκλητους τιμωρούς κάθε αντίθετης άποψης, που ασκούν μια ιδιότυπη τρομοκρατία.

Ο αγώνας για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνεχής, προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς ιδεοληψίες και διακρίσεις, όπως και ο αγώνας μας για ενίσχυση των θεσμών, με την επικράτηση υγιών δυνάμεων, ταγμένων στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και της χώρας».

Ακόμη, ο Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε: «Αποδοκιμάζω τη βάναυση επίθεση σε βάρος του Ι. Πανούση, του πανεπιστημιακού δασκάλου, ο οποίος χρόνια τώρα υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του για δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιθέσεις, όπως αυτή, αποτελούν ευθεία βολή κατά της ελευθερίας έκφρασης και διακίνησης των ιδεών και τραυματίζουν τη δημοκρατία μας, επιπρόσθετα δε οδηγούν στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων μεταξύ των πολιτών αλλά και στη λήψη αυταρχικών μέτρων σε βάρος των δικαιωμάτων τους».

Ο Κανελλόπουλος δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Η επίθεση κατά του καθηγητή Γιάννη Πανούση είναι ένα ακόμα άνανδρο και ύπουλο χτύπημα στην καρδιά της Δημοκρατίας, στην ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και του λόγου.

Αυτοί που κρύβονται πίσω από το μανδύα-κουκούλα της δήθεν αριστερής και προοδευτικής άποψης δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά τους εκφραστές της πιο άθλιας και φασιστικής πολιτικής, που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε ελεύθερη φωνή, να εκφοβίσει την αυθόρμητη και αναγκαία κριτική, να συνθλίψει αφοριστικά και μηδενιστικά ό, τι στέκεται ακόμα στο ύψος του».

Ο Παντελής Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η επίθεση στον φίλο και σύντροφό μας Γιάννη Πανούση είναι ένα ακόμα σύμπτωμα, αποδεικτικό της απόλυτης σύγχυσης που μαστίζει τον δημόσιο χώρο στις μέρες μας. Ασφαλώς η βίαιη αυτή συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα. Είναι όμως και αδιανόητη, όποτε ασκείται εις βάρος συνανθρώπων μας, όπως ο Γιάννης Πανούσης, που με επιμονή και συνέπεια,  ακόμα και με προσωπικό κόστος, υπηρετούν αρχές και αξίες, κόντρα στην παρακμή της εποχής. Ευχόμαστε στον Γιάννη καλή δύναμη και τον διαβεβαιώνουμε ότι οι τραμπουκισμοί, από όπου και αν προέρχονται και όποια και αν είναι τα κίνητρα των αυτουργών τους, μας βρίσκουν απέναντι τους αποφασιστικά.

 

1 responses to “Επίθεση κουκουλοφόρων κατά του εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση

  1. gg

    23 Φεβρουαρίου, 2009 at 12:02 πμ

    δεν γράφεται πουθενά τι λόγο μπορεί να είχαν αυτοί οι «50» για την επίθεση.
    δεν λέω ότι έχουν δίκιο αλλά δεν μπορεί να έγινε χωρίς ένα σύνθημα ή κάτι ή χωρίς κάποια αιτία.
    γιατί δεν βάζουν γκαζάκια και στο σπίτι μου
    και δεν με βαράνε κι εμένα όπου βρουν?

     

Σχολιάστε