RSS

Απώλεια: Πέθανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπαδημητρίου

17 Φεβ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδημητρίου:

Ο αδόκητος θάνατος του Γιώργου Παπαδημητρίου είναι μία μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα, για την Βουλή, για την επιστήμη, για την πολιτική.  Ο Γιώργος Παπαδημητρίου υπήρξε κορυφαίος επιστήμων, με ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια. Ένας πνευματικός άνθρωπος με αναγνωρισμένη  συμβολή στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Υπηρέτησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από κορυφαίες θέσεις ευθύνης, με καθολική αναγνώριση και παραδειγματικό ήθος. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα με τη συμβολή του σε κρίσιμες στιγμές της προσπάθειας για την ένταξη και επανένωση της Κύπρου, αλλά και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός, με λόγο και έργο που τίμησε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου ήταν ένας αγαπητός φίλος, ένας ξεχωριστός συνεργάτης. Δίδαξε με τη στάση του τι θα πει  ακαδημαϊκό και πολιτικό ήθος, ανθρώπινη ευαισθησία, δημόσια ευθύνη. Στη σύζυγό του Άννα, στον γιο του Αλέξανδρο, καθώς και στην υπόλοιπη οικογένειά του, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου.

Ο Γ. Παπαδημητρίου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15.8.1944 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Ήταν καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1972-1975,συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Την περίοδο 1973-1974, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλε. Το 1975, έγινε επιμελητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέχρι το 1979, οπότε αναγορεύθηκε καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1983. Το 1976, άρχισε να ασκεί τη δικηγορία.

Το 1984, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1989-1993, διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1993 μέχρι το 1995, πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της Συγκλήτου. Το 1993, μαζί με τον Κ. Μενουδάκο εξέδωσαν το περιοδικό «Νόμος και Φύση», το οποίο το 2003, μετατράπηκε σε δικτυακό τόπο. Το 1995, έγινε μέλος του Ιδρύματος Τρίτση. Το διάστημα 1996-2004, διετέλεσε νομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Από το 1998 μέχρι το 2000, υπήρξε μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Την περίοδο 1999-2000, ήταν εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη συνέλευση της ΕΕ για τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το διάστημα 2000-2007, ήταν μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Την περίοδο 2000-2004, υπήρξε επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Κυπριακού. Το 2002, έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη. Το 2003, τιμήθηκε με το παράσημο «Ανώτερος Ταξιάρχης», του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ της Κυπριακής Δημοκρατίας.Το 2004, ανέλαβε την προεδρία του Ιδρύματος Μάνεση. Το διάστημα 2004-2005, διετέλεσε ξανά διευθυντής του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005, ορίστηκε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

 • Την έδρα του αποβιώσαντος Γ. Παπαδημητρίου, στη Βουλή, αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μπεριάτος. Ο κ. Μπεριάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1949. Είναι αρχιτέκτων-μηχανικός, καθηγητής Χωρικού – Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι επίσης πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων (ECTP) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ISOCARP).
 
4 Σχόλια

Posted by στο 17 Φεβρουαρίου, 2009 in Απώλειες, ΠΑΣΟΚ, Παπαδημητρίου Γιώργος

 

4 responses to “Απώλεια: Πέθανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπαδημητρίου

 1. Καναλιώτης

  18 Φεβρουαρίου, 2009 at 7:38 μμ

  Ένας πολύ καλός και χαμογελαστός άνθρωπος.

  Το πάλευε απο το καλοκαίρι με χαμόγελο.

  Νίκησε την αρρώστια σε αυτό στο στάδιο.
  Και ενώ όλα ήταν πολύ καλά μετά την εγχείρηση και μάλιστα είχε βγει απο το νοσοκομείο, στο ξενοδοχείο έτοιμος να γυρίσει σπίτι του, λέγοντας αστεία στα τηλέφωνα με τους φίλους του.

  Ενώ όλα ήταν καλά…

   
 2. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β.

  25 Φεβρουαρίου, 2009 at 2:05 μμ

  Ζεστός κι ανθρώπινος, συνετός και νηφάλιος… ‘Ενας υπέροχος άνθρωπος κι εξαίρετος επιστήμονας που τιμούσε το Κοινοβούλιο με την παρουσία του… Θα είναι για πάντα ο Καθηγητής μου.

   
 3. diktyon

  25 Φεβρουαρίου, 2009 at 3:37 μμ

  Αγαπητέ Ευάγγελε Β. σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο. Ο Παπαδημητρίου ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα κι εγώ το σημειώνω παρ’ ότι δεν τον γνώρισα εκ του σύνεγγυς. Ωστόσο, όσον καιρό ασχολήθηκε με την πολιτική, έδειξε την ηθική πλευρά της. Τέτοιοι άνθρωποι σήμερα, μας λείπουν!

   
 4. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ

  14 Ιουλίου, 2010 at 12:38 μμ

  ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ πάντα δε
  ταύτα
  “ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.

  Αθήνα, Μαιος 2010

  Αγαπητοί συμπολίτες Εννομου συμφέροντος.
  Κάτοικοι του περιβαλλοντικά καταπονημένου κέντρου της Αθήνας, ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογούμενοι,

  Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
  Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
  Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

  «Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων – “Ευριπίδου Ερεχθεί»

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: