RSS

Ο Ανδρέας Παπανδρέου; «Έλληνας μέχρι τα άκρα των δαχτύλων του…»!

30 Δεκ.

https://i2.wp.com/do.pasok.gr/wp-users/magoula/Diakiriksi.jpg

Μια ακόμη απόδειξη για να πεισθούν οι νεότεροι που δεν γνώρισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι και τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για την περίοδο του έτους 1978. Τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για την περίοδο του έτους 1978 αποδεσμεύτηκαν σήμερα, όπως συνηθίζεται με την συμπλήρωση τριάντα χρόνων. Μέσα σε αυτά υπάρχουν πολλοί φάκελοι που αφορούν την Ελλάδα και κυρίως τις πολιτικές της εξελίξεις οι οποίες δημιούργησαν νέες πραγματικότητες με το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Αθήνα με συχνές αναφορές τους προς το Φόρεϊν Οφις το ενημερώνουν για τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Σερ Μπρούκς Ρίτσαρντς, επιδιώκει και κλείνει συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί, όπου συνομιλούν για μια ώρα. Ακολούθως, σε εμπιστευτική του αναφορά, γράφει για τον Ανδρέα Παπανδρέου:

«Σε αυτή τη φάση, το κόμμα εξακολουθεί να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η πλέον ευφυής, λαμπρή αλλά και η πλέον διφορούμενη προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι έχει ζήσει την μισή ζωή του μέχρι σήμερα στην Αμερική παραμένει Έλληνας μέχρι τα άκρα των δαχτύλων του. Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρείται σοσιαλιστής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι όπως ο Θεμιστοκλής, ο οποίος αφού έσωσε την πόλη – κράτος της Αθήνας από τους Πέρσες, αυτομόλησε στον εχθρό ή όπως ο Καραϊσκάκης ο οποίος στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου έλεγε «Όποτε θέλω είμαι άγγελος και όποτε θέλω είμαι διάβολος».

Στις αντικοινοτικές θέσεις που έχει ο Ανδρέας Παπανδρέου υπάρχουν περιθώρια για να κάνει διορθώσεις, αλλά η εχθρότητα που έχει εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδης. Το όραμά του είναι για μια Ελλάδα αδέσμευτη, ουδέτερη που θα μπορεί να ζει με τις δικές της δυνατότητες και με τα πετροδολάρια του Καντάφι».

Ο Βρετανός πρέσβης αναφέρει επίσης στην αναφορά του ότι στην ερώτησή του προς τον Ανδρέα Παπανδρέου πως βλέπει την μελλοντική διάρθρωση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν βλέπει να έχουν μέλλον τα κόμματα της ΕΔΗΚ και του ΚΚΕ εσωτερικού, τα περιφερειακά σοσιαλιστικά κόμματα και για το ΚΚΕ εξωτερικού πρόβλεψε ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει το ποσοστό του 12%.

https://i1.wp.com/amadeo.blog.com/repository/1104865/2538426.jpg

Ένα εμπιστευτικό έγγραφο της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αποκαλύπτει ότι στις αρχές του 1978 τους επισκέφθηκε ο ελληνικής καταγωγής πράκτορας της CIA Τζορτζ Φιδάς και τους ενημέρωσε για τις πληροφορίες που είχε και για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Τζορτζ Φιδάς είπε στους Βρετανούς επισήμους ότι δύο παράγοντες ανέβασαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1977: Η απήχηση του Ανδρέα Παπανδρέου στους αγρότες οι οποίοι ήταν φοβισμένοι με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα γιατί είχαν δυσκολίες να πουλούν τα προϊόντα τους και η σχετικά μεγάλη αποχή η οποία ευνόησε τα αριστερά κόμματα…

Κι όλα αυτά, από τους ξένους! Κι εδώ μέχρι και πρόσφατα ακούσαμε τον βρικόλακα της ελληνικής πολιτικής ζωής, τον Μητσοτάκη, να μιλάει περιφρονητικά και υβριστικά για τον Ανδρέα. Ποιος; Ο Μητσοτάκης, ο αρχιερέας της Αποστασίας του 1965, ο πρόξενος τόσων δεινών στη χώρα, ο άνθρωπος που χαντάκωσε την Ελλάδα! Έχει ακόμα θράσος να βάζει στο στόμα του τον Ανδρέα…

 

3 responses to “Ο Ανδρέας Παπανδρέου; «Έλληνας μέχρι τα άκρα των δαχτύλων του…»!

 1. barel

  31 Δεκεμβρίου, 2008 at 8:48 πμ

  Πόσοχρωστάει άραγε η σημερινή Ελλάδα στον Αντρέα Παπανδρέου. Απο την πραγματική ένωση όλων των Ελλήνων, το κοινωνικό κράτος έως και τις καλές σχέσεις με τα Αραβικά κράτη που είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Αλλά αυτός δεν ήταν αρχηγός κόμματος που περίμενε τις δημοσκοπήσεις να για να καθορίσει την πολιτική του, ήταν ηγέτης που παρέσυρε και επηρέαζε αυτός με τις απόψεις του τις δημοσκοπήσεις.

   
 2. diktyon

  31 Δεκεμβρίου, 2008 at 11:06 πμ

  Σωστός! Η ουσία της πολιτικής του ήταν αυτό το κοινωνικό κράτος. Και οι καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Και βέβαια, το κυριότερο: δεν περίμενε… τις δημοσκοπήσεις! Αφού αυτός ήταν που επηρέαζε…

   
 3. ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

  14 Ιανουαρίου, 2009 at 11:06 πμ

  Μετά τον Ανδρέα μόνο ο Καρατζαφέρης ακολουθεί την πορεία του. Ο Ανδρέας υπήρξε Έλληνας, ο Καρατζαφέρης είναι Έλληνας. Ο Ανδρέας υπήρξε Μέγας Πατριώτης και ο Καρατζαφέρης είναι Μέγας Πατριώτης. Ο Ανδρέας είχε τίμια λαική πολιτική και ο Καρατζαφέρης έχει την ίδια. Ο Ανδρέας ήθελα αυστηρή τάξη στα Εθνικά μας ζητήματα, το ίδιο σήμερα και ο Καρατζαφέρης. Το ΛΑ.Ο.Σ. σήμερα είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του χθές.
  ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: