RSS

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

13 Οκτ.

Πολύ θα ήθελα να παρακολουθήσω το»θέατρο» που παίζει ο Καραμανλής, αλλά ευτυχώς που στην Αθήνα μας το θέατρο είναι μια επιχείρηση που καλά κρατεί. Δεκάδες θέατρα, δεκάδες παλιοί και νέοι καλλιτέχνες υπηρετούν τη θεατρική τέχνη με αγάπη και αφοσίωση. Και η Αθήνα ιδιαίτερα είναι μια από τις πιο «θεατρικές» πρωτεύουσες. Παίζονται παραστάσεις για όλα τα γούστα. Τώρα, γιατί ο Καραμανλής θέλει ντε και καλά να πλασαριστεί κι αυτός ανάμεσα στους θεατρίνους, είναι κάτι που δεν το έχω ακόμη καταλάβει! Κι εξηγούμαι:

Μέσα στον καταιγισμό των ανακοινώσεων και των πληροφοριών που κατέκλυσαν την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για την επικείμενη «κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι δικές του παρεμβάσεις ήταν «κατευναστικές», με την έννοια ότι ΔΕΝ είχε καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε. Πάντως μας καθησύχαζε ότι τα προβλήματα είναι μακριά από την Ελλάδα κι ότι η οικονομία μας αντέχει! Αυτό, δηλαδή, που είπε στο χθεσινό διάγγελμά του λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια!!! Σημείωσε δε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματκό Ταμείο, το οποίο προβλέπει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2%. Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στη διεθνή οικονομία και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του κλίματος ηρεμίας στις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Στη σημερινή συνάντηση, τόνισε, καταλήξαμε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν τριπλό στόχο:

  • Πρώτον, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σ’ αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας.
  • Δεύτερον, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν.
  • Τρίτον, στηρίζουν την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με ψυχραιμία η κυβέρνηση θα βαδίσει στο δρόμο που έχει χαράξει με στόχο την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ήδη έτοιμο, συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κεφαλαίων, καθώς και σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που υιοθέτησε η σημερινή σύνοδος ο Καραμανλής τόνισε ότι αφενός μεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, αφετέρου δε ότι διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. «Με ένα διασφαλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αγορά θα κινηθεί και πάλι σε θετικούς ρυθμούς και θα παράξει καλύτερα αποτελέσματα για όλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι μια επίπονη υπόθεση που χρειάζεται προσήλωση στον τελικό στόχο.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα σε αυτές τις τελευταίες 30 ημέρες της κρίσης, επέδειξε αντανακλαστικά πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες! «Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις καταθέσεις όλων των πολιτών», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι «συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας», καθώς και ότι «συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα του κάθε Ελληνα εργαζόμενου, που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

ΠΕΡΙΜΕΝΑ ότι μετά τις δηλώσεις θα έλεγε ότι γι’ αυτό θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του ζητήσει εκλογές ώστε με την «απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» να μπορέσει να αντιμετωπίσει την «κρίση». Αλλά, ας μην κάνουμε πλάκα. Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο δυστυχώς δεν θα μάθουν ποτέ πόσο αυτή η «κρίση» ήταν αληθινή ή πλασματική. Δεν θα μπορέσουν να μάθουν ποτέ πώς ο καπιταλισμός αντιδρά ή τι μηχανεύεται για να μεγιστοποιεί τα κέρδη του. Πάντα σε βάρος των ανθρωπίνων υπάρξεων.

Ο Καραμανλής, είναι αλήθεια ότι «πιεζόμενος» από τη φθίνουσα πορεία της παράταξής του και της προσωπικής του απήχησης στον ελληνικό λαό, επιχείρησε χθες βράδυ με το»διάγγελμά» του να δώσει την εικόνα ενός «ηγέτη» που έχει την κατάσταση υπό τον έλεγχό του! Ενώ μας έχει τρελάνει τα 4-5 τελευταία χρόνια που κυβερνά [;] για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας που όλο τη φτιάχνει κι ακόμη άφτιαχτη είναι, τώρα μας λέει ότι «οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια»!!!

Και η «ασπίδα προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια», μου θυμίζει το γνωστό ποίημα του Κ.Π.Καβάφη:

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ να δούμε πώς θα δημιουργήσει κλίμα ηρεμίας στην αγορά και πώς θα στηρίξει την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών…

 

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: