RSS

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ!

14 Ιολ.

Το θράσος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει όρια! Κάνουν φεστιβάλ για τη νεολαία [ας πούμε, η ΟΝΝΕΔ] στην Ολυμπία! Και θα πάει να τους μιλήσει ο Καραμανλής! Καλά δεν ντρέπονται; Δεν υπάρχει τσίπα, καθόλου; Διαβάστε το ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στη σημερινή «Ελευθεροτυπία»:

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 14/07/2008
Θαμμένη μέσα στο γκρίζο των απέραντων καμένων δασικών εκτάσεων και στα χαλάσματα των κατεστραμμένων από τη φωτιά σπιτιών, βρίσκεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους χιλιάδες πυρόπληκτους κατοίκους της Ηλείας έντεκα μήνες μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που έσπειραν τον όλεθρο στον νομό.

Από το ένα άκρο της Ηλείας ώς το άλλο, δεν υπάρχει άνθρωπος που να δοκιμάστηκε από την πύρινη λαίλαπα και να μην έχει παράπονο από την Πολιτεία η οποία, με βήματα χελώνας και με την υποκρισία της να… περισσεύει, έχει αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει την αγωνία και την απόγνωση χιλιάδων φτωχών ανθρώπων, επαγγελματιών, αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στα καφενεία των μαυρισμένων από το πέρασμα της φωτιάς χωριών, οι εναπομείναντες γέροντες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πυρόπληκτη Ηλεία μόνο για το επικοινωνιακό της παιχνίδι καθώς υπουργοί και γραμματείς έρχονται και παρέρχονται μοιράζοντας απλόχερα υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

«Υπάρχει παντού διάχυτη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση μας τιμωρεί αντί να μας βοηθά», λέει στην «Ε» ο αντινομάρχης Ηλείας Ευγένιος Μπαλκάμος και προσθέτει ότι σε όλα τα επίπεδα όλα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Χωριά-φαντάσματα

«Τα μικρά γραφικά χωριουδάκια στα ορεινά που πριν από τις πυρκαγιές έσφυζαν από ζωή, τώρα μοιάζουν με χωριά φαντάσματα καθώς οι κάτοικοί τους και κυρίως οι νέοι αγρότες αρχίζουν σιγά-σιγά να τα εγκαταλείπουν αναζητώντας την τύχη τους προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… Οι περιουσίες τους έγιναν στάχτη. Μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εκατοντάδες αποθήκες γεμάτες λάδι, κρασί, δημητριακά και άλλα προϊόντα χάθηκαν. Γεωργικά μηχανήματα καταστράφηκαν. Βοσκοτόπια έγιναν στάχτη. Ολων αυτών των ανθρώπων η ζωή έγινε μαύρη από τη μια μέρα στην άλλη και δυστυχώς η αδιαφορία της κυβέρνησης τους έφερε στο αδιέξοδο και τους αναγκάζει να τα παρατήσουν όλα και να φύγουν πικραμένοι», λέει στην «Ε» ο κ. Μπαλκάμος.

Και έχει απόλυτο δίκιο καθώς λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις περυσινές μαύρες ημέρες του Αυγούστου οι πυρόπληκτοι της Ηλείας δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Εντεκα μήνες μετά ο ΕΛΓΑ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την εκτιμητική διαδικασία και μόλις πριν από μερικές ημέρες άρχισε να στέλνει τα πρώτα πορίσματα που όμως απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές ζημιές.

«Οι χαμηλές τιμές αποζημίωσης δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς», λέει στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας και καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και τους ελέγχους και να δώσει άμεσα μια προκαταβολή στους πυρόπληκτους αγρότες.

«Περίπου έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει καταβληθεί με αστείες δικαιολογίες η αποζημίωση για τα καμένα ζώα των κτηνοτρόφων, καμία φροντίδα δεν έχει υπάρξει για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των αποθηκών και των στάβλων και η διανομή των ζωοτροφών έχει βαλτώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Ολόκληρα χωριά της ορεινής Ηλείας που δοκιμάστηκαν από τη φωτιά τείνουν να ερημώσουν. Ο κόσμος είναι μέσα στην πίκρα, στην απόγνωση αλλά στην οργή», λέει στην «Ε» ο αντινομάρχης Ηλείας και υπεύθυνος για τα αγροτικά ζητήματα Νίκος Μιχαλόπουλος.

Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται και εκατοντάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη φωτιά και δεν έχουν λάβει ακόμα καμία αποζημίωση από την Πολιτεία. Στο σύνολό τους με βάση και την ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος οι επιχειρήσεις αυτές είναι 842.

Μόνο το 30%

Ομως με βάση την 21623/Β273/4.5.2008 ΚΥΑ προβλέπεται μόνο οι συνολικά 626 επιχειρήσεις που κατέγραψαν τα συνεργεία της νομαρχίας με εκτιμηθείσα ζημιά 5.307.135 ευρώ να αποζημιωθούν μόλις με 1.600.000 δηλαδή, μόνο στο 30% της συνολικής ζημιάς που υπέστησαν. Κατά περίεργο τρόπο μέχρι σήμερα ουδείς έχει πάρει κάτι. Την ίδια ώρα δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τις 216 επιχειρήσεις που κατέγραψε το Επιμελητήριο Ηλείας με την εκτιμηθείσα ζημιά να ανέρχεται στο ποσό των 2.454.570 ευρώ.

«Η Ηλεία ζει εδώ κι έναν χρόνο δραματικές στιγμές. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού διέλυσαν στην κυριολεξία τον οικονομικό ιστό και προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στους πολίτες. Δυστυχώς από όσα έχει εξαγγείλει κατά καιρούς η κυβέρνηση, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί ενώ πολλά είναι ακόμη στις μελέτες ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον… Ομως ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Είναι δικαιολογημένα οργισμένος και πνιγμένος στην απόγνωση», λέει στην «Ε» ο κ. Καφύρας και επισημαίνει ότι ακόμα και η ανακατασκευή των συνολικά 250 κατεστραμμένων από τη φωτιά σπιτιών προχωρά με ρυθμό χελώνας καθώς υπάρχουν μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Μόλις 40 έχουν ανοικοδομηθεί μέχρι σήμερα…

«Για την αναδάσωση των τεράστιων δασικών εκτάσεων ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, ενώ πρόσφατα απολύθηκαν οι δασεργάτες που εργάζονταν προσφέροντας μεγάλο έργο. Για την ανεργία, το ίδιο. Η εξαγγελία για την πρόσληψη 6.000 ανέργων παραμένει ακόμη ανοιχτή και μη υλοποιήσιμη. Ο νομός βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση. Δυστυχώς η κυβέρνηση πολλά εξήγγειλε αρχικά, αλλά λίγα υλοποίησε μέχρι σήμερα. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…» τονίζει στην «Ε» ο κ. Καφύρας.

 

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: