RSS

ΕΦΥΓΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΦΙΡΗΣ!

16 Ιον.

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 73 ετών, ο Βασίλης Καφίρης που διετέλεσε Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 1981 έως το 1987, συνδέοντας το όνομά του με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της Τράπεζας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη, 17 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα στο νεκροταφείου του Δήμου Ζωγράφου, στην Αθήνα. Ο Βασίλης Καφίρης συνέδεσε το όνομά του με τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων και υποκαταστημάτων της τράπεζας σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα με αγορές ιδιόκτητων κτιρίων. Επί των ημερών του η τράπεζα απέκτησε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη σταδιακή ανανέωση του εταιρικού της προφίλ. Ο Βασίλης Καφίρης γεννήθηκε τα 1935 στα Περιβόλια Ολυμπίας και σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διοίκηση Επιχειρήσεων σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Indiana University των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο απασχολήθηκε επαγγελματικά, από το 1968 έως το 1981 αναπτύσσοντας επιστημονική δραστηριότητα και διδακτικό έργο με θέμα τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Οικονομία, ενώ παράλληλα ανέλαβε διαδοχικά τη διεύθυνση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, Διεθνούς Εμπορίου Προγραμματισμού και Δημοσιονομικών μελετών της πολιτειακής κυβέρνησης της Indiana. Το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο αναγνωρίστηκε ευρύτερα στις ΗΠΑ-Τιμήθηκε ως επίτιμος κυβερνήτης της Indiana και έλαβε δίπλωμα ευαρέσκειας από τον υπουργό Εμπορίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανιδιοτελή του προσφορά και τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην προαγωγή και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου της χώρας.

Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος, καλός σύντροφος, προσέφερε πολλά σε μια δύσκολη για τον τόπο περίοδο. Ήταν υπεύθυνος επιστήμονας και νομίζω ότι ήταν αξιοσημείωτη η θητεία του στην Αγροτική Τράπεζα. Είχαμε βρεθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια όταν πια είχε αποσυρθεί.

Η δήλωση του Παπανδρέου, για το θάνατο του Βασίλη Καφίρη:

Ο Βασίλης Καφίρης υπήρξε ένας συνεπής και πάντα σεμνός στρατιώτης της Δημοκρατικής Παράταξης. Από τις γραμμές του ΠΑΚ, αγωνίστηκε ενάντια στην εφτάχρονη χούντα, και στη συνέχεια με την Μεταπολίτευση, ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που τους συνέδεε στενή φιλία, έδωσε πάλι το παρόν για την οικοδόμηση της Δημοκρατίας και την Αλλαγή. Η προσφορά του στον αγροτικό κόσμο της χώρας ήταν μεγάλη, με τον εκσυγχρονισμό της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία διετέλεσε Διοικητής μέχρι το 1987. Αλλά και με το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο, στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για τις μεταπτυχιακές του σπουδές, έτυχε της μεγάλης αναγνώρισης και από την εκεί πανεπιστημιακή κοινότητα και την πολιτεία. Όσοι γνωρίσαμε από κοντά τον Βασίλη Καφίρη, θα τον θυμόμαστε πάντα για την ηπιότητα του χαρακτήρα του και την ανιδιοτελή προσφορά του. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλληπητήρια.

 
Σχολιάστε

Posted by στο 16 Ιουνίου, 2008 in ΠΑΣΟΚ

 

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: