RSS

ΓΙΩΡΓΟ, ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ!

21 Απρ.
Μια συνηθισμένη βόλτα με το ποδήλατο χθες το μεσημέρι στοίχισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, δύο κατάγματα, ένα στο δάχτυλο του χεριού και ένα στον θωρακικό σπόνδυλο.

Ο Γιώργος το Σάββατο χαιρετούσε νέους της ΠΑΣΠ στο «Tease cafe», στο Χολαργό. Χθες, τον μπέρδεψε η αλυσίδα (ΑΠΕ)
Στο διάστημα της ανάρρωσής του αναστέλλονται όλες οι κομματικές δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετείχε ο ίδιος, όπως η αρχικώς προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην Ηλεία και η περιοδεία του στις πυρόπληκτες περιοχές. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι η λειτουργία του κόμματος θα συνεχιστεί στους κανονικούς της ρυθμούς, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα θα γίνουν όλες και τη Μ. Τετάρτη θα πάει κλιμάκιο του κόμματος στην Ηλεία.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε από το σπίτι του στο Καστρί κατά τη μία χθες το μεσημέρι, με κατεύθυνση τον Σχινιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και αφού είχε φτάσει στη Σταμάτα, διαπίστωσε πρόβλημα στην αλυσίδα του ποδηλάτου του και επιχείρησε με το δεξί του χέρι εν κινήσει να το διορθώσει, με αποτέλεσμα να πέσει. Στο σημείο αυτό ο δρόμος είχε χώματα και πέτρες. Ο ίδιος φορούσε κράνος και αυτό τον γλίτωσε από ένα σοβαρότερο χτύπημα.

Αντρας της ασφάλειάς του, που τον ακολουθούσε, τον μετέφερε στο ΚΑΤ, όπου και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις. Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για απλό ράγισμα του χεριού, στη συνέχεια, έπειτα από πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε το ίδιο απόγευμα, διαπιστώθηκε κάταγμα του 8ου θωρακικού σπονδύλου και του παράμεσου δακτύλου του δεξιού χεριού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, ο κ. Παπανδρέου έχει «κάταγμα του 8ου θωρακικού σπονδύλου χωρίς νευρολογική συμπτωματολογία, για το οποίο δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση», ενώ οι θεράποντες γιατροί προχώρησαν σε «μικρή χειρουργική επέμβαση του παράμεσου δακτύλου και περαιτέρω θεραπεία». Από την πτώση προκλήθηκαν, επίσης, εκδορές και κάποια επιπόλαια τραύματα. Η επέμβαση διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και στη συνέχεια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε σε δωμάτιο στον 6ο όροφο του νοσοκομείου, προκειμένου να αναπαυθεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πάρει εξιτήριο προς το τέλος της εβδομάδας, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια επιπλοκή, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συντηρητική φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι του και φυσιοθεραπεία. Υπολογίζεται ότι η ανάρρωσή του θα κρατήσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου παθαίνει παρόμοιο ατύχημα. Το Σάββατο 27 Μαΐου του 2006, σε μία από τις διαδρομές που κάνει, σε μια στροφή στον Μαραθώνα, το ποδήλατο γλίστρησε και ο ίδιος βρέθηκε στο έδαφος. Τότε είχε χτυπήσει στον καρπό του αριστερού του χεριού και μετέβη στο ΚΑΤ. Του είχαν βάλει νάρθηκα, τον οποίο και κράτησε για μεγάλο διάστημα.

[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/4/2008]

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τον σπόνδυλο, λένε οι γιατροί

Με την κακή τους τύχη τα έβαλαν στο ΠΑΣΟΚ μόλις έγινε γνωστό το ατύχημα του Γ. Παπανδρέου με το ποδήλατό του. Ο πρώτος που ενημερώθηκε ήταν ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Ν. Αθανασάκης, που δέχθηκε το δυσάρεστο τηλεφώνημα από την ασφάλεια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αμέσως, σήμανε συναγερμός.

Την αγωνία διαδέχθηκε η ανακούφιση, καθώς γρήγορα διαπιστώθηκε πως «τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην καλή φυσική του κατάσταση», αλλά όλοι μούδιασαν όταν έμαθαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μείνει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Με κάταγμα στο ΚΑΤ ο Γιώργος

Ολα ξεκίνησαν όταν οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν λίγα λεπτά πριν από τις 2 μ.μ. Ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν στη λεωφόρο Σταμάτας, κατευθυνόμενος στον Σχοινιά, όταν ένιωσε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του μπροστινού τροχού, σε ένα σημείο όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη έργα αποχέτευσης. Οπως ήταν σε κίνηση, έσκυψε να δει τι τρέχει και τότε συνέβη το κακό. Στην προσπάθειά του να διορθώσει τα πράγματα κάπου πιάστηκαν τα δάχτυλα του, γεγονός που οδήγησε στην ανατροπή και την πτώση του. Ευτυχώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φορούσε κράνος.

Με κάταγμα στο ΚΑΤ ο Γιώργος

Οι άντρες της ασφάλειάς του που ακολουθούσαν έσπευσαν δίπλα του. Ο Γ. Παπανδρέου σηκώθηκε αμέσως και τους καθησύχασε, ήταν όμως χτυπημένος στο χέρι και στην πλάτη που χρησιμοποίησε για να ανακόψει την ορμή της πτώσης και να προστατεύσει το κεφάλι του. Μέσω του ασυρμάτου διαπίστωσαν ότι εφημέρευε το ΚΑΤ, κάλεσαν ασθενοφόρο και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί.

Εξετάσεις: Αμέσως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, κατά τις οποίες οι γιατροί διέγνωσαν τα τραύματα στη σπονδυλική στήλη και σε ένα δάχτυλο του δεξιού του χεριού. Αφού σιγουρεύτηκαν ότι το κάταγμα στον σπόνδυλο ήταν ρωγμώδες και δεν ενέπνεε καμία ανησυχία -«δεν εντοπίστηκε νευρολογική συμπτωματολογία»- έβαλαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο χειρουργείο για να αποκαταστήσουν το σπασμένο δάχτυλο. Η επέμβαση ξεκίνησε στις εφτά το απόγευμα και διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Επέμβαση μόνο για το δάχτυλο

Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Π. Ευσταθίου

«Σήμερα Κυριακή 20/4/08 και περί ώρα 14.00 προσήλθε στο ΚΑΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά από ατύχημα. Υπεβλήθη άμεσα σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: Κάταγμα 8ου θωρακικού σπονδύλου χωρίς νευρολογική συμπτωματολογία και για το οποίο δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Κάταγμα μέσης φάλαγγας παραμέσου δακτύλου δεξιού χεριού. Ο ασθενής μετά τη συμπλήρωση του ελέγχου, εισήχθη στο νοσοκομείο για μικρή χειρουργική επέμβαση του παραμέσου δακτύλου και περαιτέρω θεραπεία».

[Γιάννης Αντύπας, ΕΘΝΟΣ, 21/4/2008]

«Θα μπορούσε να είχε μείνει παράλυτος». Οι γιατροί εκτιμούν πως γλίτωσε από θαύμα, καθώς το κάταγμα που υπέστη για λίγα χιλιοστά θα έπληττε τον νωτιαίο μυελό

Στο «604» δωμάτιο του ΚΑΤ νοσηλεύεται από χτες το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου με κατάγματα στο χέρι και στον 8ο θωρακικό σπόνδυλο. Το ατύχημα συνέβη όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που κατευθυνόταν στο Σχινιά για να κάνει μπάνιο έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου με αποτέλεσμα να πέσει άτσαλα στην άκρη του δρόμου. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Παρ΄ όλ΄ αυτά, οι ειδικοί τονίζουν πως στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός «μες στην ατυχία του» – και επισημαίνουν ότι «στο παρά ένα γλίτωσε από μία σοβαρή βλάβη που θα του δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεβλήθη χθες το απόγευμα σε λεπτή χειρουργική επέμβαση, καθώς υπέστη κάταγμα και στον παράμεσο του δεξιού χεριού του. Αυτό που ωστόσο ανησύχησε ιδιαίτερα τους γιατρούς ήταν ο τραυματισμός του στην πλάτη. Όπως τονίζουν οι ειδικοί στα «ΝΕΑ», θα μπορούσε να είχε υποστεί βλάβη στον νωτιαίο μυελό, εάν έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα ή εάν γινόταν με μεγαλύτερη δύναμη η πρόσκρουσή του στο έδαφος, όταν έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου του. Αυτό εκτιμούν οι θεράποντες γιατροί του καθώς οι απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αμέσως μετά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο ΚΑΤ έδειξαν πως το συμπιεστικό κάταγμα που υπέστη για λίγα χιλιοστά θα έπληττε τον νωτιαίο μυελό- και αν συνέβαινε αυτό, υπήρχε ενδεχόμενο παραπληγίας.

Πώς έγινε: Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι την καθιερωμένη γυμναστική του, κάνοντας ποδήλατο από το σπίτι του στο Καστρί, με κατεύθυνση στον Σχινιά. Στη 1.30 το μεσημέρι και ενώ είχε διασχίσει την πλατεία της Σταμάτας, έσκυψε για να φτιάξει κάτι στη ρόδα του ποδηλάτου του την ώρα που έτρεχε με 20-25 χιλιόμετρα την ώρα- όπως ο ίδιος υπολογίζει. Είναι συνηθισμένη κίνηση για τους πεπειραμένους ποδηλάτες- ωστόσο ο παράμεσος του δεξιού χεριού του πιάστηκε στις ακτίνες της ρόδας και ο κ. Παπανδρέου έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε διακριτικά από απόσταση ένας μοτοσυκλετιστής της προσωπικής του φρουράς. Εκείνος ήταν που έσπευσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον κ. Παπανδρέου και να οργανώσει τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η μεταφορά στο ΚΑΤ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ στις 2 το μεσημέρι. Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι έφερε συμπιεστικό κάταγμα στον όγδοο θωρακικό σπόνδυλο (τα συμπιεστικά κατάγματα έχουν σχήμα σφηνοειδές, με τη φαρδιά πλευρά στην πλάτη και την πιο στενή προς το στέρνο). Είχε επίσης επιλεγμένο κάταγμα- εξάρθρημα στον παράμεσο του δεξιού χεριού (εί χε δηλαδή σκιστεί το δέρμα και είχε βγει το κόκαλο έξω), καθώς και θλαστικά τραύματα στα υπόλοιπα δάκτυλα. Τον ανέλαβαν αμέσως τρεις ιατρικές ομάδες: οι γιατροί της 6ης Ορθοπεδικής Κλινικής που εφημέρευαν, η ιατρική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής που εκλήθη για να αξιολογήσει το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης και οι εφημερεύοντες γιατροί της Κλινικής Μικροχειρουργικής και Άκρας Χειρός για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα του κατάγματος του δακτύλου.
Οι πρώτες εξετάσεις: Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες είχαν γίνει στον κ. Παπανδρέου αξονικές τομογραφίες θώρακα, κοιλίας και σπονδυλικής στήλης, υπερηχογραφήματα άνω και κάτω κοιλίας, καθώς και ακτινογραφίες στο κεφάλι. Από τα ευρήματα όλων των εξετάσεων, αλλά και το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε καμία ένδειξη νευρολογικής βλάβης όταν τον εξέτασαν οι γιατροί- κουνούσε κανονικά τα πόδια και τα χέρια του- αποφασίστηκε πως δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για το συμπιεστικό κάταγμα της σπονδυλικής στήλης. Οι γιατροί επέλεξαν έτσι τη συντηρητική αγωγή. Αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση χορήγηση φαρμάκων για να μην πονάει και όταν θα σηκώνεται χρήση ειδικού νάρθηκα («τζάκετ» τον αποκαλούν οι γιατροί), ο οποίος προκαλεί υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης για να μην πωρωθεί («κολλήσει») το κάταγμα σε παραμορφωτική θέση.
Επέμβαση στο δάκτυλο: Αντιθέτως, οι γιατροί αποφάσισαν πως ο κ. Παπανδρέου χρειαζόταν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για το κάταγμα στον παράμεσο. Εισήχθη στο χειρουργείο, το οποίο διήρκεσε περίπου μία ώρα, στις 6.30 το απόγευμα. Η επέμβαση ήταν επιτυχής- και στη συνέχεια τοποθετήθηκε νάρθηκας στο χέρι του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει για νοσηλεία στο ΚΑΤ τουλάχιστον «3- 4 ημέρες», όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν, όχι όμως τόσο εξαιτίας του τραυματισμού του στη σπονδυλική στήλη, όσο για το χειρουργημένο χέρι. Σε περίπου 10 μέρες πιστεύουν πως θα μπορεί να αρχίσει κάπως να εργάζεται, αλλά θα περάσει 1 μήνας- ίσως και δύο- έως ότου μπορέσει να επιστρέψει σε όλες του τις δραστηριότητες. Σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να του επιτρέψουν οι γιατροί να σηκωθεί για λίγο από το κρεβάτι, καθώς το κάταγμα που έχει υποστεί είναι «σταθερό», όπως εξηγούν οι ειδικοί. Παρ΄ όλ΄ αυτά δεν πρέπει να μένει για πολλή ώρα όρθιος, ώστε να μην ασκείται πίεση στον τραυματισμένο σπόνδυλο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν επιστρέψει στο σπίτι του και για περίπου 10 ημέρες, θα πρέπει να περνάει αρκετές ώρες κλινήρης.

[ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρούλα Τσουλέα – Μάρθα Καϊτανίδη, TA NEA, 21/4/2008]

Αναβλήθηκε η περιοδεία στην Ηλεία

 
Σχολιάστε

Posted by στο 21 Απριλίου, 2008 in Παπανδρέου Γιώργος

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: