RSS

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!

02 Απρ.
Ως «δημοκρατική πρόκληση» προς την κυβέρνηση, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό. «Μονότονα επαναλαμβάνετε το μήνυμά σας, ότι οι επιλογές σας υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι σας πολεμούν τα ρετιρέ και τα οργανωμένα συμφέροντα. Σηκώστε το γάντι, αλλιώς σιωπήστε. Η άρνησή σας, δεν είναι παρά επιβεβαίωση πως εσείς και οι πολιτικές σας είναι μειοψηφία – με το λαό απέναντί σας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το δημοψήφισμα, συνιστά επίσης και «οξυγόνο για την δημοκρατία», μια απάντηση «στον αυταρχισμό μιας κυβέρνησης που λέει πως, αφού είναι στην εξουσία κάνει ό,τι θέλει». Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Παπανδρέου, έχει προτείνει δημοψήφισμα και σε άλλες δύο περιπτώσεις – για την περίπτωση της Συνταγματικής Συνθήκης της Ε.Ε. και για την Παιδεία – ενώ μαζί με άλλα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, έχει διεκδικήσει την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων. Για το Ασφαλιστικό δε, έχουν διεξαχθεί δημοψηφίσματα στην Ιταλία και τη Σουηδία.
Απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «όταν μπαίνατε στην ουρά για να παίξετε με το θέμα των ταυτοτήτων, δεν λέγατε τα ίδια με σήμερα. Παίξατε τότε με τα αισθήματα του ελληνικού λαού για ένα θέμα που γνωρίζατε ότι ήταν αντισυνταγματικό – υπήρχε απόφαση του ΣτΕ, ότι ήταν ενάντια σε βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Όταν γίνατε όμως, κυβέρνηση, ξεχάσατε όλες αυτές τις υποσχέσεις σας, που απεδείχθησαν απατηλές – όπως σε όλους τους τομείς».
Παπανδρέου για ΠΓΔΜ
Αναφερθείς στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε πως «μία είναι η εθνική κόκκινη γραμμή: Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Όχι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων από το παράθυρο χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος». Ο Παπανδρέου, αναφέρθηκε στη χθεσινή του επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ, όπου και εξέφρασε, όπως ανέφερε, την αντίθεσή του για τη θέση και τον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται οι ΗΠΑ το Σκοπιανό: «Υπενθύμισα ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας και των διμερών σχέσεων. Ανέφερα ως παράδειγμα την λειτουργία της βάσης της Σούδας για την οποία ο λαός έχει πάντα τις επιφυλάξεις του. Οι υποχρεώσεις αυτές όμως, είναι αμοιβαίες. Η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεών της και των συμφερόντων της από τις ΗΠΑ και ο νοών νοείτω».
Ο Παπανδρέου θεώρησε ως πλέον πιθανό αποτέλεσμα της Συνόδου στο Βουκουρέστι, την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Αυτό απαιτεί να συνεχιστούν, πιο εντατικές, πιο αποτελεσματικές, πιο σοβαρές και πιο αποφασιστικές, οι διαπραγματεύσεις την επομένη. Απαιτεί να μην υπάρξουν εθνικιστικές εξάρσεις» ανέφερε.
 

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: