RSS

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια δυναμική; Ποιες προοπτικές;

27 Φεβ.

Θα πει κανείς ότι μας βολεύουν αυτά που γράφει ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης στον Ελεύθερο Τύπο για τον ΣΥΡΙΖΑ! Απλώς, βολεύουν τη συλλογιστική μας και προβάλλοουν αυτό που δεν θέλουν να καταλάβουν οι άνθρωποι του Συνασπισμού. Ότι δηλαδή, δεν μπορούν να «μεγαλώνουν» με «αρνητικές ψήφους», κι ούτε βεβαίως μπορούν να στηρίζονται στα αστραφτερά… δόντια τγου κ. Τσίπρα. Τις κυβερνητικές προτάσεις τους θέλουμε. Έχουην; Δεν νομίζω! Διότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση να γίνουν ποτέ κυβέρνηση. Θα είναι στο διηνεκές ένα κομματικό μόρφωμα που θα απορροφά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα διαφόρους διαμαρτυρόμενους και θα αποτελεί ένα σταθμό… διαμετακομιστικό για άλλα πολιτικά κόμματα. Η πολιτική μας ιστορία έχει αποδείξει του λόγου το αληθές… Ιδού και το άρθρο του Γ. Λούλη:

 

Στο μετεκλογικό τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο κόμμα, ιδίως με την εκλογή του Αλέκου Τσίπρα στην ηγεσία του. Αν μη τι άλλο, έχει ανοίξει έτσι ένα παράθυρο για σοβαρή πολιτική συζήτηση. Υπό την ηγεσία του Αλέκου Αλαβάνου ο ΣΥΡΙΖΑ εντυπωσίασε στις εκλογές του 2007. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την ταχύτερα ανερχόμενη πολιτική δύναμη. Με τον Αλαβάνο η λεγόμενη ανανεωτική Αριστερά ανέτρεψε μια πολυετή τάση, δηλαδή το να τροφοδοτεί το ΠΑΣΟΚ με ψηφοφόρους, όπως συνέβη και το 1993 αλλά και το 2000.

Τώρα η τάση αντιστρέφεται. Είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε ψηφοφόρους του Συνασπισμού διότι ο τελευταίος αδυνατούσε να χαράξει διαχωριστικές γραμμές απέναντι σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας με συγγενικές απόψεις. Η μάχη δινόταν λοιπόν στο πεδίο της Κεντροαριστεράς. Και το πλεονέκτημα το είχε το ΠΑΣΟΚ, ως κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας. Επί Αλαβάνου συντελέσθηκαν μια σειρά από αλλαγές: Ο ίδιος διαμόρφωσε μια νέα στρατηγική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα μετακινήθηκε στα αριστερά, αποστασιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και χάραξε διακριτές γραμμές διαφοροποίησης. Κάθε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αποκλείσθηκε.

Ταυτόχρονα τον Αλαβάνο προϋπάντησαν νέες ευνοϊκές συγκυρίες: Το εκλογικό σώμα δεν υπέκυπτε πλέον στην πόλωση του δικομματισμού. Ταυτόχρονα διαμορφώθηκε ένα ρεύμα αποδοκιμασίας κατά των δύο μεγάλων κομμάτων. Επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε βαθύτατη κρίση. Και, εάν δεν έφθαναν όλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε πρόσφατα μια ανεξήγητη «αριστερή» στροφή, οδηγώντας το κόμμα του σε ένα πεδίο όπου ωφελείται μόνο ο Αλαβάνος, ως σαφώς πιο «γνήσια» αριστερό πολιτικό προϊόν!

Στα παραπάνω προστέθηκε άλλη μία ευνοϊκή εξέλιξη: Αποχωρώντας από την ηγεσία, αλλά ηγούμενος του κόμματος στο Kοινοβούλιο, ο Αλαβάνος έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο πολυσυλλεκτικό. Oχι ιδεολογικά. Αλλά στο επίπεδο των δύο προσώπων που τον εκπροσωπούν. Ο Αλαβάνος δίνει «βάρος». Ο Τσίπρας «φρεσκάδα». Αυτή η διττή εικόνα αυξάνει την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους διαμαρτυρίας, που έτσι βρίσκουν δύο «μαγνήτες» οι οποίοι ελκύουν διαφορετικά κοινά. Ποιες είναι λοιπόν οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ; Βραχυχρόνια η δυναμική είναι δεδομένη. Καθώς η μεγάλη δεξαμενή του -δηλαδή το ΠΑΣΟΚ- μπαίνει σε κρίση με μόνιμα χαρακτηριστικά.

Oσο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα αμιγώς κόμμα διαμαρτυρίας τόσο η δυναμική του θα είναι πεπερασμένη. Αν μάλιστα η εικόνα Τσίπρα κυριαρχήσει περισσότερο ως «στιλ» παρά ως ουσία, οι δυσκολίες σταδιακά θα μεγαλώσουν. Ιδίως εάν ο συγκεκριμένος πολιτικός «καεί» τηλεοπτικά, μέσα από μία ήδη διαφαινόμενη τάση αυτοπροβολής. Τούτο μάλιστα θα πάρει απειλητικές διαστάσεις εάν ο Αλαβάνος αποτραβηχθεί σταδιακά, αποσύροντας έτσι το πολιτικό του «βάρος».
Συμπεραίνοντας: Ο ΣΥΡΙΖΑ, για ένα διάστημα τουλάχιστον, θα έχει διασφαλισμένη δυναμική. Η δυναμική αυτή όμως δεν διαθέτει στέρεες βάσεις.

Διότι στηρίζεται υπέρμετρα στην προσέλκυση της αρνητικής ψήφου. Διότι εξαρτάται από τάσεις που πιθανώς να αποδειχθούν συγκυριακές. Διότι επενδύει σε «γυαλιστερές» επιφάνειες. Που όταν, σε βάθος χρόνου, τους φύγει η γυαλάδα, κινδυνεύουν να αποδειχθούν όχι μόνο κούφιες, αλλά και ολισθηρές.

 

Ετικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: