- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ 5 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Αλ. Τσίπρας, Αλ. Αλαβάνος: όλο και πιο δύσκολη μοιάζει η συνύπαρξή τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ
- Μπαρούτι μυρίζει από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας μετά το συνέδριο του ΣΥΝ κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα. Πέντε μέλη της Γραμματείας, που στηρίζουν το λεγόμενο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» του οποίου άτυπα ηγείται ο Αλέκος Αλαβάνος, παρουσίασαν κείμενο δέκα σημείων προτείνοντας μεταξύ άλλων συλλογική ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκαν αμήχανοι καθώς το κείμενο των δέκα σημείων έθετε σειρά ζητημάτων, αλλάζοντας επί της ουσίας, όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ, όσα είχαν συμφωνηθεί όταν δημιουργήθηκε η συμμαχία της Αριστεράς.
Τα μέλη της Γραμματείας που υπογράφουν το κείμενο προτείνουν κατάργηση «της μονοπρόσωπης κεντρικής εκφώνησης (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και θέσπιση συλλογικής ηγεσίας». Ζητούν, δηλαδή, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, που ηγείται στη Βουλή του σχήματος, να αντικατασταθεί από ένα είδος συλλογικής ηγεσίας. Οι πέντε που υπέγραψαν το κείμενο είναι οι Νίκος Γαλάνης (ΚΟΕ), Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ), Γιώργος Σαπουνάς (ΑΠΟ) και Δήμος Τσακνιάς. Πρόκειται, δηλαδή, για εκπροσώπους συνιστωσών που συμμετέχουν στο «Μέτωπο».
- «Δεν είναι ταμπού Ε.Ε., ευρώ»
Είναι ενδεικτικό ότι στις προτάσεις τους οι «πέντε», αναφερόμενοι στο χρέος και τονίζοντας ότι «δεν είναι του λαού», επαναφέρουν την πρόταση για «επαναδιαπραγμάτευση». Θεωρούν ότι πρέπει να γίνει «επανεθνικοποίηση των τραπεζών που ξεπουλήθηκαν και επιβολή δημόσιου ελέγχου σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αναφέρουν ότι «η συζήτηση για το ζήτημα της παραμονής ή όχι στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορεί να είναι ταμπού» και προσθέτουν ότι για την Αριστερά το θέμα δεν είναι οι όροι της κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου – με ευρώ ή με υποτιμημένη δραχμή! Οι εκπρόσωποι των συνιστωσών ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Τότε θα προσπαθήσουν να «συνθέσουν», εάν αυτό είναι εφικτό, τις απόψεις τους και να χαράξουν κοινή πορεία. *
- Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010