Τα παραστατικά εξόφλησης του εξοπλισμού του γραφείου του που παραγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Siemens προσκόμισε χτες ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που χειρίζεται την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα τιμολόγια έχουν εξοφληθεί με προσωπικές επιταγές του βουλευτή, ενώ κάποια ήταν ακυρωτικά.
Χτες, εξάλλου, στον εισαγγελέα κατέθεσε υπάλληλος εταιρείας, υπεργολάβου της Siemens για το θέμα του εξοπλισμού του γραφείου του βουλευτή, ενώ για τρίτη φορά κατέθεσε η υπάλληλος της Siemens, που έχει διατελέσει ιδιαιτέρα γραμματέας πρώην στελέχους της εταιρείας. Τις επόμενες μέρες στον εισαγγελέα θα καταθέσει γυναίκα – σύζυγος νυν στελέχους της Siemens, σχετικά με το σκέλος της υπόθεσης αγοραπωλησία ακινήτων στην Τήνο, μέσω υπεράκτιας εταιρείας, που ο ρόλος της διερευνάται.
Στο μεταξύ, με απόλυτη μυστικότητα ο εισαγγελέας έστειλε και νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής για την άρση τραπεζικού απορρήτου προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τελευταία λίστα προς τις ελβετικές αρχές. Βασικός στόχος της Εισαγγελίας είναι να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της έρευνας μέχρι το τέλος Ιούνη 2008, οπότε λήγει το δικαστικό έτος, ώστε να προλάβει να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών και να ανατεθεί, λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση σε εφέτη – ειδικό ανακριτή. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, καμία παράνομη πράξη από πολιτικά πρόσωπα δεν έχει διαπιστωθεί κι έτσι προς το παρόν δε συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης με επιστολή που απέστειλε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, τον παρακαλεί να παραγγείλει κατά απόλυτη προτεραιότητα την προκαταρκτική εξέταση που αφορά στην υπόθεση της Siemens.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προχτές σε δηλώσεις από τα Τρίκαλα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υποψίες ή σκιές υποψιών για πολιτικούς στην υπόθεση της Siemens, παρεμβαίνοντας έτσι ανοιχτά στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο Σ. Χατζηγάκης τάχθηκε και κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπή στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργούν τέτοιες επιτροπές στη διάρκεια της προανάκρισης ή ανάκρισης.
H θέση της κυβέρνησης
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης για την υπόθεση της Siemens, καθώς, σύμφωνα με το δημοσιογράφο που απηύθυνε το ερώτημα, άρχισαν να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να οριστεί εφέτης-ανακριτής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει υπόθεση που είναι σε δικαστική διερεύνηση. «Δεν το κάναμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε. Κανένα σχόλιο για καμιά πτυχή της δικαστικής έρευνας», τόνισε, απαντώντας στην κριτική στελεχών του ΠΑΣΟΚ για χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Δήλωσε άλλωστε ότι η σημερινή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη, αντίθετα με ό,τι γινόταν στο παρελθόν.
Σε ερώτηση για το αν έχει να πει κάτι για την καταγγελία του υπουργού Δικαισούνης Σωτήρη Χατζηγάκη για ανεύθυνη διαρροή στοιχείων από τη δικογραφία, απάντησε «όχι».